kapat

PAZAR 19 NİSAN 1998

Baba'dan bilime destek

2. Bilim Şenliği'nin açılışını yapan Demirel, "Bilim ve teknolojinin olmazsa olmaz şartı ise hür olmaktır. Zihinler ve gönüller hür değilse o ülkede bilim ve teknoloji çölü meydana gelir" dedi

BEYHAN TOLAN - SALİM YAVAŞOĞLU (SHA)

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, dün bazı açılışlar ve törenler için İstanbul'daydı. Demirel dün ilk olarak İstanbul Teknik Üniversitesi Taşkışla Kampusü'nde, "2. Bilim Şenliği" ve "Bilim Merkezi"nin açılışını yaptı.

21. yüzyılda bilim üreten 15-20 ülke olacağını, kalan ülkelerin ise bilim tüketen koloniler haline dönüşeceğini vurgulayan Demirel, "Benim ülkem bilim ve teknoloji üreten ülke olmayı kafasına koymuştur. Bilim kolonisi olmak istemiyoruz" diye konuştu.

Devlet Bakanı Rüştü Kazım Yücelen ve Milli Eğitim Bakanı Hikmet Uluğbay'ın da eşlik ettiği Cumhurbaşkanı Demirel'i, kampus girişinde İTÜ Rektörü Prof. Gülsüm Sağlamer karşıladı. Folklor ekiplerinin gösteri yaptığı karışlama sırasında Cumhurbaşkanına çocuklar tarafından çiçek verildi.

"Allah beyin vermiş"

Bilim ve teknolojiyi meydana getiren beynin insanoğlu tarafından henüz tam anlamıyla keşfedilemediğini belirten Cumhurbaşkanı Demirel, Allah'ın herkese yararlanması için kafi derecede beyin verdiğini söyledi. Konuşmasında beynin insanlar tarafından tam olarak kullanılamadığına da değinen Demirel, insan beyninin fonksiyonlarını ifade eden bir bilgisayar yapılmak istense bunun dünya büyüklüğünde bir alanı kaplayacağını belirtti.

Dünyanın yeni arayışlar içinde olduğunu da vurgulayan Demirel, dünyadaki sorunların tek çözümününde bilim ve teknolojide yattığını söyledi. Bilim ve teknolojiyi yalnızca başkalarından almanın yeterli olmayacağına da değinen Cumhurbaşkanı konuşmasını şöyle sürdürdü: "Önümüzdeki yıllarda 15 ile 20 ülke bilgi üreten ülkeler, diğerleri bilgi tüketen koloni ülkeler olacak. Benim ülkem bilim ve teknoloji üreten ülke olmayı kafasına koymuştur. Bilim kolonisi olmak istemiyoruz. Bilim ve teknolojiyi bütün vatandaşlarımıza sevdirmek zorundayız. Çatık kaşlı olarak bilinen bilim, bu şenliklerle bu vasfından da çıkacak. Ülkenin tümüne bilim ve teknolojiyi ulaştırmak toplumun görevleri arasındadır. Vatandaşlarımın tümünü bilim ve teknollojiyi öğrenmeye davet ediyorum. Bilim ve teknolojinin olmazsa olmaz şartı ise hür olmaktır. Zihinler ve gönüller hür değilse o ülkede bilim ve teknoloji çölü meydana gelir."

'Bilgi paylaştıkça artar'

Milli Eğitim bakanı Hikmet Uluğbay ise konuşmasında 18 milyon öğrencinin geleceğinin eğitim ile kazandırılacağını belirterek çocukların hayal gücü önündeki engelleri yıkmak istediklerini söyledi. Devlet Bakanı Rüştü Kazım Yücelen de, geçmişte ulusların güçlülüğünü gösteren askeri ve sanayinin yerini günümüzde bilginin aldığını kaydetti. Bilginin paylaşıldıkça artacağını da kaydeden Bakan Yücelen, serginin bunu hedeflediğini söyledi.

'Dünya daha güzel'

Konuşmaların ardından Demirel, sergiye katkılarından dolayı Yılmaz Zenger ve matematik öğretmeni Yaprak Bener'e plaket verdi. Daha sonra yanına Devlet Bakanı Yücelen ve Milli Eğitim Bakanı Uluğbay'ı alan Demirel kurdelayı keserek, açılışı gerçekleştirdi. Sergideki standları dolaşan Cumhurbaşkanı, Mars'ın fotoğrafının bulunduğu bir tabloyu üç boyutlu gözlükle inceledi. Mars fotoğrafını inceleyen Demirel, dünyanın daha güzel olduğunu söyledi.

İstanbul Teknik Üniversitesi Taşkışla Kampusü'nü ziyaretinin ardından Mecidiyeköy'e geçen Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, burada Yıldız Elektronik firmasının açılışını gerçekleştirdi. Demirel'e şirket yetkilileri tarafından "kırat" heykeli hediye edildi.

Demirel, dün ayrıca 3. Ulusal Hemofili günü etkinlikleri çerçevesinde, Türkiye Hemofili Derneği'nin yeniden tefriş edilen merkezini de törenle hizmete açtı. Tuncay Azaphan Anadolu İletişim ve Ticaret Meslek Lisesi ile Yenibosna Hazır Giyim Meslek Lisesi'nin açılışlarını da yapan Demirel, İsmail Amasyalı'nın kızının nikah kokteyline de katıldı.


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr