kapat

PAZARTESİ 26 OCAK 1998

Clinton'a istifa baskısı artıyor

ŞEBNEM ŞENYENER (NEW YORK)

Başkan Bill Clinton, hakkındaki seks skandalının altıncı gününde sessiz kalmaya devam ederken, Başkanın yakın çevresinde ve Beyaz Saray'da "istifa et" baskıları artıyor.

Pek çok kaynak Başkan'ın Demokrat Parti ileri gelenlerinin desteğini kaybettiğini belirtirken "istifa" ihtimalinin güçlendiğini açıkladılar. Clinton'ın istifa etmesi durumunda görevi devralacak Başkan Yardımcısı Al Gore'un danışmanları ile gün boyunca toplantılar yapması dikkat çekiyor. Beyaz Saray eski görevlisi Leon Panetta, "Eğer iddialar doğruysa Gore'un hemen başkan seçilmesi, Demokratların işine gelecektir. Beyaz Saray'da yeni bir yüz ve insan olacaktır" diye konuştu. Demokrat Parti yetkilileri, başarılı demokrat politikasıyla 2000 yılının Başkanı gözüyle bakılan Al Gore'un hemen Başkanlığa getirlmesini savunuyorlar.

Böyle bir durumda dört çocuk sahibi ve son derece tutarlı bir aile yaşantısı olan Gore, Demokratların Clinton ile sarsılan "moral" imajını yeniden kuracak. Ayrıca gelecek seçimler açısından ofiste gösterdiği performans ile seçilmeyi daha da garantileyecek. Siyasi gözlemciler Demokratlar'ın bu senaryo ile Başkan Clinton'a istifa etmesi tavsiyesinde bulunmaya başladıklarını bildiriyorlar.

24 yaşındaki Monica Lewinsky ile ilişkisi hemen hemen kesinlik kazanan Clinton'ın Demokrat desteği kaybetmemek için direndiğini bildiren yetkililer, özellikle de Hillary Clinton'ın büyük direniş gösterdiğini ve gece gündüz gerek programlara çıkarak gerekse çocuklara yardım kuruluşlarının etkinliklerine katılarak kocasının imajını düzeltme savaşına devam ettiğini kaydettiler. Clinton ise dün ani bir kararla eski Ticaret Bakanı Mickey Cantor'ı yasal danışman olarak atadığını açıkladı.


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr