kapat

Baleye ödenek jesti

Güvenoylaması öncesinde 2 milyar üzerindeki harcamaları onaylamayacağını açıklayan Kültür Bakanı Talay, Varna Festivali'ne davet edilen Devlet Balesi'ne 2 milyar 600 milyon liralık ödeneğe onay verdi

Ankara- Refah Partili Kültür eski Bakanı İsmail Kahraman'ın ilgisiz bırakması yetmiyormuş gibi ödeneğini de kestiği Devlet Balesi'ne, yeni Kültür Bakanı DSP'li İstemihan Talay sahip çıktı.

Eski Bakan Kahraman'ın bütçe görüşmeleri sırasında 50 milyar liralık ödeneğini kestiği, bakanlığı süresince bir kez bile temsillerine katılmadığı Devlet Balesi, yeni bakanla birlikte rahat bir nefes aldı.

Göreve geldikten sonra ilk olarak eski Bakan Kahraman'ın mescid haline getirmek istediği Bodrum Kalesi'ndeki gemi batığının bulunduğu şapelin mevcut haliyle kalacağını açıklayan ve Kültür Bakanlığı'na ait olan dinlenme yerlerinde eski bakan Kahraman'ın koyduğu içki yasağını kaldıran Talay, Devlet Balesi'ne de "ödenek jesti" yaptı.

Güvenoyu öncesinde 2 milyarın üzerindeki harcamalara onay vermeyeceğini bildiren Bakan Talay, "2'nci Uluslararası Balkan Bale Festivali"ne davet edilen İstanbul ve Ankara Devlet Balesi'nin 2 milyar 600 milyon liralık ödenek talebine onay verdi. Bakan'ın bu hareketi Devlet Balesi yönetici ve sanatçıları tarafından sevinçle karşılandı.

Devlet Balesi yöneticileri Devlet Balesi sanatçılarının 1995 yılında Varna'da düzenlenen festivale davet edilmediğini, buna karşın ikinci yılki festivale UNESCO Bale İhtisas Komisyonu Başkanı Merih Çimenciler'in devreye girmesiyle davet edildiğini söylediler. Bale yöneticileri, gitmek için hazırlanan sanatçılara bu kez RP'li eski Kültür Bakanı İsmail Kahraman'ın engel olduğunu belirttiler. Yöneticiler, Kahraman'ın festivale katılmak için Devlet Balesi'ne onay vermek istemediğini bildirdiler.

Cumhurbaşkanlığı ile Dışişleri Bakanlığı'nın devreye girmesiyle "giderayak" onay çıkarıldığını kaydeden Devlet Balesi yönetici ve sanatçıları, birçok ünlü bale topluluğunun katılacağı Varna'daki festivalin büyük önem taşıdığına da dikkat çektiler.

Balkan Bale Festivali

Varna'da 15-30 Temmuz tarihleri arasında yapılacak olan "2. Uluslararası Balkan Bale Festivali"nde İstanbul ve Ankara Devlet Balesi sanatçılarından oluşan ekibimiz 17 ve 19 Temmuz tarihlerinde 3 eser sahneleyecekler.

Ankara Devlet Balesi; Bach'ın müzikleriyle, koreografisini George Balanchine'in yaptığı, Elif Poyrazoğlu, Fahrettin Güven ve İpek İpin'in oynadığı "Konçerto Barocco"yu, Modern Dans Topluluğu 9 dansçıyla; Alman koreograf Rainerd Hoffman'ın, "Sır Mekanlar" adlı oyununu, İstanbul Devlet Balesi sanatçıları Hülya Aksular ile Oktay Keresteciler de; koreografisini Merih Çimenciler'in yaptığı "Fırat'a Ağıt"ı sahneleyecekler.


© COPYRIGHT 1997 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr