kapat

SALI 21 EKİM 1997

Çiller'in dağıttığı silahlara gözaltı

CHP'li Fikri Sağlar, Meclis'e verdiği önergede, DYP lideri Tansu Çiller'in başbakanlığı döneminde hediye ettiği 51 silahın kimlere verildiğini ve bunların hangi parayla alındığını sordu.

Ankara- DYP lideri Tansu Çiller'in Başbakanlığı döneminde çeşitli kişilere hediye ettiği 51 tabancanın örtülü ödenek parası ile alındığı öne sürülürken, bu silahların sahipleri ile Çiller arasındaki bağlantı Meclis'e getirildi.

CHP İçel Milletvekili ve Meclis Susurluk Komisyonu Üyesi Fikri Sağlar, Başbakan Mesut Yılmaz'ın cevaplandırması istemiyle Meclis Başkanlığı'na sunduğu önergesinde, Çiller'in başbakanlığı döneminde, hangi cins ve modelde kaç silahı, hangi gerekçelerle, kimlere hediye ettiğini, bunların parasal değeri ve paranın nereden karşılandığı sorusunu yöneltti.

Çiller'in hediye ettiği 51 silahın sahiplerinden sadece 11'i kamuoyunca tanınıyor. İsimleri belirlenen ancak kimlikleri hakkında detaylı bilgi bulunmayan 40 adet silahın sahiplerine ise Çiller'in Başbakanlığı döneminde neden silah hediye ettiği bilinmiyor.

Çiller'in silah hediye ettiği kişiler arasında, eşi Özer Çiller, oğlu Mert Çiller, Koruma Müdürü Resul Kalkan, DYP eski ve yeni Milletvekilleri Yıldırım Avcı, Bestami Teke, Hayri Doğan ve Halit Dağlı da var. Çiller bu isimlerin yanı sıra sanatçı Mustafa Topaloğlu, Emniyet Müdürü İsmail Taşkafa, MİT eski Bölge Başkanı Galip Tuğcu ve CHP eski Milletvekili Enis Tütüncü'ye de silah hediye etti.

Kağıt üzerindeki imza

Ateşli Silahlar Yasası uyarınca Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Genelkurmay Başkanının diledikleri kişilere silah hediye etme yetkisi bulunuyor. Ancak bu yetki genellikle silah satın alan bir kişinin silahını ruhsata bağlayabilmek amacıyla "Silahın menşeini tespit" amacıyla kullanılıyor.

Özellikle milletvekilleri yurtdışı gezileri sırasında satın aldıkları silahlarını, ruhsata bağlayabilmek için bu silahı "Başbakanın hediyesi gibi" gösteriyorlar. Böylelikle silaha ruhsat çıkarmaları kolaylaşıyor. Aksi takdirde ithal izni olmayan bir kişinin yurda getirdiği silaha ruhsat verilmesi mümkün olmuyor. Çiller'in kağıt üzerinde silah hediye etmiş gibi göründüğü bazı kişilerin aslında silahlarına ruhsat alabilme amacıyla bu yolu seçtikleri belirtiliyor.

Araştırılan isimler

Tansu Çiller'in Başbakanlığı döneminde bazılarına birden fazla silah hediye edildiği saptanan kişiler şunlar: Mehmet Burhan Gül, Hüseyin Avni Coş, Ahmet Gül, Erol Emral, Mustafa Eren, Mehmet Tural, Ali Aydemir, Fevzettin Erol, Enis Koçak, Yusuf Hasgül, Orhan Güler, Zeynel Uslu, Fatih Ünal, Ahmet Uluyol, Beşir Kuru, Zekeriya Tufanlı, Aydın Ergül, Ömer Gurulkan, Mehmet Sarıcı, Hanefi Okur, Hazma Çelikkan, Fatih Ünlü, Tayyar Taşkınsoy, Ahmet Aslan, Volkan Çetintaş, Oğuz Ayhan, Alpaslan Zincir, Murat Altuntecim, Selim Üresin, Sezai Çalış, Nurettin Geçkin, Hasan Kirezcik, Osman Deşmen, Ali Balaban, Hüseyin Zamanoğlu.


© COPYRIGHT 1997 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr