kapat

PAZAR 19 NİSAN 1998

Siyaset, yeraltı ortaklığı

Yeraltı dünyasının ünlü isimi Fevzi Öz'ün oğlunun düğününe katılan ANAP'lı Enis Sülün, aralarında Öz'ün de bulunduğu kişilere Hazine arazilerini tahsis etmekle suçlanıyor ve dokunulmazlığının kaldırılması isteniyor.

İstanbul'un ünlü babalarından Fevzi Öz önceki akşam görkemli bir düğünle oğlunu evlendirirken konuklar arasında bulunan ANAP Tekirdağ Milletvekili Enis Sülün dikkat çekti. Sülün, Bahçelievler Belediye Başkanı Saffet Bulut'un kıydığı nikahta Öz'ün oğlu Abdullah Öz'ün şahitliğini yaptı. Enis Sülün, Fevzi Öz'e haksız kazanç sağlamakla suçlanıyor ve dokunulmazlığının kaldırılması isteniyor.

12 Eylül harekatından sonra siyasi partilerin tekrar sahneye çıkmasıyla Anavatan Partisi kısa sürede bütün Türkiye'de teşkilatlandı ve ilk seçimde büyük çoğunlukla iktidara geldi. ANAP'ın Çorlu'daki görgütlenmesini Enis Sülün üstlendi. Sülün, 1983'te partinin Çorlu teşkilatını kurdu ve 1984 yılından itibaren de 11 yıl Marmara Ereğlisi Belediye Başkanı olarak görev yaptı. Uzun süre yerel yönetimde görev almayı tercih eden Enis Sülün, 1995'te de ANAP milletvekili olarak Meclis'e girdi.

Bu arada Sülün hakkındaki iddialar ortada dolaşmaya başladı ve dokunulmazlığının kaldırılması istendi. Dokunulmazlığının kaldırılması talebi Meclis Komisyonu'nun kararıyla dönem sonuna bırakılan Enis Sülün hakkında Başbakanlık yeni bir fezlekeyi Meclis Başkanlığı'na gönderdi. Bu fezlekede de Sülün'ün dokunulmazlığının kaldırılıp yargı önüne çıkarılması isteniyor.

İddialara göre Sülün, 1984-1995 yılları arasında Marmara Ereğlisi'nde Belediye Başkanı olduğu dönemde imar izni vererek yüze yakın villanın sahibi oldu. Sülün ise babasına ait araziler üzerinde kat karşılığı yaptığı 6-7 ve iki tane de kendi yaptırdığı villası olduğunu söyledi. Ancak Sülün, bazı kişilere imar planı yapımında yardımcı olduğunu da itiraf etti. Dokunulmazlığının kaldırılmasıyla ilgili dosyada yer alan iddialara göre Sülün, yine belediye başkanlığı döneminde Hazine arazilerini Fevzi Öz'e tahsis etti. Sülün'ün ayrıca Öz'le ortaklık kurduğu da belirtildi. Sülün de bir süre önce yaptığı açıklamada, Öz ile ortak benzin istasyonu işlettiklerini doğruladı. Oysa Enis Sülün, zaman zaman Fevzi Öz'ü Hazine arazilerini peşkeş çekmekle suçlamıştı.

Enis Sülün 20.8.1997 tarihli Tempo'da yer alan röportajda Fevzi Öz ortaklığıyla igili bir soruyu şöyle yanıtlamıştı:

"Fevzi Öz 1980 yılında Marmara Ereğlisi mücavir alanında kendine bir yazlık yaptırmış. Bizim Marmara Ereğlisi hudutları içinde, Kolordu kampının yanında icradan 90 dönüm yer satın almış, buna imar palanı yaptırdı. İmar planı yaptırdıktan sonra da arsayı parselledi. Bir kısmını da benzinlik ve sosyal tesis yaptı. Kalanını sattı. 1993 yılında Fevzi Öz bana 'Gel başkan buradaki benzinliği birlikte yapalım' dedi. O zaman da bana cazip geldi. 'enzinliği birlikte yapabiliriz' dedim Bu ortaklığımız oldu."

Enis Sülün, Refahyol iktidarının son günlerinde DYP'den peşpeşe istifaların artmasıyla bir partiden bir milletvekili güneyli aracılığıyla bakanlık ve menfaat vaadiyle transfer teklifinde bulunulduğunu iddia etmişti.


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr