kapat

PAZARTESİ 17 KASIM 1997

Bayındır Holding, Derbank'ı aldı

Türkiye'nin en hızlı büyüyen gruplarından olan Bayındır Holding, eğer Hazine Müsteşarlığı izin verirse, işadamı Derviş Temel'e ait Derbank'ın yeni sahibi olacak.

ŞELALE KADAK

Biri Ankara'da 5'i ise İstanbul'da toplam 6 şubesi bulunan, işadamı Derviş Temel'e ait, Derbank, Bayındır Holding'e satıldı. Ancak olayın resmileşmesi için Hazine Müsteşarlığı'nın izni gerekiyor.

Bayındır Holding, bankanın kaça satın alındığı konusunda bilgi vermekten kaçınırken, ekonomi çevreleri Derbank'ın 25-30 milyon dolar değerinde olduğunu belirtiyor.

Geçtiğimiz haftalarda ikinci kez ihaleye çıkarılan Etibank ihalesine 3 milyon dolar teminat yatırarak katılan 3 firma arasında yer alan Bayındır Holding, daha ihale sonuçları belli olmadan Türkiye'de bir bankanın sahibi oluverdi.

Etibank ihalesine 12 kişi ilgi göstermiş ancak, Cavit Çağlar'a ait Nergis Tekstil'in ortaklığının bulunduğu İpek Ortak Girişim, Diler Holding ve Bayındır Holding dışındaki firmalar teminat yatırmamışlardı.

Bayındır Holding'in, devir işlemleri sonuçlanır sonuçlanmaz bankanın ismini değiştirerek bankacılık sektörüne atağa kalkacağı, canlı ve hareketli bir bankacılık yapacağı belirtiliyor.

Bayındır Holding adına satış görüşmelerini Holding'de 100 gününü tamamlayan Vakıflar Bankası eski Genel Müdürü Fehmi Gültekin ve Halk Bankası eski Genel Müdürü Mümtaz Pehlivanlı'nın yürüttüğü öğrenildi. Bankacılık sektörünün bu iki ünlü ismi, Bayındır Holding'in yeni bankasının yönetim kurulunda görev yapacak

İnşaattan turizme, sağlıktan sigortacılığa kadar 23 şirketi bünyesinde bulunduran ve geçtiğimiz günlerde merkezini Ankara'dan İstanbul'a taşıyan Bayındır Holding, uzun süredir Türkiye'de bir banka sahibi olmanın hayalini kuruyordu.

Romanya'da ilk deneyim

Bankacılık sektörüne 1993 yılında Romanya'da giren Bayındır Holding, Romanya'nın başkenti Bükreş'te Banca Turco Romana adlı bir Türk bankası kurmuş ve Romanya'daki 2 bin Türk şirketine finansman desteği sağlamaya başlamıştı. Bayındır Holding'in yüzde 80'ine sahip olduğu, 5 milyon dolar sermayeli banka aynı zamanda Romanya'da kurulan ilk yabancı banka özelliğini de taşıyor. Şu anda 7 tane şubesi bulunan Banka Turco Romana ticari bankacılık yapıyor.

Son yıllarda finans konusuna ağırlık veren Bayındır Holding'e ait ayrıca Romanya'da, leasing ve sigorta şirketleri, Türkiye'de menkul kıymetler ve sigorta şirketleri de bulunuyor.

Hazine'nin faaliyete geçmesine uzun yıllar izin vermediği Çaybank'ın çoğunluk hisselerini 1992'nin Nisan ayında satın alan Derviş Temel, bankanın ismini de Derbank olarak değiştirmişti.


© COPYRIGHT 1997 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr