kapat

Kırıkkale ucuz atlattı

200 bin nüfuslu Kırıkkale'yi haritan silebilecek olan MKE Mühimmat Fabrikası'ndaki yangın İsrail'den gelen 2 helikopterin köpüklü müdahalesiyle kontrol altına alındı. Facia şimdilik, 2 ölü ve 10 yaralıyla atlatıldı.

Kırıkkale'deki MKE Mühimmat Fabrikası'nda önceki sabah bilinmeyen bir nedenle meydana gelen, 2 kişinin ölümüne 10 kişinin de yaralanmasına neden olan patlamanın ardından başlayan yangın dün kontrol altına alındı.

Alevlerin gece boyunca, patlamaya hazır olarak depolanmış bombaların saklandığı "tamatım" depolarına doğru yayılması yetkilileri endişelendirdi. Çünkü bu depoda 6 bin 500 adet 120'lik havan, 8 bin 500 adet 155'lik obüs mühimmatı, 100 adet 500 librelik uçak bombası, 5 bin 10 adet de bombacılıklı topçu mühimmatı bulunuyordu. Ancak gece yarısından sonra bu olasılık ortadan kalktı. Gece boyunca yangına hiçbir müdahelede bulunulmadı, büyük bir patlama ihtimaline karşılık gerekli önlemler alındı. Kente giriş kontrollü olarak sağlandığı için önemli bir yağma olayı yaşanmadı.

Bir kişi trafik kurbanı

Kırıkkaleli vatandaşların bir bölümü geceyi dışarıda açık arazide, benzinliklerde, dinlenme tesislerinde geçirdi. Bu konumdaki 60 yaşındaki kimliği belirlenemeyen bir vatandaş, Samsun yolunda Çorum'a giden bir otobüsün çarpması sonucu can verdi.

Gece boyunca vatandaşlara devlet tarafından sağlanan yiyecek, içecek malzemeleri dağıtıldı, seyyar sağlık merkezlerinde hizmet verildi. Vatandaşların dinlenme tesislerine akın etmesi nedeniyle Ankara-Samsun devlet karayolunun Kırıkkale'ye yakın kesimlerindeki tesislerdeki gıda maddesi tükendi.

Kırıkkale Valisi Behiç Çelik, sabah yaptığı ilk açıklamada "Tehlike geçti sayılabilir. Patlamalar sona erdi. Yangın küçük boyutlu sürüyor" dedi. Bu açıklama vatandaşları sevindirdi.

Kırıkkale'de sıcak saatler yaşanırken Dışişleri Bakanlığı'nda oluşturulan kriz masası da, İsrail, Fransa, İngiltere, ABD ve Almanya'dan teknik yardım istedi. Almanya, söndürme uçaklarını 3 gün sonra gönderebileceğini bildirince, İsrail'den helikopter istendi ve olumlu yanıt alındı.

Helikopterler devrede

İsrail'e ait havadan 12 ton su ve köpük boşaltma kabiliyeti olan 2 adet helikopter ve bunların teknik teçhizatını taşıyan bir nakliye uçağı 41 mürettebatı ile dün sabah saat 08.30'da Akıncılar Hava Üssü'ne geldi. 2 helikopter saat 10.30'da Kırıkkale'ye giderek, yangın sahasında bulunan mühimmatın soğutularak patlamasını engellemek üzere operasyona başladı. Helikopterler alevlerin azaldığı bölgelere köpük ve su püskürterek yangın yerini soğutma çalışmalarını sürdürdüler. Bu çalışmalara Orman Bakanlığı ve Türk Hava Kurumu'na ait helikopterler de katıldı. Yapılan çalışmalar sonucunda alevlerin büyük ölçüde kaybolduğu, sadece duman yükseldiği görüldü. Bununla birlikte itfaiyenin yangın mahalline girmesini izin verilmedi.

Halk dönmeye başladı

Olay yerinde önceki akşamdan beri patlamama meydana gelmemesi ve yangının kontrol altına alınmasıyla birlikte, kentte durum sakinleşti. Giriş yasağına rağmen, vatandaşların çoğu evlerine döndü. Sokaklarda gezinen vatandaşlar, soğutma çalışmalarının tamamlanmasını ve tehlikenin tamamen ortadan kalktığına ilişkin resmi açıklama beklediler.

Kente su ve elektrik verilemediği için vatandaşlar, cadde ve sokaklarda dolaşan tankerlerden su sağladılar. TEDAŞ da, elektrik verilebilmesi için çalışmalarda bulundu. Sağlık hizmetleri ise kent dışına kurulan seyyar hastanede verilebildi. Türk Telekomünikasyon A.Ş. de çalışmaları sonucunda kentteki telefon hizmetlerini normale döndürdü. Bölgeye ayrıca uydu üzerinden çalışan, 500 hat kapasiteli otomatik bir telefon santrali de gönderildi.

Yardım yağıyor

Bu arada, Ankara Büyükşehir Belediyesi ile Çorum Belediyesi halka yiyecek yardımı gönderdi. Önceki gün bölgeye 20 bin ekmek ve kumanya gönderen Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok, dün de 40 bin kişilik sıcak yemek ve 100 bin civarında ekmek yolladı. Ziraat Bankası, Kırıkkale'de bulunan çiftçilerin borçlarını vade tarihinden itibaren 1 yıl süreyle erteleyeceğini açıkladı.

"Haritadan silinirdi"

Öte yandan, Makina Kimya Endüstrisi Kurumu Genel Müdürü Recai Önder ise Kırıkkale'nin aslında çok daha büyük bir faciayı kılpayı atlattığını öne sürdü. Önder SABAH'a yaptığı açıklamada, fabrikanın ana deposunda 2 bin adet TNT imlalı (doldurulmuş) bomba bulunduğunu belirterek, "Ana depoda (tam atım) 6 bin adet 120 librelik, 8 bin 500 adet 155 librelik, 100 adet 500 librelik uçak bombası var. Bunların toplamı 200 ton imla edilmiş TNT'dir. Yangın buraya sıçrasaydı Kırıkkale haritadan silinirdi" diye konuştu.


© COPYRIGHT 1997 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr