Makine Kimya Endüstrisi'nin Kırıkkale Mühimmatsan Fabrikası'ndaki patlamayı PKK üstlendi.
PKK'nın askeri kanadı ARGK, dün Paris'ten yaptığı açıklamada, fabrikanın bomba imal ettiği için hedef seçildiğini ve "kent gerillaları" tarafından havaya uçurulduğunu ileri sürdü. Açıklamasında, eylemin, yeni hükümete karşı bir uyarı olduğunu belirten ARGK, "Eğer bu uyarı dikkate alınmazsa, askeri, ekonomik ve turistik tesislere yönelik saldırılar devam edecek" dedi.
Fabrikayı yakından tanıyan emekli Albay Mustafa Ergüç de SABAH'a, patlamaların nedeninin yüzde 99 sabotaj olduğunu söyledi. TSE Laboratuvarlar eski Daire Başkanı olan ve bir dönem Milli Savunma Bakanlığı ARGE Dairesi'nde görev yapan Mustafa Ergüç, imal edilen bombalarla ilgili şikayetler üzerine Kırıkkale'deki Mühimmatsan Fabrikası'nı denetlediğini, raporlar hazırladığını ve fabrikayı çok yakından tanıdığını belirtti.
Televizyonlarda yer alan görüntüleri defalarca izlediğini belirten Ergüç, "Yangın, bombaların sadece konstrüksiyonlarının yapıldığı, yani, içine patlayıcı konmadan, iskeletinin yapıldığı yerde çıkmış. Böyle bir yerde bazı işçilerin sigara içmesine bile izin verebilirsiniz. Fabrikanın bu bölümünde çıkan yangın çok kolay söndürülebilir, yangın sistemi hemen devreye girer. Oradaki tek yanıcı şey işçilerin tezgahı temizlerken kullandıkları üstübüdür. Üstübü kovasına yanlışlıkla atılan bir izmarit de yangını çıkarmış olabilir" dedi. Ergüç şöyle konuştu:
"Bir bomba hazırlanırken, aynı atelyede dolum söz konusu değildir. İmalat bölümünde üretilen bombalar, oradan dolum kısmına getirilir ve içleri TNT'yle doldurulur. TNT bir basınç uygulanmadığı sürece patlamaz. Bunun deneyini defalarca yapmışızdır. Haydi patladı diyelim, bir defa bombalar yatay olarak yerleştirilir. Ateş alan bombalar da yatay olarak hareket eder ve o şekilde etrafı tahrip eder, havaya uçmaz. Oysa televizyonlardaki görüntüleri izledim. Dikey patlamalar vardı. Bu patlayanlar bomba değil, büyük olasılıkla yakıt ve fuel oil tanklarıydı. Yangın yakıt tanklarına sıçrayıncaya kadar içeriden müdahale edilerek söndürülebilirdi."
Bombanın ateşlemesine yarayan tapaların fabrikada değil birliklerde uçağa yüklenmeden önce takıldığına işaret eden Ergüç "Tapalar takılmadan bombalar ateş almaz. Tapaları takılan ve ateşlenen bombalar düştüğü 30-40 metre çapında yerde 3-4 metre çapında derin çukurlar oluşturur" dedi.
Saat 9.00'da hiçbir fabrikada çay saati olmadığını söyleyen Ergüç, "Bütün kamu ve özel fabrikalarda çay saati 10.00'dur. Sendikaların talimatı vardır bu konuda. Bu kural askeri fabrikalarda da uygulanır. Saat 8.00'de başlayan işçi saat 9.00'da çay molası vermez. Kolayca söndürülebilecek bir yangını niçin söndürmediler? Belli ki fabrikayı boşaltmışlar. Bana kalırsa fabrikaya son 1- 1.5 yıl içinde giren bütün işçilerin sorgudan geçirilmesi lazım" diye konuştu.
Ergüç, bu faktörler dikkate alındığında, olayın yüzde 99 ihtimalle bir sabotaj olduğunu savundu. Yangının kim tarafından çıkarılmış olabileceği konusunda da, "Türkiye'nin askeri hareketleri var ve bu malzemenin Türkiye'de üretilmesini istemeyen gruplar var. PKK yapmış olabilir. Hükümet değişikliği nedeniyle fabrikadan atılması gündeme gelen insanlar yapmış olabilir" dedi.
Kırıkkale'deki Mühimmatsan Fabrikası hakkında pek çok rapor hazırladığını belirten Ergüç, "İşletmesi çok zayıf. İnsanlar lakayıt. Bu böyle devam edemezdi. Bize şikayet geliyordu. Bombalar hedefe ulaşmıyor diye. Biz de MKE'ye iletiyorduk biraz çeki düzen verin diye. Genel Müdürlük Tandoğan'da fabrikalar Kırıkkale'de. Uzaktan kumandayla hiçbir şey idare edilmez" diye konuştu.