kapat

CUMA 30 OCAK 1998

Devir yılan hikayesine döndü

Türk Telekom'un 1994'de, lisansları en kısa sürede devretme şartıyla açtığı ihaleyi Turkcell ve Telsim kazandı. Turkcell sistemini hemen açarken, Telsim hisse devir işlemleri nedeniyle daha geç faaliyete geçti.

* 27 Kasım 1995'te Türk Telekom, uluslararası GSM konsorsiyumuna başvurmadan Kıbrıs'ın GSM şebekesini yasal olmayan yollardan ele geçirdiği iddiasıyla Telsim'e el koydu ve şebekeyi kapattı.

* Telsim'in kapalı olduğu dönemde aboneleri katlanan Turkcell'in, yeterli yatırımı yapmadığı gerekçesiyle 2 Ağustos 1996'da abone alımları Türk Telekom tarafından durduruldu.

* Ağustos 1996'da Telsim, 8 aylık bir kapanma devresinden sonra Türk Telekom'la anlaşarak faaliyete geçti. 16 Eylül 1996'da da Turkcell'in kapatma kararı kaldırıldı.

* 1997'de Türk Telekom'un özelleştirmesi Anayasa Mahkemesi'ne gitti. Ancak mahkeme lisans devrini, ödemenin peşin yapılması şartıyla kabul etti.

* Böylece lisansların 500 milyon dolar peşin ödeme karşılığında devredilmesi kesinleşti. Telsim, kapatılma süresinin kendisi aleyhine haksız rekabet yarattığını savunarak, peşin ödemeye önce itiraz etti.

* Telsim'in ikna edilmesinden sonra devirler onaylanması için Danıştay'a gönderildi.


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr