kapat

PERŞEMBE 26 ŞUBAT 1998

"Balıkesir'i kurtardık"

İldeki "kanlı rekabet"te silah kaçakçığı olayına karışan 5 kişi tutuklandı. Emniyet Müdürü İhnan Ünal, "İlimiz mafyanın cirit attığı yer değil" dedi

Balıkesir'de, 1993'ten beri 11 kişinin ölümüne, çok sayıda kişinin yaralanmasına neden olan "kanlı rekabet"te, her iki gruba silah temin eden şebekenin elemanlarından 5'i tutuklandı, 6'sı tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Misyatur ve Balıkesir Seyahat gruplarına silah temin ettikleri iddiasıyla yakalanan ve önceki gün nöbetçi mahkemeye çıkarılan 11 kişinin sorguları sabaha karşı sona erdi. Nöbetçi Mahkeme, "şebekenin elebaşı" olarak nitelendirilen Celalettin Saatçılar ile Yüksel Gürcü, Esat Ceylan, Özkan Caner ve İlki Yılmaz'ın "teşekkül oluşturarak toplu silah kaçakçılığı yapmak" suçlarından tutuklanmasına karar verdi. Şerif Ali Bayram, Ali Çadır, Hüseyin Kandemir, Aykut Ünal, Mustafa Tetik ve Cemalettin Demirel'in ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmasını kararlaştıran mahkeme, sanıklarla ilgili dosyaların DGM Savcılığı'na gönderilmesine karar verdi.

Valiye teşekkür

Balıkesir Emniyet Müdürü İhsan Ünal, yaptığı açıklamada, "kanlı rekabet" olaylarında sonra Balıkesir'in "mafyanın cirit attığı yer" olarak gösterildiğini öne sürdü. Ünal, şunları söyledi:

"Söylendiği gibi Balıkesir, mafyanın cirit attığı yer değil. Olaylar oldu, üzerine gidildi ve gereği yapıldı. Bandırma, Erdek'te de olaylar yaşandı. Burada özel uygulamalar yaptık. Balıkesir'i Sedat Peker'in baskısından, Akhisar'dan gelen çapulculardan kurtardık. Bu uygulamalarımızı, her zaman kanuna dayalı icraatlarımızı destekleyen, yanımızda olan Valimiz Alaaddin Yüksel'e ve kanun hakimiyetinin sağlanmasında çok hassas olan hakim ve savcılarımıza müteşekkiriz. Kendilerine teşekkür ediyoruz."

Emniyet teşkilatında bazı olumsuzlukların olabileceğini, ancak bunları en aza indirmenin de kendi görevleri olduğunu belirten Ünal, vatandaşlara da "Bildiğiniz, gördüğünüz, duyduğunuz olumsuzluklar varsa bize söyleyin" çağrısında bulundu.

Emniyet Müdürü İhsan Ünal tarafından "organize suç şebekeleri" ve "suç çeteleri" olarak nitelendirilen iki gruba silah temin ettiği belirlenen Celalettin Saatçılar, 17 Şubat'ta yakalanmıştı. Saatçılar'ın ifadesi doğrultusunda, 5 gün süren operasyon sonucu 10 kişi daha yakalanmış, bu kişilerin sorgulamaları sonucu da ruhsatsız silah aldığı gerekçesiyle yakalanan 23 kişi serbest bırakılmıştı.

Çek senet çetesi

Bu arada İstanbul'da çek-senet tahsilatı yaptıkları öne sürülen 4 kişi, Eyüp'te düzenlenen operasyonla 2 adet ruhsatsız tabancayla yakalandı. İstanbul Asayiş Şube Müdürlüğü Organize Suçlar Büro Amirliği'nin açıklamasına göre, daha önceden çek-senet tahsilatı yaptığı bilinen ve "Eyüplü Orhan" olarak tanınan Orhan Arslanoğlu (38) ile adamları Cem Tavlı (28), Halit Dokur (28) ve Kemal Fahri Güngörmüş'ün (22), Eyüp Tülbentçi Muhittin Sokak 9 numaralı kahvehanede oturdukları belirlendi. Bunun üzerine 23 Şubat günü saat 17.00 sıralarında gerçekleştirilen operasyonda, Orhan Aslanoğlu ile 3 adamı, 2 adet ruhsatsız tabanca ve 33 adet mermiyle yakalandı. Şubedeki işlemleri tamamlanan sanıklar, daha sonra "6136 sayılı Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet" suçundan haklarında işlem yapılmak üzere Eyüp Cumhuriyet Başsavcılığı'na sevkedildi.


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr