kapat

Ecevit: Önlem alınmamış

Başbakan Yardımcısı Ecevit, "Tedbir alınmış olsaydı, Kırıkkale'de bu kadar hasar meydana gelmezdi" dedi

Ankara- Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit, Kırıkkale'de patlamaların olduğu MKE Mühimmat Fabrikası'nda 1993-95 ve 1996 yıllarında Çalışma Bakanlığı müfettişlerince yapılan incelemelerde, çok ciddi eksiklerin tespit edildiğini, ancak bunların giderilmediğini söyledi.

Ecevit, Başbakanlık'ta düzenlediği basın toplantısında, Kırıkkale'de yaşanan olayların acı ve vahim olduğunu belirterek, olayda yaşamını yitirenlere başsağlığı ve yaralılara acil şifa dileğinde bulundu. Olayı haber alır almaz Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Nami Çağan'a görev verdiğini ve Çağan'ın bakanlıktaki bürokratları ile birlikte hemen Kırıkkale'ye gittiğini hatırlatan Ecevit, patlamaların sürmesi nedeniyle müfettişlerin henüz fabrikaya giremediğini kaydetti.

25 milyar lira yardım

1960 yılındaki Çalışma Bakanlığı görevinden bu yana iş güvenliği ve işçi sağlığı konularına büyük önem verdiğini belirten Ecevit, kendi Çalışma Bakanlığı döneminde kurulan İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Genel Müdürlüğü'nün 1983 yılında kaldırılmasının nedenini anlayamadığını söyledi. Bu genel müdürlüğün yeniden kurulması için gerekli girişimlere başlandığını ifade eden Ecevit, şöyle konuştu:

"Kırıkkale'ye, ilk yardım olarak Devlet Bakanımız Hasan Gemici'ye bağlı olan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu'ndan 25 milyar lirayı, bugün Başbakan'la birlikte oraya ulaştırıyoruz. Bizim için en değerli varlık insan ve insan yaşamıdır. İnsanların işyerlerinde sağlıklı biçimde çalışmaları ve yaşam haklarını sağlamak için gereken her türlü tedbiri alacağız."

"Sabotaj var mı?"

Ecevit, bir gazetecinin "Kırıkkale'deki patlamaların nedeni sabotaj mı?" sorusunu şöyle yanıtladı: "Patlama olan yerlere henüz girilemedi. Umarım sabotaj yoktur. Ama sabotaj olsa bile, iş güvenliği açısından gerekli önlemler alınsaydı, sonuç böyle olmazdı. Kırıkkale'de fabrikaların yerleşim alanlarına çok yakın olması da büyük bir sorun olarak görülüyor. Orada yeni bir yapılanma gerektiği belli."

Kırıkkale'deki patlamalardan sonra ortaya çıkan zararın tespitinin ilgili bakanlıklarca yapıldığını anlatan Ecevit, patlamanın olduğu fabrikanın büyük zarar gördüğünü ve kullanılamaz duruma geldiğini tahmin ettiğini söyledi.

Ecevit, patlama ile ilgili teknik soruları işin uzmanı olmadığı gerekçesiyle yanıtlamazken, bu soruların yanıtlarının müfettişlerin yapacağı incelemeler sonunda ortaya çıkacağını sözlerine ekledi.


© COPYRIGHT 1997 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr