kapat

PAZAR 15 ŞUBAT 1998

Yumrukçu tutuklandı

ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz'a Macaristan'da saldıran Veysel Özerdem tutuklanırken saldırganlardan Cengiz Ziya Korkut'un geçen yıl gözaltına alındığı daha sonra serbest bırakıldığı ortaya çıktı.

SAYGI ÖZTÜRK

Ankara - ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz'a Macaristan'ın Başkenti Budapeşte'deki Hilton Oteli'nde saldırıp burnunu kıran Veysel Özerdem'in tutuklandığı Macar yetkililerce Türkiye'ye resmen bildirildi. Özerdem'in işlediği suçun Macar Yasaları'na göre, en fazla bir yıla kadar hapis cezasını gerektirdiği belirtildi.

Veysel Özerdem'in Türkiye'ye getirilmesi için girişimler de sürdürülüyor. ANAP'lı bazı milletvekillerinin, Veysel Özerdem'in Elazığ'da bulunan ailesi ile de görüşmeler yaptığı ve saldırganın serbest bırakıldıktan sonra Türkiye'ye dönmesinin sağlanması için yardım istedikleri öğrenildi.

Serbest bırakılmış...

Budapeşte'de Yılmaz'a saldıranlar arasında bulunan Cengiz Ziya Korkut'un saldırıdan kısa bir süre sonra yakalanmasına rağmen serbest bırakıldığı ortaya çıktı. Macaristan İnterpol'ü tarafından Türkiye'ye gönderilen yazıda, Korkut'un 13 Ocak 1997 tarihinde Macaristan'da polis tarafından yakalandığı ve ifadesinin alınmasından sonra serbest bırakıldığı belirtildi.

Macar makamları, ülkelerinde devlet büyüğüne saldırının en fazla bir yıl hapis cezasını gerektirdiğini Türkiye'ye bildirdiler. Macaristan'ın Mesut Yılmaz'a saldırı olayı ile ilgili olarak daha önce göstermediği duyarlılığı göstermeye başlaması da dikkat çekti.

Koçkaya'nın durumu

Saldırganlardan Veysel Özerdem ile Cengiz Ziya Korkut hakkında daha önce işlem yapmayan Macaristan, Türkiye'nin bu kişilerin yakalanıp iadesinin sağlanması konusundaki yazılarına daha önce verdiği cevaplarda suç unsuru olmadığını bildirmiş ve saldırganlar hakkında herhangi bir işlem yapmamıştı.

Türkiye; Veysel Özerdem, Cengiz Ziya Korkut ve İsmail Koçkaya hakkında "Uluslararası yakalama ve tevkif müzekkeresi" niteliğinde olan "kırmızı bülten" çıkarılması için İnterpol'e başvurmuş, ancak İnterpol Genel Sekreterliği sadece İsmail Koçkaya hakkında daha önce işlediği bir suç nedeniyle "kırmızı bülten" çıkartmıştı. Diğer iki saldırgan için "İncelemeler devam ediyor" mesajını göndermiş ve "kırmızı bültenleri" bugüne kadar çıkarmamıştı.

Saldırganlardan İsmail Koçkaya'nın İstanbul Bakırköy Sulh Ceza Mahkemesi'nce gıyabında ömürboyu hapis cezasına çarptırıldığı belirlendi. Koçkaya'nın halen "kırmızı bülten" ile de arandığını kaydeden yetkililer, bu kişinin Türkiye'ye dönmesinin zor olduğunu ancak yakalanması halinde iade talebinde bulunulacağını belirttiler.

Mahkeme kararı...

Veysel Özerdem, Cengiz Ziya Korkut ve İsmail Koçkaya hakkında Ankara 10'uncu Sulh Ceza Mahkemesi tarafından 10 Aralık 1996 tarihinde gıyabi tutuklama kararı çıkarıldı. "Devlet büyüğüne fiili saldırı" suçundan haklarında tutuklama kararı bulunan saldırganlardan Veysel Özerdem ile Cengiz Ziya Korkut'un daha önce başka bir sabıkalarının bulunmadığı öğrenildi.

İçişleri Bakanlığı yetkilileri, 10 Şubat'ta Macar polisine teslim olan Veysel Özerdem ile ilgili gelişmeleri yakından izlediklerini belirttiler. Cengiz Ziya Korkut'un da Özerdem'in Türkiye'ye kendi isteği ile gelmesinden sonra Korkut'un da yurda dönmesi bekleniyor.


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr