kapat

PAZAR 22 MART 1998

Miras 6'ncı kez mezar açtırıyor

İşadamı Ömer Akın, 4 trilyonluk mirası için 4 kez mezarından çıkarıldı. Ancak çilesi bitmedi. Tarafların isteği üzerine 2 kez daha mezarı açılacak

İZMİR'İN ünlü Akın Gömlekleri'nin sahibi Ömer Akın, 8 Ağustos 1996'da ani rahatsızlık sonucu evinde hayatını kaybetti. Bıraktığı miras, 4 trilyon liranın üstündeydi. Tek mirasçısı ise, ölümünden 13 ay önce evlendiği eczacı eşi Berrin Akın (Özdilek) ve ölümünden sonra doğan kızı Emine Akın'dı. Ancak Ömer Akın'ın kardeşleri Ümran ve Önder Akın, dava açıp ağabeylerinin zehirlenerek öldürüldüğünü, Berrin Akın'ın çocuğunun da doktoru Hayrettin Akan'dan olduğunu iddia edince miras savaşı başladı.

Ömer Akın, ölümünden 11 gün sonra, kardeşlerinin savcılığa "Ağabeyimiz ölmedi, öldürüldü" diye suç duyurusunda bulunması yüzünden mezarından çıkarıldı. Ege Üniversitesi Adli Tıp Kurumu İzmir Grup Başkanlığı tarafından yapılan incelemede, ceset üzerinde herhangi darp, kesici, delici aletle yaralama izi ve zehirlenme olayına rastlanmadığı bildirildi. Ceset yeniden mezarına konuldu.

Kardeşlerin itirazı

Ancak Akın Kardeşler, raporun yeterli teknik donanımla yapılmadığını iddia ederek, kardeşlerinin zehirlenerek öldürüldüğü konusunda ısrar etti. İncelemenin kısmi olarak yapıldığını belirten iki kardeşin itirazı ve yeniden rapor istemeleri üzerine Ömer Akın'ın cesedi, 5 Haziran 1997'de ikinci defa çıkarıldı. İstanbul Adli Tıp Enstitüsü'nde toksit inceleme yapıldı ve "Zehirlenmeden dolayı meydana gelen ölüm bulgusuna rastlanmamıştır" raporu verildi.

Temiz çıkan iki ölüm raporu için 2 defa mezarından çıkarılan Ömer Akın'ın cesedi, üçüncü kez, çocuğun kendisinden olup olmadığının tespiti için 12 Aralık 1997'de yeniden mezarından çıkarıldı. İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Kurumu Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü tarafından Akın'ın cesedinden alınan kan ile çocuğu olmadığı iddia edilen Emine Akın'ın kanı arasında karşılaştırmayla DNA testi yapıldı. Rapora göre çocuğun yüzde 62.5 oranından Ömer Akın'dan olduğu belirtiliyordu.

2 farklı DNA testi

Ancak Ümran ve Önder Akın'ın ısrarı üzerine, Emine Akın için bir DNA testi daha yapılması istemiyle Ömer Akın, 30 Aralık 1997'de dördüncü defa açıldı. Ancak Ömer Akın'ın cesedinde kan kalmadığı için bu defa kemikten DNA testi yapıldı. Adli Tıp Enstitüsü, bir çocuğun babasıyla DNA testlerinin yüzde 99.73 oranında tutması gerektiğini, bu oran tutmadığı için Emine Akın'ın Ömer Akın'ın kızı olamayacağını belirtti.

Cumhuriyet Savcısı, bütün bu raporlardan sonra Ömer Akın'ın öldürüldüğü iddiasıyla eşi Berrin Akın ve Dr. Hayrettin Akan hakkında "kasten adam öldürmek" suçundan idam cezasıyla dava açtı. İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti ise, hazırlanan ölüm raporlarının yeterli bulmadığını belirterek Ömer Akın'ın mezarının yeniden açılmasını ve gerekirse yurtdışında olması koşuluyla İstanbul Adli Tıp Kurumu'ndan tam teşekküllü ölüm raporu istedi. Mahkemenin isteği üzerine Ömer Akın'ın mezarı beşinci defa açılacak. Ancak iş bununla da bitmiyor. Bu kez de Berrin Akın'ın Avukatı Ersoy Dinç, son DNA testini kabul etmediklerini belirterek, küçük Emine'nin Ömer Akın'ın kızı olduğu konusunda yeniden DNA testi talep etti. Bu istek kabul edildiği takdirde Ömer Akın mezarından altıncı defa çıkarılacak.

ALİ EYCE


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr