kapat

PAZAR 26 NİSAN 1998

Gerilim yine tırmandı

Kosova'da bağımsızlık yanlısı Arnavutlar, Sırp güvenlik güçlerinin, köylerine bombalı saldırılarının sürdürdüğünü iddia ediyorlar.

Kosova'da bağımsızlık isteyen Arnavutlar, Sırp polis güçlerinin bölgenin batısındaki birçok köye yönelik saldırılarını sürdürdüklerini bildirdiler. Kosova'daki başlıca siyasi parti olan Kosova Demokratik Birliği'nin (LDK) bildirisinde, Sırp özel polis birliklerinin bazı köylere saldırılarını sürdürdükleri Decani ve Cakoviça bölgelerinde durumun son derece kötü olduğu ve Sırpların bölgedeki güçlerini sürekli takviye ettikleri belirtildi.

Bildiride, Arnavutluk sınırı boyunca 8 köyün Sırp güçlerince bombalandığı belirtilerek, bölgeden gelen haberlere göre onlarca kişinin öldüğü ve yaralandığı kaydedildi.

Öte yandan Belgrad yönetimi, Kosova'da dün bir Sırp polisinin öldürüldüğünü, bir diğerinin ise ağır yaralandığını bildirdi. Devlet televizyonu, Kosova'nın orta kesimlerindeki Drenica'da bir polis aracına otomatik silah ve roketatarla düzenlenen saldırı sonucu bir polisin öldüğünü, diğerinin ise ağır yaralandığını duyurdu.

Kosova'daki Arnavutların lideri İbrahim Rugova, Kosova'daki çatışmaların yoğunlaşmasından ve çevreye yayılmasından korktuğunu söyledi. Avusturya televizyonuna demeç veren Rugova, "Sırplar'ın gözünde bütün Arnavutlar terörist. Kosova-Arnavutluk sınırındaki olaylarla ilgili açıklamalar da Sırp servislerinin işi ve tamamen propagandaya yönelik" diye konuştu.

Rugova, Kosova Yugoslavya bünyesinde statüye sahip olduğu sürece Kosova sorununa çözüm bulunamayacağını, çözümün Kosova'nın bağımsızlığından geçtiğini belirtti. Kosova-Arnavutluk sınırı yakınlarında önceki günkü çatışmalarda, en az 23 Arnavut'un öldüğü açıklanmıştı.

Yeni yaptırımlar

Amerikan yönetiminin, Sırbistan'a karşı yeni yaptırımlar uygulanmasını istediği bildirildi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü James Rubin, Sırp ordusunun Kosova'daki son saldırganlığını kınayarak, bölgede durumun son derece tehlikeli olduğunu söyledi. Sırp ordusunun Arnavutluk sınırboyundaki eylemlerinden büyük rahatsızlık duyduklarını ifade eden Rubin, Sırbistan Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç'in BM ve Temas Grubu ülkelerinin taleplerini yerine getirmediğini belirtti.

(AA)


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr