kapat

PERŞEMBE 15 OCAK 1998

Bucak'a 5.5 saat DGM sorgusu

DYP Şanlıurfa Milletvekili Sedat Bucak sanık olarak gittiği İstanbul DGM Başsavcılığı'nda Susurluk soruşturmasını yürüten 2 savcıya 5.5 saat ifade verdi. Bucak tutuksuz yargılanmak üzere bırakıldı.

VELİ SARIBOĞA (SHA)

Susurluk davası kapsamında Meclis'ce dokunulmazlıkları kaldırılan DYP Elazığ Milletvekili Mehmet Ağar'dan sonra dün de DYP Şanlıurfa Milletvekili Sedat Bucak, sanık olarak İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemesi'ndeydi.

Bucak'ın gelişi nedeniyle DGM önünde Çevik Kuvvet ekipleri tarafından geniş önlem alındı. Sedat Bucak, BMW marka bir otomobildeki 2 korumasının eşliğinde 34 H 5106 plakalı Range Rover marka jipiyle saat 10.05'te DGM'ye geldi. Bucak ve avukatı, DGM Cumhuriyet Başsavcısı Erdal Gökçen'in odasına alındı. Aynı odada, Susurluk soruşturmasını yürüten DGM savcıları Aykut Cengiz Engin ve Ahmet Gürses de hazır bulundu.

Bir süre Bucak'ın sorgusunda bulunan Başsavcı Gökçen, daha sonra DGM eski savcılarından Uğur Saldoğan'ın Ataköy'deki cenaze törenine katılmak için DGM'den ayrıldı. Bucak'ın ifade verdiği sırada saat 11.00'de Terörle Mücadele Şube Müdürü Atilla Çınar da DGM'ye geldi. Çınar 40 dakika sonra adliye binasından ayrıldı.

Silahlar soruldu

Bucak'ın sorgusu saat 12.00'ye kadar aralıksız devam etti. 12.00'de yarım saat yemek arası verildi. Saat 12.30'da sorgu yeniden başladı. Başsavcı Gökçen de, saat 13.30'da yine DGM'ye geldi.

Bucak'a, Susurluk'taki trafik kazasında ölen Abdullah Çatlı ve aracında bulunan bazı "Vahim nitelikli" silahlara ilişkin sorular yöneltildiği öğrenildi. Bucak, 10 Ocak'ta ifadesi alınan Mehmet Ağar gibi "Milletvekili olması ve tebligata uyarak kendiliğinden gelmesi" nedeniyle savcılık tarafından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Sedat Bucak, saat 15.30'da adliyeden ayrıldı. Yaklaşık 5.5 saat ifade veren Bucak, gelişinde olduğu gibi giderken de herhangi bir açıklamada bulunmadı.

Nereden nereye geldi?

Bucak'ı DGM'ye getiren olaylar 3 Kasım 1996'da Susurluk'taki kazayla başladı. Kazadan sonra hem Bucak hem de Mehmet Ağar'la ilgili "çete" iddiaları ortaya atıldı. Bucak'ın yasama dokunulmazlığı, "Çete" soruşturmasını yürüten İstanbul DGM Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 30 Ocak 1997'de gönderdiği fezleke uyarınca, 11 Aralık 1997'de TBMM Genel Kurulu'nca kaldırıldı.

Bucak'ın bu karar üzerine Anayasa Mahkemesi'ne başvurarak itiraz etti. Ancak Anayasa Mahkemesi 31 Aralık 1997'de Bucak'ın itirazını reddetti.

Bucak gibi aynı süreçten geçen DYP Elazığ Milletvekili Mehmet Kemal Ağar, İstanbul DGM Cumhuriyet Başsavcılığı'nın tebligatına uyarak 10 Ocak'ta İstanbul DGM'de sanık sıfatıyla 3 saat ifade verdi.

DGM Cumhuriyet Başsavcılığı'nca düzenlenen fezlekede, Ağar'ın görevini kötüye kullandığı ve hakkında yakalama emri bulunan kişileri yetkililere haber vermediği, Bucak'ın ise "Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet" ettiği ileri sürülüyordu. Ağar ve Bucak'ın cezalandırılması istenen TCK'nın ilgili maddelerinin alt sınırı 6, üst sınırı da 12 yıl hapsi kapsıyor.

Davalar birleşebilir

Ağar ve Bucak hakkında iddianame hazırlanarak dava açılması halinde, bu davanın İstanbul 6 No'lu DGM'deki Susurluk davasıyla birleştirilmesi gündeme gelebilecek. Söz konusu davanın sanıkları arasında, Özel Harekat Dairesi eski Başkan Vekili İbrahim Şahin, Özel Tim'de görevli polis memurları Ayhan Çarkın, Ayhan Akça, Ercan Ersoy, Oğuz Yorulmaz, Enver Ulu, Mustafa Altunok ve Ziya Bandırmalıoğlu ile Bucak'ın şoförü Abdülgani Kızılkaya, uluslararası uyuşturucu kaçakçısı Yaşar Öz, MİT eski görevlisi Korkut Eken ve Ömer Lütfü Topal'ın iş ortağı Ali Fevzi Bir bulunuyor.


© COPYRIGHT 1998 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr