kapat

PAZARTESİ 26 OCAK 1998

Çillerler çıkmazda

Turizm Bakanlığı, Çillerler'in Beldibi'nde yaptırıp devrettikleri lüks pansiyon Kemer Inn'ı kapatıyor. Hazine arazisine kurulan tesiste ayrıca, kaçak olarak yapılmış 6 oda ve 18 yatak saptandı

EMİN ÖZGÖNÜL

Selçuk Parsadan'ın örtülü ödenek davası sonrası Yüce Divan kapısı aralanan Çiller'lere bir darbe de Turizm Bakanlığı'ndan geldi. Maliye Bakanlığı, devletten izin almadan Hazine'ye ait arazi üzerinde kurulu otellerini bir başkasına devreden Çillerler'den, arazinin geri alınması için dava açarken, Turizm Bakanlığı da otelde kaçak olarak yapılmış 6 oda ve 18 yatak saptadı. Turizm Bakanı İbrahim Gürdal "Pansiyona ilişkin belgenin iptali için girişimde bulunduk" dedi.

Turizm Bakanı İbrahim Gürdal, Kemer Inn adlı pansiyona 8 oda bir suit ve toplam 18 yatak izni verildiğini, Çillerler'in ise bodrum katındaki personel odalarını da müşteri hizmetine verdiklerini belirtti. Gürdal "Pansiyon Turizm İşletme Belgesinin iptali öngörülerek, tesisin durumu değerlendirilmek üzere Bakanlığımız belgelendirme Komisyonu'na sunulmuştur" dedi.

Önce Maliye

Özer Çiller'in Antalya Beldibi'nde bulunan Kemer Inn isimli lüks pansiyonu için ilk dava Maliye Bakanlığı'ndan geldi. Bakanlık, Çillerler'e 49 yıllığına kiralanan arazi üzerindeki tesisin sözleşme şartlarına aykırı biçimde ve izin alınmadan üçüncü bir kişiye devredilmesini gerekçe göstererek tahsisin kaldırılmasını istedi.

Bakanlık, "Çillerler kiraladıkları arazi üzerindeki tesisi bir başkasına devretmiş. Kendisine ait olmayan bir gayrimenkul üzerinde inşa ettiği tesisin işletme hakkını devletten izinsiz satmış" diyerek Kemer Asliye Hukuk Mahkemesinde dava açmıştı. Maliye Bakanlığı, Beldebi'ndeki 108 ada, 1 parsel numaralı 1627 metrekarelik Hazine adına kayıtlı taşınmaz tahsisinin iptalini istemişti.

Sonra Turizm

Maliye Bakanlığı'nın açtığı dava sürürken bu kez Turizm Bakanlığı, pansiyon adı altındaki tesisin verilen işletme belgesi dışına çıkılarak çalıştırıldığını belirledi. Yapılan denetimde belge dışında oda ilave edildiği ve daha önce personelin kaldığı odalara müşteri kabul edilerek pansiyonun yatak kapasitesinin belge dışı gösterilerek, 18 adet arttırıldığı saptandı. Turizm Bakanı İbrahim Gürdal yapılan denetime ilişkin sonucu ve belgenin iptali konusundaki çalışmalar için şunları söyledi:

"Antalya Beldibi Çifteçeşmeler mevkii 13 nolu parselde yer alan tesise ilişkin Turizm Yatırım Belgesi'ne esas teşkil eden mimari proje 25 Haziran 1992 tarihinde Belgelendirme Komisyonu kararı ile 7 oda iki suit ve 18 yatak olarak onaylanmıştır. 6 Eylül 1996 tarihinde ise tesis bünyesindeki tadilatlar kabul edilerek Turizm Deneme İşletme Belgesi, 8 oda bir suit 19 yatak olarak düzenlenmiştir. Bu belgede süresi içinde bir genel tuvalet yapılması, yüzme havuzuna bitişik süs havuzunun arsa sınırları içine çekilmesi, bodrum kattaki yönetici ve personel odalarının müşteriye verilmemesi kararı alınmıştır. Daha sonra yapılan denetimde ise, süresi içinde yerine getirilmesi istenen hususların giderilmediği, kapasite fazlalığının ise 13 oda iki suit ve 36 yatak olduğu, bunun bodrum kattaki müşteriye dönük kullanılmaması gereken odaların müşteri kullanımında olmasından kaynaklandığı tesbit edilmiş ve belgenin iptali öngörülerek, tesisin durumu değerlendirilmek üzere, Belgelendirme Komisyonu'na sunulmuştur."


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr