kapat

CUMARTESİ 21 MART 1998

'Ben Erbakan değilim'

Başbakan, grubunda başka, MGK'da başka konuşmayacağını belirterek, "Ben Erbakan'a benzemem" dedi. Yılmaz, Baykal'a da çattı: Hükümete şantaj yapmak hiç bir partinin görevi değildir..

Başbakan Mesut Yılmaz, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu'nu (TESK) ziyareti sırasında darbe tartışmalarına değindi, CHP lideri Baykal'a çattı.

Yılmaz, daha önce DYP lideri Tansu Çiller'le karşılaşmamak için ertelediği ve dün gerçekleştirdiği ziyaretinde Konfederasyonu övdü. Ancak daha önce Çiller'i sert şekilde eleştiren TESK Başkanı Derviş Günday, bu kez de Başbakan Yılmaz'ı eleştirdi ve uyardı. "Ordunun yıptarılmasına destek vermeyeceğiz" diyen Günday, "Refahyol'da da ordu yıpratılmak istendi. Şimdi de gelişmeleri esefle karşılıyoruz" şeklinde konuştu. Günday, Yılmaz'dan "yanlış ve haksız izlenimler yaratacak açıklamalar yapılmamasını" istedi.

"Gensoru hazırlasın"

Mesut Yılmaz, "Sayın Baykal, hükümetin ömrünü tamamladığını düşünüyorsa Baykal'a düşen görev, gensoru önergesini hazırlamaktır" dedi. Baykal'ın hükümet ile ilgili açıklamalarını değerlendiren Yılmaz, "Baykal'ın bu açıklamaları hükümeti zaafa düşürür mü?" sorusuna sert bir şekilde şu cevabı verdi:

"Hayır. Sayın Baykal'ın kehanetleri doğru olsaydı, zaten hükümetin 9'uncu ayına varması mümkün olmazdı. Sayın Baykal, 6 aydan beri hükümetin bittiğini söylüyor. Ama 6 ay önceki kehanetleri nasıl yanlış çıkmışsa, bugünkü kehanetleri de yanlış çıkacaktır."

Meclis çalışmalarının iddia edildiği gibi tıkanmadığını belirten Yılmaz, komisyonlarda Haller Yasası ile vergi yasa tasarılarının ele alındığını belirterek, "Önümüzdeki hafta özel bir gündemle Salı, Çarşamba ve Perşembe günleri gece saat 24.00'e kadar Meclis'i çalışmaya çağıracağız. Muhalefet, asılsız birtakım söylentilerle ülkenin gündemini meşgul etmek yerine, gelsinler milletin dertlerinin çözümü ile uğraşsınlar. Öyle tutmayan seçim tahminleri yaparak, hükümete şantaj yaparak hiçbir parti siyasi görevini yerine getiremez" dedi.

"Erbakan değilim"

ANAP kapalı Grup Toplantısı'nda, asker hakkında söylediklerini MGK'da dile getirip getirmeyeceği yönündeki soruya Yılmaz, "MGK'daki tavrım ile dışarıdaki tavrım farklı değil. Ben Erbakan değilim" şeklinde cevap verdi.

Başbakan, 55'inci Hükümet'in kurulmasından sonra siyasi istikrarın sağlandığını, ekonomik istikrarın sağlanması için girişimlerde bulunduklarını belirterek, şöyle konuştu:

"Ancak ülkede istikrarın sağlanmasını istemeyen çevreler vardır. Bu çevreler suni bunalım yaratmaktadır. Bu da ekonomik istikrarın sağlanmasını geniş ölçüde engellemektedir. Orta direğin en önemli sorunu, enflasyon ve hayat pahalılığıdır. Bu sorunun çözümü için bütün kararlılığımız ile çalışıyoruz. Ancak hükümet bunun çözümü için yeterli değildir. Başta Parlamento olmak üzere bütün sivil kurumlara görev düşmektedir. Vergi, Hal ve Sosyal Güvenlik Yasaları'nın suni nedenlerle Meclis'te engellenmesi mesafe almamızı fevkalade güçleştirmektedir. TESK'ten kamuoyu baskısı yaratmasını bekliyoruz."


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr