kapat

PAZAR 19 NİSAN 1998

Şeker, 100 milyar maaşı geri ödeyecek

Sahte belge düzenleyerek dövizli kısa dönem askerlikten yararlandığı gerekçesiyle milletvekilliğinin düşürülmesi ve yeniden askere alınması gündeme gelen DYP Bilecik Milletvekili Bahattin Şeker, eğer yeniden askere alınırsa, aldığı milletvekili maaşları geri istenecek.

Şeker'in bugünkü değerle Meclis'ten toplam 67 milyar lira maaş ve tazminat aldığı belirlendi. Bu para faizleriyle birlikte geri istendiği takdirde Bahattin Şeker'in ödemesi gereken tutar 100 milyar lirayı bulacak.

Esas işi tüccarlık olan Şeker'in Bilecik'te bazı gayrımenkullerinin bulunduğu, ancak bunların satılmasının 100 milyar lira gibi büyük bir borcu ödemeye yetip yetmeyeceği merak konusu oldu. Seçilme yeterliliği olmadığı halde önce milletvekili sonra bakan olan Bahattin Şeker'in Meclis'te kullandığı oylar, Bakanlar Kurulu'nda iştirak ettiği kararlar, Bakanlık yaparken altına imza attığı belgelerin hukuki olup olmadığı da önümüzdeki günlerde ayrı bir tartışma konusu olacağa benziyor.

Bahattin Şeker'in, Meclis Başkanlığı'na da yanlış beyanda bulunduğu ortaya çıktı. Şeker, 1991 seçiminden sonra Meclis Başkanlığı'nın Meclis Albümü için istediği kısa yaşam öyküsünde bildiği yabancı dilleri İngilizce, Almanca ve Arapça olarak saydı. Oysa, 1995 seçiminin ardından Meclis Başkanlığı'na verdiği kısa yaşam öyküsünde Şeker, bildiği tek yabancı dilin İngilizce olduğunu belirtti.

Başbakan Yardımcısı ve Milli Savunma Bakanı İsmet Sezgin, eski bakanlardan DYP Bilecik Milletvekili Bahattin Şeker'in askerlik yapmadığına ilişkin iddianın, Milli Savunma Bakanlığı tarafından incelendiğini söyledi. Sezgin, "Şeker'in Demokrat Türkiye Partisi'ne davet edildiği, ancak gelmemesi üzerine bu muamelenin yapıldığı" yolunda basında çıkan haberleri de eleştirdi.

Sezgin, şöyle dedi: "Ortada bir sahtecilik var, ben nasıl durdururum. Hem, kim onu partiye istemiş, benim böyle bir talebim olmuş mu? Her Türk vatandaşının görevi olan askerliği yapması Anayasa hükmü karşısında bu karar alınıyor, bu da uygulanacak. Böyle bir harekete tevessül edildiğine üzüldüm. Bunda siyaset aramak çak sakat mantığın ürünüdür. Sayın Bahattin Şeker bizi iyi tanımamış olsa gerek."

NURİ KAYIŞ


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr