kapat

PERŞEMBE 17 TEMMUZ 1997

Çiller'e casusluk davası yolu açıldı

Genelkurmay Başkanlığı, askeri savcılığa DYP lideri Tansu Çiller hakkında casusluk suçundan kamu davası açma yetkisi verdi.

Ankara- Genelkurmay Başkanlığı, Genelkurmay Askeri Savcılığı'na DYP Genel Başkanı Tansu Çiller hakkında casusluk yaptığı gerekçesiyle dava açabilme yetkisini verdi. Bu yetkinin verilmesini askeri çevreler, davanın açılacağı şeklinde yorumluyorlar.

Bundan sonraki aşamada ise Çiller'in askeri savcılığa ifade vermesi için davetiye çıkarılacağı, gelmemesi halinde dokunulmazlığının kaldırılması için fezleke düzenleneceği belirtiliyor.

Çiller hakkında CIA ajanı olduğu yolundaki suç duyurusu, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek tarafından Yargıtay Cumhuriyet başsavcılığı'na yapıldı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı da dosyayı Ankara Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) Başsavcılığı'na gönderdi. DGM ise suçun askeri yargıya tabi olduğunu tespit ederek görevsizlik kararı verdi ve dosyayı Genelkurmay Askeri Savcılığı'na gönderdi.

Askeri yargı çevrelerinden alınan bilgiye göre, Genelkurmay Başkanlığı'nın askeri savcılığa yetki vermesiyle Çiller hakkında Askeri Ceza Kanunu'nun 54'ncü ve Türk Ceza Kanunu'nun 133'ncü maddeleri uyarınca askeri ve siyasi casusluk iddiası ile kamu davası açılması gündeme geldi. Sözkonusu maddeler casusluk suçu için 15'seneye kadar hapisten idama kadar cezalar öngörüyor.

Hakkındaki iddialar

Perinçek'in yargıya suç duyurusunda bulunduktan sonra milletvekillerine de gönderdiği dosyadaki iddialara göre, Çiller 1967'de Robert Kolej'in İktisat Bölümü'ndem mezun olduktan sonra Ankara'da ABD Büyükelçiliği'ne giderek "ABD çıkarları için görev almaya hazır" olduğunu belirtti. CIA, Uyuşturucuyla Mücadele Örgütü (DEA) ve ABD Dışişleri Bakanlığı istihbaratının yaptırdığı üç araştırmadan sonra uygun görüldü ve burs elde ederek ABD Büyükelçisi'nin özel vizesiyle ABD'ye girdi. Özel vize büyükelçi tarafından istisnai durumlarda özel kişilere veriliyor. CIA sözlüğünde bu tür gönüllü görev almaya "walk in" (ayağıyla gelen) denildiği bildiriliyor.

Çiller 1970 yazında İktisat Doktoru oldu ve ABD'de ikamet ve çalışma izni sağlayan Green Card'a (yeşil kart) kavuştu. Kart numarası: A 149 33 25 N 95. ABD'de çalışma izni bulunanlara verilen Sosyal Güvenlik Numarası ise 043 50 0720.

CIA kampında eğitim

Çiller'in doktorasını bitirdikten sonra dünyaca ünlü Yale Üniversitesi'ne gittiğine ilişkin açıklamalarının doğru olmadı da iddia ediliyor. Buna kanıt olarak da Yale Üniversitesi mezunları arasında Çiller'in adına rastlanmaması gösteriliyor.

İddilar şöyle sürüyor: Çiller 1970-1971 arasında CIA'nın Virgina'daki özel kampı Camp Peary'da eğitim gördü. Camp Peary, askeri üs görünümü altında CIA'nın eğitim dairesi tarafından yönetiliyor. Yabancı ülkelerde görev alacak seçilmiş CIA kadroları bu kampta aynı zamanda psikolojik savaş eğitimi görüyor. Dünyanın her tarafından gelen ve kimlikleri gizli tutulan "asset" isimli ajanlar da bu kampta eğitim görüyor. ABD vatandaşı olan ve "officer" diye adlandırılan normal CIA görevlileriyle "asset"ler karşılaştırılmıyor. Çiller, CIA terminolojisine göre "asset". Türkçe karşılığı "nakte dönüştürülebilecek değer."

Çağrılı personel

İddialara göre, Çiller, Camp Peary'de eğitimini tamamladıktan sonra ABD Dışişleri Bakanlığı Yakın Doğu ve Kuzey Afrika Masası'nda "Çağrılı personel" olarak görevlendirildi. Çiller'in o tarihteki resmi sıfatı "Kuzey Afrika ve Yakındoğu Dairesi Savunma Sanayisinden Sorumlu Sekreterya Görevlisi"ydi. Davet üzerine görev yapıyor, "güvenilir eleman" olarak nitelendiriliyor ve ihtiyaç üzerine görevlendiriliyor. Ücretini CIA'nın gizli bir fonundan alıyordu.

Çiller, ABD vatandaşlığı için 23 Nisan 1973'te başvurdu. Referans olarak CIA Yabancılar İstihbarat Birimi, FBI ve ABD Dışişleri İstihbarat Dairesi'ni gösterdi. 1 Temmuz 1979'da CIA Başkanı'nın özel yazısıyla ABD vatandaşı oldu. Çiller'le ilgili diğer iddialar da şöyle:

* 1974'te Türkiye Hükümeti ve Türk Silahlı Kuvvetleri'ndeki ABD karşıtı faaliyetleri Ankara'daki CIA İstasyon Şefi'ne rapor etti. Bu hizmeti karşılığında yıllık 100 bin dolarlık bir ücret bağlandı. Para özel hesaba yatırıldı. Çiller'in CIA'daki 1990 yılı maaşı 200 bin dolara yükseldi.

* Çiller'in görev arkadaşı Elizabeth Shelton şimdi ABD'nin Adana Konsolosu. Shelton'un, Bitlis suikastinin de bir numaralı tertipçisi olduğu öne sürülüyor.

Çiller'in 1990 öncesinde Boğaziçi Üniversitesi'nde hocalık yaparken hazırladığı ekonomik raporda yer alan birçok bilgi gizliydi. Bu rapor ABD'deki iki üniversiteye verildi. Hiçbir yerde yayınlanmadı.


© COPYRIGHT 1997 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr