kapat

CUMARTESİ 21 MART 1998

Ford, Koç'la yarım milyar dolarlık yatırım yapacak

Koç Holding'in dünya otomotiv devi Ford'un Avrupa üretim merkezi olma rüyası gerçekleşiyor. Ford Başkanı Trotman, Rahmi Koç ile birlikte başbakan Mesut Yılmaz'a 500 milyon dolarlık projeyi anlattı ve onay aldı...

Dünya devi Ford henüz resmen açıklamasa da yeni bir otomobil üretimi için Türkiye'yi üs olarak seçti. İki gündür Türkiye'de bulunan Ford Motor Company Başkanı Alex Trotman dün yerli ortağı Koç Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Koç ile birlikte Başbakan Mesut Yılmaz'la görüştü ve dev projeyi anlattı.

Görüşmenin ardından Başbakanlık çıkışında açıklama yapan Koç, yeni bir otomobil projesi olduğunu söyledi. Koç, "Bu projemizi Başbakan'a izah ettim. Çok müspet karşılandı. Büyük bir yatırım olacak. Türkiye'den araba ihraç edeceğiz. 2 kademede olmak üzere 250 milyon dolardan 500 milyon dolarlık bir olay. Bu konuda bilgi verdik, muvaffakiyetini aldık. Yeni bir tip araba üreteceğiz. Ford da bizden alarak dünyaya satacak" dedi.

Ford'un arazisi de tamam

Koç Grubu'nun Ford'un Türkiye temsilciliğini almasıyla başlayan işbirliği 1984 yılında Ford'un Otosan'a yüzde 30 ortaklığı ile gelişti. Geçen yıl ise Otosan'ın adı Ford-Otosan olarak değiştirildi ve Ford ile Koç'un hisseleri eşitlendi.

Daha sonra Ford'un ticari versiyonları da olan yeni bir otomobil için Avrupa'da üs aradığı ortaya çıktı. Ford, çok gizli tuttuğu bu proje için Almanya, Portekiz, İspanya ve Türkiye arasında bir tercih yapacağını belirti. Bu ülkelerdeki yerli ortaklar, yatırımı kendi ülkelerine çekmek için bir yarış içine girdi. Gelişmelerden haberdar edilen Yılmaz Hükümeti 500 milyon dolarlık yatırımın Türkiye'de gerçekleşmesi için arsa ve yatırım indirimlerinde kolaylık sağlanacağı mesajını verdi ve sözünü tuttu.

Hatta, yılda 120 bin adet araç üretilecek yeni fabrika için Başbakan Mesut Yılmaz araya girerek İzmit Gölcük'teki Seka'ya ait 2 bin 500 dönümlük arazinin bir bölümünün tahsis edilmesini sağladı. Ardından da Meclis'te görüşülen yeni Vergi Yasa Tasarısı'ına eklenen bir madde ile Türkiye'deki Ford yatırımının koşulları cazip hale getirildi. Bu madde ile Bakanlar Kurulu'na 250 milyon doları aşan yatırımlar için, yatırım indirimi oranını yüzde 100'den yüzde 200'e çıkartma yetkisi verildi. Dün Ford Başkanı Trotman'a "Vergi Tasarısı Meclis'ten geçerse, Bakanlar Kurulu'nun yetkisini kullanacağı" sözü verildi.


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr