kapat

SALI 24 MART 1998

Vali Bey de çarpıldı

Vali Recep Yazıcıoğlu'nun Erzincan'ın kalkındırılması için kurduğu iki şirket, İngiliz ve Alman menşeli iki firmaya 52 milyar lira kaptırdı.

TÜRKAN HİÇYILMAZ (SHA)

Erzincan'ın kalkınması amacıyla Sosyal Dayanışma Fonu'ndan aktarılan paralarla kurduğu iki şirkete uçak ve makine alımı için anlaştığı yabancı menşeli iki firmaya 217 bin dolar (yaklaşık 52 milyar lira) kaptıran Vali Recep Yazıcıoğlu, batırdığı paraları kurtarabilmek için mahkemelerde uğraş veriyor. İstanbul 8'inci ve 2'nci Asliye Ticaret Mahkemeleri'nde iki ayrı dava açan Yazıcıoğlu, 1993'te kurduğu Erzincan Havacılık Taşımacılık ve Turizm Anonim Şirketi (Erhat) ile Çankaya Kablosan ve Tic A.Ş'nin batan paralarını kurtarmaya çalışıyor.

Her şey Yazıcıoğlu ve diğer il ileri gelenlerinin Erzincan'ı kalkındırmak amacıyla şirket kurmaya karar vermesiyle başladı. Öncelikle ulaşım sorununun önemine dikkat çeken Yazıcıoğlu ve diğerleri, Erzincan Havacılık Taşımacılık ve Turizm Anonim Şirketi'ni kurarak hava taksi işletmeciliği yapmaya soyundu. Bunun için Alman, Alemania İmpeks G.M.B.H. ile bağlantı kuruldu. Bu firma da Rus yapımı Yak-40 tipi uçak alımıyla ilgili anlaşma hazırlayarak Erzincan'a gönderdi. Aracılık ücreti olarak da 112 bin doların gönderilmesini talep etti.

Alemania Impex Şirketi daha sonra da elindeki 112 bin dolarlık 2 teminat mektubunu 20.09.1993'te Vakıflar Bankası Kızılay Şubesi'nin garantisiyle Commerzbank Hamburg Şubesi'nde paraya çevirdi. Para tahsilinden 7 gün sonra Erhat, Ulaştırma Bakanlığı'na başvurarak almayı düşündüğü uçaklarla ilgili görüş istedi.

Kullanımdan kalkmış uçaklar

Önerilen uçaklar, eski model ve standartlarının çok üzerinde sesli çalışmaları nedeniyle Ulaştırma Bakanlığı tarafından reddedildi. Ulaştırma Bakanlığı'nın 25.01.1994 tarihli yazısı Erzincan'a ulaştığında Alemania İmpeks Şirketi çoktan parayı almış ve kayıplara karışmıştı. Firma 1997 Mayıs'ında da iflasını ilan etti. Erhat'ın parasını isteyecek muhatabı da kalmamıştı.

Bunun üzerine Erzincan Valisi Recep Yazıcıoğlu, Yönetim Kurulu Başkanı olduğu ikinci şirket Çankaya Kablosan Ticaret Anonim Şirketi'yle yeniden girişimlere başladı. Bu kez de İngiliz Colomford firmasıyla anlaşma yapıldı. Mahkemeye sunulan belgelere göre Çankaya Kablosan, Colomford'la yine uçak alımı için anlaştı. Ancak yine uçak alınamadı. Bu kez aracılık sözleşmesine konulan bir maddeyle alınacak mal değiştirildi. Sözleşmeye göre tel çekme, izole hat grubu, ünite kılıf ve hat grubu imalatı için bir kablo fabrikası kurulacak. Erhat'ta yaşananlar bir kez daha tekrar edildi.

Bütün bu istenenleri satacak bir firma bulundu. Colomford firmayı bulduğunu aracılık görevini yerine getirdiğini belirterek kaparo ücreti olarak 105 bin dolar talep etti ve aldı.

Colomford'a kaptırılan 105 bin dolarla ilgili İstanbul 8'inci Asliye Ticaret Mahkemesi'nde açılan dava 6 Aralık 1997'de sona erdi. Mahkeme Colomford'un 45 bin doları iadesine karar verdi. Ancak şu ana kadar Colomford'un herhangi bir yetkilisine ya da birimine ulaşmak mümkün olmadı.

Kafa karıştıran isim

Erhat davasıyla ilgili bir isim kafa karıştırıyor. İşin başında Alemania İmpeks'in yetkilisi olarak sözleşmelerde imzası bulunan Ahmet Rasim Durak, şirketiyle Erhat arasında imzalanan aracılık sözleşmesinden bir ay sonra Erhat'a genel müdür olarak alınıyor. İddiaya göre Durak, zimmetine geçirdiği yüklü miktarda parayla kayboluyor bir süre sonra da bir fesih sözleşmesiyle ortaya çıkıyor. Alemania İmpeks adına gönderdiği bir fesihnameyle Erhat'la Alman şirketi arasındaki tüm bağları koparıyor. Dava avukatları Durak'ın ortaya çıkmasıyla bir çok soruya yanıt bulunabileceğini belirtiyorlar. Bir diğer ilginç nokta da Erhat'ın 112 bin doları geri almak için açtığı dava, Durak'ın gönderdiği fesihnemeden 2 sene sonraya rastlıyor.

Dava boyunca mahkemeye kanıt olarak sunulan sözleşmeler ise ilginç. Kiminde Recep Yazıcıoğlu'nun imzası var, muhataplarının yok. Kiminde parayı çarpan şirket yetkililerinin imzaları var Yazıcıoğlu'nun yok. Böylece hemen hemen tüm sözleşmeler, "naylon" görünümü veriyor.

Erhat, 01.10.1994'te faaliyetine son verdi. İstanbul Ticaret Mahkemesi'ndeki dosyada halen Alemania Impex ile Erhat arasındaki sözleşme bulunmuyor. Sözleşmenin Ahmet Rasim Durak'ta olduğu iddia ediliyor.

Dosyada adı geçen bir de Eryaksan şirketi var. Erzincan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Yakıt Sanayi ve Ticaret. Anlaşıldığı kadarıyla bu şirket de yine Yazıcıoğlu ve diğer ileri gelenler tarafından kurulmuş. Bu şirketle ilgili hazırlanan sözleşmeler var. Sözleşmeler sağlık alanında kullanılması amacıyla alınması planlanan helikopterlerle ilgili. Eryaksan'ın kuruluş tarihi 04.01.1994, yapılan sözleşmelerin tarihi ise 01.10.1993. Yani sözleşmeler Eryaksan'ın kuruluşundan önce yapılmış.

Yazıcıoğlu ile ilgili iddialar

Ordu ve Aydın valiliği sırasında da medyanın dikkatini çeken Recep Yazıcıoğlu 1992 Erzincan depremi sonrasında bir kez daha dikkatlerin odak noktası oldu. Gazetelere yansıyan haberlere göre tüm dünyadan Erzincan'a milyonlarca dolarlık yardım yağarken halk dağıtımların yeterli olmadığını ileri sürerek sokaklarda "Yazıcıoğlu istifa" sloganları atmıştı.MDeprem sonrası bölgeye giden Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Miski ise vali için, "Yazıcıoğlu Erzincan'ın başına gelen ikinci deprem. Ben bu kadar beceriksiz adam görmedim" demişti.


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr