kapat

Bir Türk'ten NASA'ya Mars yardımı

Mikrobiyolog Neva Çiftçioğlu, NASA uzmanlarına Mars'ta olabilecek "nanobakteri"ler konusunda bilgi verecek.

Finlandiya'da Kuopio Üniversitesi'nde çalışmalarını sürdüren Türk bilimadamı Neva Çiftçioğlu'nun "nanobakteri" konusunda yaptığı araştırma, Mars'ta yaşam olup olmadığını araştıran bilimadamlarının ilgi odağı oldu. Bilimadamları, Mars'tan düşen ve 1984'te Antarktika buzullarında bulunan göktaşındaki "mikroskobik fosiller" ile Çiftçioğlu'nun üzerinde çalıştığı "nanobakteri" arasında benzerlik olduğunu düşünüyor. Bilimadamları bir süre önce, göktaşında bulunan mikroskobik fosillerin Mars'ta yaşam olabileceğini kanıtladığını açıklamışlardı. Mikrobiyolog Çiftçioğlu, NASA'da görev yapan bilimadamlarının daveti üzerine, 27 Temmuz-1 Ağustos arasında San Diego'da yapılacak sempozyumda araştırması hakkında bilgi verecek.

Robot kurtarılamadı

Öte yandan, Mars yolculuğunu gerçekleştiren Pathfinder aracından ayrılarak gezegen hakkında her gün dünyaya yeni bilgiler gönderen Sojourner robotu, yanlış sinyal nedeniyle sıkıştığı kayadan henüz kurtarılamadı.

Sojourner'in kayadan kurtarılması için yürütülen çalışmalar ikinci gününe girdi. Sojourner'den gelen bilgiler ışığında, kızıl gezegende milyarlarca yıl önce seller olduğu saptanmış ve bir zamanlar durağan sular var olduysa, burada yaşamın da oluşmuş olabileceği iddiaları ortaya atılmıştı. Bu iddialar, gezegenden gelecek yeni bilgiler ışığında açığa kavuşmayı bekliyor.


© COPYRIGHT 1997 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr