kapat

PERŞEMBE 18 ARALIK 1997

MİT: Çelik de katıldı

Milli İstihbarat Teşkilatı, Oral Çelik'in, Abdi İpekçi suikastini planlayanlar arasında bulunduğunu, Ağca'ya yardım taahhüt ettiğini ve suikast sonrasında bu sözünü yerine getirdiğini" bildirdi.

Çelik ise iddiaların "Dedikodudan ibaret olduğunu" ileri sürdü. Çelik, İpekçi suikastinde 20 yıldan az olmamak üzere ağır hapis cezası istemiyle tutuksuz yargılanıyor.

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarlığı, Gazeteci-Yazar Abdi İpekçi'nin öldürülmesine ilişkin olarak 20 yıldan az olmamak üzere ağır hapis cezası istemiyle tutuksuz yargılanan Oral Çelik'in, "Abdi İpekçi suikastini planlayanlar arasında bulunduğunu, Mehmet Ali Ağca'ya yardım taahhüt ettiğini ve suikast sonrasında bu sözünü yerine getirdiğini" bildirdi.

İstanbul 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen "Abdi İpekçi Suikasti Davası"nın dünkü duruşmasına, 2 yıl önce İsviçre'den Türkiye'ye iade edildikten sonra tutuklanan ancak, daha sonra tahliye edilen tutuksuz sanık Oral Çelik katıldı.

Duruşmada, Adalet Bakanlığı kanalıyla MİT Müsteşarlığı'ndan gönderilen, Çelik'in, "suikasti planlayanlar arasında bulunduğu, Mehmet Ali Ağca'ya suikasti gerçekleştirmesi durumunda yardım yapacağını taahhüt ettiği ve olaydan sonra da bu sözünü yerine getirdiği"ne dair yazı okunarak, tutanaklara geçirildi.

Bu yazıyla ilgili söz hakkı verilen Oral Çelik, iddiaları kabul etmediğini belirterek, "Bunların hepsi dedikodudan ibarettir" dedi. Çelik'in avukatları Şevki Lüleci ile Bülent Selçuk da, MİT'ten gelen yazının adli delil niteliği taşımadığını öne sürdüler.

Müdahil avukatı Turgut Kazan ise mahkemenin duyduğu ihtiyaç üzerine sorulan bir soruya devletin en üst düzey istihbarat örgütünden cevap geldiğini belirterek, bu cevabın mahkemece değerlendirileceği inancında olduğunu söyledi.

İpekçi suikastine karışan kişilerden biri olan Yalçın Özbey'in yurtdışında iken ifadesinin alındığını kaydeden Kazan, bu ifadenin İçişleri Bakanlığı tarafından dönemin Başbakanı'na iletildiğini bildirdi. Başbakan'a gönderilen yazıda, ifade konusunda ilgili yerlere bilgi verildiğinin belirtildiğini anlatan Kazan, ancak ifadenin dava dosyasına gelmediğini söyledi.

Özbey'in bu ifadesinin davanın aydınlatılması için gerekli olduğunu kaydeden Kazan, bu nedenle İçişleri Bakanlığı'ndan söz konusu ifadenin istenmesini talep etti.

Talebe itiraz

Bunun üzerine söz alan sanık Oral Çelik, "Beni Yalçın Özbey'in söyledikleri ilgilendirmez. Sizin karşınızda olan benim ve ben yargılanıyorum. Bu talebin reddedilmesini istiyorum" dedi. Çelik'in avukatlarından Şevki Lüleci de, müdahil avukatı Kazan'ın isteğinin davayı uzatmak yönünde olduğunu savunarak, "Daha önce de MİT'ten bilgi, (sürpriz tanığı) dinleyenlerin dinlenmesi istendi. Bunların hepsi davayı uzatmaktadır" diye konuştu. Lüleci, davanın karar aşamasına geldiğini düşündüklerini belirterek, talebin reddini istedi.

Cumhuriyet Savcısı Ünal Erdem ise müdahil avukatı Kazan'ın isteminin kabul edilmesini talep etti. Mahkeme heyeti, verilen aradan sonra Emniyet Genel Müdürlüğü istihbarat görevlisi Nail Aydın tarafından başka bir dosyada sanık olan Yalçın Özbey'den alınan ifadenin onaylı bir örneğinin İçişleri Bakanlığı'ndan istenmesine karar vererek, bu belgenin dosyaya gelmesi için duruşmayı ileri bir tarihe bıraktı.

"Silah temin etti"

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan ilk iddianamede, İpekçi'nin öldürülmesinin, daha önce hakkında idam cezası verilen Mehmet Ali Ağca ve Oral Çelik tarafından planlandığı ve eylemin gerçekleştirilmesi konusunda bu kişilerin karşılıklı fikir alış-verişinde bulundukları belirtiliyor.

Ağca'nın ifadesi doğrultusunda, Çelik'in olayda kullanılan tabancaları temin ettiği, olayın meydana geldiği sırada Ağca'yı gözetlediği, eylemin tamamlanmasından sonra da silahları alarak kaçtığı kaydedilen iddianamede, sanıklardan Yavuz Çaylan ve Güngör Uygur'un da Oral Çelik'in eyleme katıldığını söyledikleri ifade ediliyor. İddianamede, Oral Çelik'in "Taammüden adam öldürmeye iştirak ve suçun işlenmesini kolaylaştırmak" suçundan TCK'nın 450/4'üncü maddesi uyarınca idam cezasına çarptırılması isteniyor. İddianamede, sanığın suça "Suçun işlenmesinden evvel veya işlendiği sırada müzaharet ve muavenetle icrasını kolaylaştırarak iştirak ettiği" gerekçesiyle cezanın 20 yıldan az olmamak üzere ağır hapse çevrilmesi öngörülüyor.


© COPYRIGHT 1997 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr