kapat

PAZARTESİ 04 AĞUSTOS 1997

Demirel, intikamını alıyor

Cumhurbaşkanı Demirel ve kayınbiraderi Ali Çetin Şener, kendilerini kumarhanecilerden "çıkar" sağlamakla suçlayan Yeni Günaydın ve Akşam Gazeteleri ile DYP Sivas Milletvekili Tahsin Irmak aleyhine 65 milyarlık 4 ayrı dava açtılar.

Ankara- Kumarhane yasasını veto ettiği Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda "rüşvet" almakla suçlanan Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, bu iddiaları ortaya atanları mahkemeye verdi.

Demirel ve kayınbiraderi Ali Çetin Şener, bu yönde hakarete varan yayın yapan Yeni Günaydın ve Akşam Gazeteleri ile DYP Sivas Milletvekili Tahsin Irmak aleyhine 65 milyarlık 4 ayrı tazminat davası açtılar.

Demirel ve Şener'in avukatı Ceyhan Mumcu, Adalet Bakanlığı ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na da suç duyurusunda bulundu. Dava dilekçesinde, "Vahim olan, kumarhanelerin kapatılmasını öngören ilgili yasanın yeniden görüşülmek üzere çıkar karşılığında geri çevrilme iddiasıdır" denildi.

Dava dilekçesinde "22-30 Temmuz tarihleri arasında Yeni Günaydın ve Akşam Gazeteleri, Sayın Cumhurbaşkanı ve kayınbiraderi hakkında ağır ithamlar içeren sistemli bir kampanya sürdürmüşlerdir. Bu yayın organları, gerçek dışı, haksız, belgesiz ve kanıtsız birçok çirkin iddiayı (söylenti, duyduğumuza göre, hislerin ilhamı, kulağı delik meslektaşın iddiası) gibi hiç de ciddiye alınmayacak kaynak uydurması ile kamuoyuna yansıtmışlardır" denildi.

Fırat çark etti

İki gazetenin iddialarını RP Erzurum Milletvekili Abdülilah Fırat ve DYP Sivas Milletvekili Tahsin Irmak'ın Meclis Komisyonu'nda yaptığı açıklamaya dayandırdıkları da belirtilen dilekçede "Ancak RP'li Fırat, 31 Temmuz günü yaptığı yazılı basın açıklaması ile anladıkları ve anlattıkları gibi bir suçlama yapmadığını ifade etmiştir. Böylece gazetelerin uydurma haber kaynakları yarattıkları da ortaya çıkmıştır" denilerek şöyle devam edildi:

"İddiaların en vahimi ise, kumarhanelerin kapatılmasını öngören 4266 sayılı Turizmi Teşvik Yasası'nda değişiklik yapılması hakkında yasanın yeniden görüşülmek üzere çıkar karşılığında geri çevrilme iddiasıdır. Diğer suçlamalarda, ANAP Bursa Milletvekili İlhan Kesici'nin, Ali Çetin Şener'in çabalarıyla Bakanlar Kurulu'na alınmadığı, Türkiye Kalkınma Bankası eski Genel Müdürü Özal Baysal'ın mahkemece verilen tutuklama kararının infaz ettirilmediği, bir yurttaşın kumar borcunun ödenmemesi için aracı olunduğu, Isparta B Grubu ihalelerinin Şener'e verildiği, Şener'in Demokrat Türkiye Partisi'nin gizli kurucusu olduğu ve bu amaçla bir aracı kurum satın almaya çalıştığıdır.

Öte yandan, Turizm Bakanı İbrahim Gürdal'ın Turizm Teşvik Yasası değişikliğinin geri çevrilmesi üzerine, Meclis Turizm Komisyonu'nda yapılan görüşmelerde Meclis aritmetiğinin değişmesi nedeniyle 10 gün ertelenmesi önerisini de kumarhane sahiplerinin aracılığının bir sonucu olarak sunmaktadırlar."

Çiller'e eleştiri

Avutat Ceyhan Mumcu, Murat Mecit, Sermin Gürbüz, Tayfun Bülbül ve Taner Kaygusuz'un imzasını taşıyan dava dilekçesindeki diğer görüşler de şöyle sıralandı:

"Tansu Çiller'in, 'Hükümetimizi çıkarı bozulan kumarhaneciler yıktı' yolundaki açıklamasına haklılık kazandırmak için bu iki gazete dayanışmalı olarak kaynak ve gerçek dışı haberler üreterek 54. Hükümet'in dağılmasından sorumlu tuttukları Sayın Cumhurbaşkanı ve Ali Çetin Şener'i hedef aldıkları anlaşılmaktadır. Bu hakaretlerle, ulusal birliği temsil eden Cumhurbaşkanlığı makamı, Danışma Kurulları, Bakanlar Kurulu, İhale Kurulları ve Yargı organları da dolaylı olarak hakarete uğramakta ve karalanmaktadır. Her biri gerçek dışı olan iftira ve isnatların sahiplerine iddialarını kanıtlama fırsıtı da tanıyarak düzeltme yapmaları için başvurulmuş olup, Adalet Bakanlığı ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmuştur."

65 milyarlık tazminat

Demirel ve Şener'in açtıkları davada, Yeni Günaydın Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü ile yazarı Hadi Özışık, DYP Sivas Milletvekili Tahsin Irmak ile Akşam Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü ve haber yazarı Güler Kömürcü aleyhine toplam 40 milyar, Ali Çetin Şener'e yapılan hakaretlerle ilgili olarak da aynı kişiler aleyhine açılan davalarda toplam 25 milyar lira tazminat isteniyor.


© COPYRIGHT 1997 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr