kapat

SALI 28 EKİM 1997

Üniversitede kaza yası

Konya'daki kazada yanarak can veren üniversite öğrencileri için dün Kayseri, Niğde ve Aydın düzenlenen törenlerde gözyaşı vardı. Törene katılanlar trafik canavarını lanetlerken genç yaşta yaşamlarını yitiren öğrenciler için yas tuttu.

SALİH BALCI-HAYRETTİN YENEL-ATİLA KARPINAR

Konya'nın Karapınar ilçesi yakınlarında, Cuma akşamı meydana gelen trafik kazasında hayatını kaybeden unüversite öğrencileri için dün Kayseri Erciyes ve Niğde üniversitelerinde yürek parçalayan manzaraların yaşandığı cenaze törenleri yapıldı. Rektörler, dekanlar, öğretim üye ve görevlileri, öğrenciler ve ailelerin katıldığı törenlerde acı ve gözyaşı vardı.

Niğde Üniversitesi Kampusu'ndaki törende bu üniversiteden kazaya kurban giden 22 öğrenci için gıyabi cenaze namazı kılındı. Niğde Valisi Adil Yazar, törendeki konuşmasında kazada hayatlarını kaybeden öğrencileri kalplerine gömdüklerini belirtti. Vali Yazar, "Ülkelerine faydalı olmak amacıyla üniversite eğitimi alan öğrencilerimizin, elim bir kazaya kurban gitmelerinin üzüntüsü içindeyiz" dedi.

Bilete isim isteği

Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Taşdurmaz da, trafik terörüne karşı topyekün bir mücadele başlatılmasını istedi. Taşdurmaz, "Üzüntümüz sonsuz. Ölen öğrencilere rahmet, kederli ailelerine başsağlığı diliyoruz. Ayrıca, cesetleri tespit etmek için verilen uğraş da bizi oldukça üzdü. Otobüs firmalarından, yolculara bilet verirken isimlerini kaydetmelerini istiyoruz" diye konuştu. Törenin ardından bir grup, Niğde Üniversitesi'ne ait araçlarla, kazanın meydana geldiği Karapınar'a giderek, yanan otobüse kırmızı karanfiller bıraktı. Trafik faciasında yanarak ölen 22 öğrenci için, Sungurbey Camii'nde dün akşam mevlit okutuldu.

Kayseri'deki tören

Faciaya 7 öğrencisini kurban veren Erciyes Üniversitesi'nde de aynı acı manzaralar yaşandı. Kayseri Meslek Yüksekokulu önünde toplanan öğrenciler, kaza kurbanı arkadaşları Sebahattin Kahraman, M. Hilmi Küçükalim, Yahya Gökhan Aydın, Aylin Aldemir, Ayşe Başar, Yasemin Koçtürk ve Metin Albayrak için bir dakika saygı duruşunda bulundu.

Erciyes Üniversitesi Kayseri Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Kasım Karahan, büyük acı yaşadıklarını belirterek, "Türkiye'de her yıl 6 bin kişi trafik kazasında hayatını kaybetmektedir. Bu çok büyük bir rakamdır. Türkiye'de trafik kazalarını azaltmanın tek yolu demiryolu ulaşımına ağırlık verilmesidir. Cumhuriyetin ilk yıllarından sonra demiryollarımız ihmal edilmiştir" dedi.

Arkadaşa kırmızı gül

Kazada ölen öğrenciler için Fatiha okunmasının ardından, Kayseri Meslek Yüksekokulu 1. sınıf öğrencisi Metin Albayrak'ın sırasına arkadaşları 2 adet kırmızı gül bıraktı. Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Kütüphanesi'nde toplanan bir grup öğrenci de, arkadaşları için Kuran okudu.

Bugün Sabancı Kültür Sitesi'nde, kazada yaşamını yitiren 7 öğrenci için anma töreni düzenlenecek. Üniversite camisinde de, 31 Ekim'de mevlüt okunacak. 11 Kasım'da ise üniversite kampusundaki Keçitepe mevkinde, kazada hayatını kaybeden öğrencilerin anısına fidan dikilecek.

Aydın'da gözyaşı

15 üniversite öğrencisi için de Aydın'da dün yas tutuldu. Gençlik ve Spor il Müdürlüğü tarafından 29 Ekim nedeniyle düzenlenen gençlik şöleni iptal edildi.

Cenaze törenleri sırasında ortada görünmeyen Aydın Valisi Muharrem Göktayoğlu ve Belediye Başkanı Hüseyin Aksu dün Niğde Milletvekili Akın Gönen ile birlikte, ölen öğrencilerin ailelerine başsağlığı ziyaretinde bulundu.

Gruptakiler önce kaza kurbanlarından Aslı Topal'ın annesi Fatma ve Babası Nafiz Topal'ı ziyaret etti. Ziyarette gözyaşlarını tutamayan anne Fatma Topal, "Kızımı kendi ellerimle Niğde'ye yerleştirdim. Yine kendi ellerimle kömür olarak geri getirdim. Tek çocuğumuzdu. Allah bu acıyı hiç bir anne ve babaya yaşatmasın" dedi.

Aslı Topal iki yıldan beri kazanamadığı üniversite sınavında bu yıl başarılı olmuş ve iki ay önce annesi Fatma Topal tarafından babasının böbrek hastası olması nedeniyle gelemediği Niğde'de okuluna yazdırılmıştı.

Aynı mezarlığa defin

Karapınar'da feci şekilde yanarak ölen Niğde Üniversitesi Tekstil bölümü birinci sınıf öğrencisi Canan Gelibolu ile Niğde Üniversitesi Eğitim Fakültesi sınıf öğretmenliği bölümü birinci sınıf öğrencisi Dilek Kucun'un izin dönüşü Niğde'de bir ev tutarak birlikte kalmayı planladıkları ortaya çıktı. Bu hazin durum Nazilli'deki yası büyütürken, Canan ile Dilek dün ayrı ayrı camilerde kılınan öğle namazlarından sonra Nazilli Evranlı Mezarlığı'na defnedildiler.


© COPYRIGHT 1997 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr