kapat

PAZAR 19 NİSAN 1998

Kutlu doğum haftası

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz, kutlu doğum haftası nenediyle yapınladığı mesajda, "Kavga değil, sevgiye htiyacımız var" dedi.

Ankara - Hazreti Muhammed'in doğum gününü içine alan Kutlu Doğum Haftası, 20-26 Nisan tarihleri arasında kutlanacak. Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz, "14 asırdır kitleleri peşinden sürükleyen, Peygamber'den başka insan var mıdır? Kavga değil, sevgiye ihtiyacımız var. O, bunu istiyor" dedi. Yılmaz, hafta dolayısıyla düzenlenecek etkinlikleri, kahvaltılı bir basın toplantısı ile açıkladı.

Suudi Arabistan'dan dün dönen Yılmaz, basın toplantısında ilk olarak, bu yılki hac ile ilgili değerlendirmede bulundu. Haccın çok rahat geçtiğini belirten Yılmaz, "Çok gerekli bir ibadettir. Sadece din bilginlerinin gözüyle değil, sahalarında uzman kişilerin de değerlendirme yapmasına ihtiyaç var. Din, toplum bilimci, siyasetçi, gazeteci ve diğer uzmanların haccı izleyip, gözlemlerini aktarmaları çok faydalı olacak" diye konuştu.

Yılmaz'ın verdiği bilgiye göre, bu yıl hacda 38 vatandaşamız hayatını kaybetti. Peygamberin doğumunu kutlamanın çok önemli bir olay olduğunu vurgulayan Yılmaz, şunları kaydetti:

"Peygamberleri güneşe benzetmek gerekir. Bütün cihan, ışığı güneşten alır. Peygamberimiz doğumu ile cihanı aydınlatmış, bugün de fikirleri, ölmez sözleri, ilkeleri ve getirdiği mukaddes kitapla yine aydınlatmaktadır. 14 asır kitleyi peşinden sürekleyen başka bir insan var mıdır? Bütün kainatta 1.5 milyar seveni olan bir başka varlık gösterilebilir mi? Peygamberin getirdiği ilkeler hiçbir zaman değerini kaybetmez. Adaleti, doğruluğu, ahde vefayı, insanlara yardımı, sevgiyi getirmiştir. Bir sevgi ve rahmet peygamberidir ve hiçbir zaman kadınları toplumdan tecrit etmemiştir. Irkçılık davasını da o peygamber ortadan kaldırmıştır."

Diyanet İşleri Başkanı Yılmaz, şimdiye kadar yazılan mevlitler içinde Süleyman Çelebi'nin kaleme aldığı mevlidin yerini tutan bir başka eserin olmadığını belirtirken, mevlidi, Türk kültürünün sağlam bir mesnedi, milleti birlik ve bütünlük içinde aydınlık geleceğe taşıyacak sağlam bir gelenek olarak gördüklerini söyledi. Yılmaz, "Yüzyıllardır görülmüştür ki, Türk milleti inançlıdır, hoşgörülüdür, dini inançlarını bir kavga konusu olarak değil, barış ve huzur kaynağı olarak görmekte, peygamberini derin bir aşkla sevmektedir" dedi.

Etkinlikler

Bu yıl 10'uncusu kutlanacak olan Kutlu Doğum Haftası, yurtiçinde 80 il ve 554 ilçe, yurtdışında ise Almanya, Amerika, Avusturya, Azerbaycan, Belçika, Danimarka, İsveç, Kazakistan, Kırgızistan, KKTC, Kırım, Makedonya, Nahçıvan ve Türkmenistan'da 210 panel, 533 konferans, forum, tören, yarışma, konser ve kampanyalarla icra edilecek.

Açılış programı yarın Kocatepe Camii Konferans Salonu'nda yapılacak hafta içerisinde, gül günü kampanyası, Balkanlar ve Kıbrıs Türkleri arasında vatan-millet sevgisi konulu şiir yarışması, lise ve meslek liseleri arasında bilgi yarışması, imam-hatip liseleri öğrencileri arasında İslam ve demokrasi konulu araştırma yazı yarışması, ilköğretim okulu öğrencileri arası çevre konulu şiir yarışması, İslami ilimler araştırma ödülü, İslam ve demokrasi konulu sempozyum, konserler, İslam ve demokrasi konulu gençlik forumu gibi etkinliklere yer verilecek. Hafta dolayısıyla ayrıca, 20 Nisan Pazartesi günü Kocatepe Camii avlusunda 3 bin 500 kişilik Kutlu Doğum Aşı dağıtılacak.

Basın toplantısında, "Solhan ve Batman'da Cuma namazı sonrasında cami çıkışındaki olayları nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusuna, "Şimdi Kutlu Doğum Haftası ile ilgili konuştuk. Bu konu ön plana çıkmalı" karşılığını veren Yılmaz, kavga değil, sevgiye ihtiyaç olduğunu belirtti. Yılmaz, "Peygamberimiz huzur ve kardeşlik içinde yaşamamızı istiyor. Kutlu doğumun amacı budur" dedi.


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr