kapat

PAZAR 19 NİSAN 1998

Kalemli evini açtırmadı

Meclis eski Başkanı Mustafa Kalemli, Çeşme'deki evini, yolsuzluk iddialarını araştıran komisyon üyelerine açmadı.

Meclis Genel Kurul Salonu inşaatındaki yolsuzluk iddialarını Araştırma Komisyonu tarafından oluşturulan Alt Komisyon'un inşaat mühendisi üyeleri dün, Parlamenterler Sitesi'ndeydi. Milletvekilleri Ahmet Küçük, Fikret Uzunhasan ve Sabahattin Yıldız, Kalemli'nin, Çeşme'deki evinin dekorasyonunda kullanılan malzemenin Meclis Lojmanları'ndakilerle aynı olduğu ve Mesa Şirketi tarafından yapıldığına dair iddiaları araştırmak üzere SS Günkent Konut Yapı Kooperatifi'ne geldi.

Güzergah boyunca üç jandarma noktası dikkat çekerken, kooperatif çalışanları, basın mensuplarını içeriye almak istemedi. Soyadını açıklamayan Yılmaz isimli bir çalışan, gazetecileri özel mülkiyete izinsiz girmekle suçlayarak, "Gerekirse jandarmayı çağırırız. Bir işaret bekliyorlar" tehdidinde bulundu.

İnceleme sonrası bir açıklama yapan Komisyon Sözcüsü Ahmet Küçük şunları söyledi: "Komisyon Başkanı anahtarın verilmesi için daha önce Kalemli ile temasta bulunmuştu. Ancak Kalemli anahtarı temin edemeyeceğini, İstanbul'da olduğunu söylemiş. Biz de evi yerinde görmek istedik."

Anahtarı temin etmeyen Kalemli'nin aynı zamanda eve ve bahçeye girilmemesi talimatı verdiğin anlatan Küçük, "Kalemli'nin şantiye şefliğine telefonla iki defa evime ve bahçesine girenleri sokmayın ifadesi, ayrıca İçişleri ve Valilik aracılığıyla yaptığı müracaatlar üzerine, meskene olan saygımız gereği arkadaşımızın bu konudaki hassasiyetine dikkat ettik. Evine girmedik" dedi.

"Tarihler tutmuyor"

Kalemli'nin evinde inceleme yapamamalarına karşın ilgili kişilerden bilgi aldıklarını ifade eden Küçük, dekorasyonla ilgili faturaların tarihlerinin işin yapıldığı zamanla uymadığına dikkat çekti.

Küçük, ev içi düzenlemelerin geçen yılın Temmuz ayı ortasında başladığı ve Ağustos'ta tamamlandığı bilgisini edindiklerini belirterek şöyle dedi: "Kalemli, Ağustos sonu itibarıyla biten işle ilgili faturaları Aralık ayı tarihli ibraz etti. Muhasebe açısından bir imalatın ya da hizmetin gerçekleşmesinden itibaren en geç 10 gün içinde fatura kesilmesi gerektiğini biliyoruz. O anlamda faturaların pek gerçeği yansıtmadığını düşünüyoruz. Bunu da araştıracağız."

"İsterse yardımcı olur"

Araştırma Komisyonu'nun yaptırım gücü olmadığını ve ilgili kişinin rızasıyla incelemelerde bulunulduğunu hatırlatan Küçük, "İsterse açıklama yapar, yardımcı olur. İstemezse olmaz. Sayın Kalemli gördüğüm kadarıyla bu konuda yardımcı olmama gayretini gösteriyor" dedi.

Kalemli'nin evinde inceleme yapmadan önce Ankara'daki lojmanlarda kullanılan malzemelerle ilgili araştırma yapıp fotoğraf çektiklerini belirten Küçük, "Ankara'daki çalışmamızla bu evi karşılaştırmamız gerekiyor. Umarım bu olanağı verir. Verirse iyi olur" diye konuştu. Araştırma Komisyonu Başkanı DSP İzmir Milletvekili Ahmet Piriştina da eski Meclis Başkanı Kalemli ile görüştüklerini kaydederek, "Kendisi Çeşme'de olamayacağını bildirmişti. Önümüzdeki günlerde yeniden randevulaşacağız" açıklamasında bulundu.

HALİME SÜREK


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr