kapat

İşçileri çay molası kurtardı

İlk patlamanın meydana geldiği bölümde çalışan görgü tanığı işçi Halit Dağdelen, bilinmeyen bir nedenle alevlerin 1 ay önce tamir edilen TNT kazanını sardığını, böylece felaketin başladığını söyledi.

Yaralılardan, Harduç Şubesi'nde çalışan Halit Dağdelen ile Muhterem Gülenç, "İlk patlamada ne olduğunu anlayamadık. ikinci patlama ile duvarlar üzerimize yıkıldı" dediler. İşçilerden Halit Dağdelen ise olayı şöyle anlattı:

"Saat 08.45'te 500 kiloluk parçalı TNT doldurduğumuz bölümde çay molası verdik. Bu patlama imla bölümünün 500 kiloluk TNT kazanında meydana geliyor. Saat 08.45'de İsmet Altınışık, ben ve Özer Babayiğit, Mehmet Bozkurt ve Hasan isimli arkadaşımla çalışıyorduk. Hasan isimli arkadaşımız ile 26 adet 500 kilo ağırlığındaki uçak mermisini TNT kazanına koyduk. Doluma hazırlıyorduk. O sırada çay molası verdik. Bir ay önce tamir edilen TNT kazanını bir an alevler sardı. Yani yanmaya başladı. Ani bir patlama oldu. Patlamanın ihmalden kaynaklandığı ya da sabotaj olduğunu sanmıyorum. Patlama sırasında Özer Babayiğit arkadaşımızı yanmış halde gördük ve dışarıya çıkardık. Kazan eski olduğu için teknik bir arıza yapmış ve o yüzden patlamış olabilir. Patlamayla birlikte bizim çalıştığımız bölüm yerle bir oldu. İçeride hiç kimse kalmadı. Biz o bölümde toplam 12 kişi işçi olarak çalışıyoruz. Ancak çay molası nedeniyle hepimiz dışarı çıkmıştık. Patlamanın olduğu bölümde atıma hazır 52 adet 500 kioluk uçak mermisi vardı. Patlayan da o mermiler. Yangın bize yaklaşık 40 metre mesafede bulunan eğitim mermileri ve değişik ebatta havan top mermileri üretildiği yere sıçramak üzereydi. Buranın yaklaşık 300-400 metre ilerisinde top atım bölümü (Burada çok sayıda hazır uçak mermisi) var. Yangın buraya sıçradığı zaman Kırıkkale hatta Elmadağ bile büyük zarar görür."

Soruşturma başlatıldı

600 kişinin çalıştığı MKE Kırıkkale Mühimmat Fabrikası'nın dolum tesisinde 40-50 işçi çalışıyor. İlk patlamanın olduğu bölümde ise 10 kişi görev yapıyor. İlk patlamanın, işçilerin sigara molası sırasında meydana geldiğine dikkat çeken bazı kaynaklar, söndürülmeden atılan bir izmaritin patlamaya yolaçmış olabileceğini belirttiler. Sabotaj ihtimalini de gözardı etmeyen Kırıkkale Terörle Mücadele Şubesi, patlama sırasında öldüğü sanılan ancak daha sonra viziteye gittiği anlaşılan İsmet Altınışık adlı bir işçiyi sorguya aldı.


© COPYRIGHT 1997 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr