kapat

Hollanda'dan Kırıkkale'ye yardım

Ege Belediyeler Birliği'nin Hollanda ile imzaladığı anlaşma çerçevesinde bir ekip Kırıkkale'ye gidecek. Uzman ekip, yangının çıkış sebebini ve patlamamış mermilerin etkilerini azaltma konusunda çalışmalar yapacak.

İzmir- Ege Belediyeler Birliği'nin Hollanda ile tabii afetler konusunda yaptığı anlaşma çerçevesinde bir ekibin Kırıkkale'ye giderek, MKE'nin Mühimmat Fabrikası'nda incelemelerde bulunacağı bildirildi.

Ege Belediyeler Birliği Başkanı ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Burhan Özfatura, ekibin, tesislere girişi için gerekli izni almak için İçişleri Bakanlığı'na başvurduklarını söyledi.

Hollanda ile yaklaşık 2 ay önce doğal afetlere anında müdahale edecek ekiplerin oluşturulması ve ilk yardım teçhizatlarının satın alınması konusunda anlaşma imzaladıklarını hatırlatan Özfatura, yardım talebinin Hollanda'dan geldiğini belirterek, şu bilgileri verdi:

"Hollanda'nın da büyük önem verdiği proje çerçevesinde, 28 dönümlük alan üzerinde kurulacak merkezde, her türlü doğal afete anında müdahale edecek kişiler yetiştirilecek. Ege Bölgesi'nde meydana gelebilecek herhangi bir tabii afete müdahale için gerekli ekipmanlar, bu merkezde bulunacak."

Kırıkkale'deki patlamaların dünya medyasında yer alması üzerine Hollanda'dan uzmanların kendilerini arayarak, yardım talebinde bulunduklarını ifade eden Özfatura, "Biz de bu talebi İçişleri Bakanlığı'na ilettik. Bakanlık, MKE'nin bağlı olduğu Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile gerekli çalışmaları yapacak ve ekibin fabrikalara girişini sağlayacak" dedi.

Burhan Özfatura, uzman ekibin, başta, yangının çıkış nedeni olmak üzere birçok konuda çalışma yapacağını belirtti.

Yangının çıkışı konusunda değişik görüşler bulunduğuna işaret eden Özfatura, "Hollanda'dan gelecek ekip bu konuda uzman. Başta sabotaj olmak üzere, yangının çıkış nedenlerini inceleyecek. Öte yandan, bölgede çok sayıda patlamamış bomba ve mermiler olduğu belirtiliyor. Uzmanlar, bunların çevreye vereceği etkileri azaltma konusunda da çalışma yapacak" diye konuştu.

Bakan'dan ziyaret

Sağlık Bakanı Halil İbrahim Özsoy, Kırıkkale'de Kırıkkale MKE Mühimmat Fabrikası'ndaki patlamada infilak etmeyip çevreye saçılan bombanın önceki akşam patlaması sonucu yaralananları ziyaret ederek, "geçmiş olsun" dileklerinde bulundu.

Sağlık Bakanı Halil İbrahim Özsoy, söz konusu olayda yaralanarak, Ankara Hastanesi'ne kaldırılan Şemsi Özten (30), Siyami Özten (57), Ramazan Boztaş (12) ve Fadime Boztaş'ı (60) ziyaret etti. Hastane Başhekimi Op. Dr. Hasan Yıldırım'dan yaralıların sağlık durumu hakkında bilgi alan Sağlık Bakanı, yaralıların tedavisi için gerekli önlemin alındığını ve her türlü müdahalenin yapıldığını söyledi.

Bu arada, Sağlık Bakanlığı'nca konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, 3 Temmuz Perşembe günü meydana gelen patlama sonrasında kriz masaları oluşturularak olayın izlendiği, gerekli önlemlerin alındığı belirtildi.

Açıklamada şöyle denildi: "Halkımıza şehirde ve sığındıkları yerlere tam teşekküllü ambulans gönderilerek sağlık hizmeti sunulmuştur. İldeki su kesintisi sonrası muhtemel su kirlenmesine karşı halka klor tableti dağıtılmıştır, tüm sular ve gıdalar gönderilen uzman heyet tarafından denetlenerek kontrol altına alınmıştır. Yürütülen poliklinik hizmetlerinin kalitesi açısından 5 uzmanlık dalında nöbet tutulması işlemi devam etmektedir."

4 kişinin yaralandığı olayda, 12 yaşındaki Gökhan Özten ile ağabeyi Ali Özten (29) canvermişti.


© COPYRIGHT 1997 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr