kapat

CUMARTESİ 14 MART 1998

Cem'e Fethullah Gülen sorusu

CHP Genel Sekreteri Keskin Dışişleri Bakanı Cem'e "Gülen, Cumhurbaşkanı adına, Papa'yı Türkiye'ye davet etmiştir. Bu davet yetkisini kim vermiştir?" diye sordu

Ankara- CHP Genel Sekteri ve Denizli Milletvekili Adnan Keskin, Dışişleri Bakanı Cem'in cevaplandırması istemiyle Fethullah Gülen'in Papa'yla görüşmesi hakkında bir soru önergesi hazırladı

Keskin, bir tarikat lideri olduğu bilinen Fethullah Gülen'nin, Vatikan'a giderek Papa ile görüştüğünü hatırlattı. Bu ziyaret sırasında Türkiye Büyükelçisi'nin, Gülen'i havaalanında karşıladığını ve onuruna yemek verdiğini belirten Keskin, "Türkiye Cumhuriyeti'nin büyükelçisi, söz konusu tarikat liderini, hangi sıfatı nedeniyle karşılamış, VİP'ten geçerek refakat etmiş ve onuruna yemek vermiştir?" diye sordu.

Protokol kurallarının resmi sıfatı olmayan kişilerin, büyükelçi tarafından karşılanarak kendilerine refakat edilmesinin öngörüp, öngörmediğini ve Büyükelçi'ye bu konuda bir talimat verilip, verilmediğini soran Keskin, "Fethullah Gülen'e yapılan bu imtiyazlı muamelenin Cumhuriyet tarihimizde bir başka örneği var mıdır?" diye sordu. Keskin, önergesinde şu sorulara yer verdi:

Ecevit'e verilen ödül

"Büyükelçi tarafından Roma'da karşılanarak kendisine refakat edilen Fethullah Gülen'in temsil ettiği tarikat yönetimi, Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit'e Hoşgörü Ödülü vermiştir. Bu ödül nedeniyile, Bülent Ecevit ve Fethullah Gülen arasında gelişen dostluk, Gülen'in Büyükelçi tarafından karşılanıp kendisine refakat edilmesinde etkili olmuş mudur?

Bu imtiyazlı uygulamanın yapılması için, Başbakan Yardımcısı Ecevit'in Dışişleri Bakanlığı'na talimat verdiği yolunda iddialar bulunmaktadır. Bu iddialar doğru mudur? Başbakan Yardımcısı Ecevit, Dışişleri Bakanlığı'na böyle bir talimat vermiş midir? Fethullah Gülen, Papa ile yaptığı görüşmede, Cumhurbaşkanı adına Papa'yı Türkiye'ye davet etmiştir. Bu davet yetkisini kim vermiştir? Bakanlığınız veya Başbakan Yardımcısı Ecevit tarafından görevlendirilmiş midir?

Yetki verdiniz mi?

Söz konusu ziyarette, Fethullah Gülen, Hıristiyanlığın 2000. yıldönümü nedeniyle, Türkiye'nin çeşitli yerlerinde özel etkinlikler düzenlenmesini talep etmiştir. Fethullah Gülen'e böyle bir talepte bulunma yetkisini, Dışişleri Bakanlığı mı vermiştir? Yoksa söz konusu talep yetkisi, kendisine Başbakan Yardımcısı Ecevit tarafından mı verilmiştir? Papa'yı ziyaretinde, Fethullah Gülen, Türkiye ile Vatikan arasında karşılıklı olarak burslu öğrenci gönderilmesini, üniversiteler ve medya arasında işbirliği yapılmasını önermiştir. Üniversiteler adına böyle bir öneri yapılmasına, Bakanlığınız mı izin vermiştir?"


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr