kapat

Kırıkkale'de cehennem günü

MKE Mühimmatsan Fabrikası'nda meydana gelen patlamalar Kırıkkale'yi savaş meydanına çevirdi. Kentte neredeyse kırılmadık cam kalmadı. Halk kenti terk ederken, yangına uçak ve helikopterlerle müdahele edildi.

KAMİL ELİBOL/ERHAN SEVEN/ALİ EKEYILMAZ/KADİR KESKİN

Geçen yıllarda yine talihsiz kazalar ve patlamaların meydana geldiği Kırıkkale'deki Makina Kimya Endüstrisi'ne (MKE) ait Mühimmatsan Fabrikası'nda dün yine korku dolu bir gün yaşandı.

Kırıkkaleliler'e korkulu anlar yaşatan olaylar dün sabah başladı. Kırıkkaleliler, saat 08.50'de duydukları bir patlama sesiyle irkildiler. Sokağa dökülen vatandaşlar MKE Mühimmatsan Fabrikası'ndan alevler yükseldiğini gördüler. Fabrikada ise, patlayıcı dolumunun yapıldığı İmla Tesisleri'nde bulunan el bombası bölümündeki patlamanın hemen ardından, fabrikanın söndürme ekiplerince ilk müdahele saat 09.00'da yapıldı. 1'i ağır 7 işçinin yaralandığı patlamanın ardından çıkan yangının önemli tehlike yaratacak mühimmat dolum bölümüne ve binlerce uçak mermisinin bulunduğu tam atım ambarlarına sıçraması önlendi. Hava Kuvvetleri'ne ait mühimmat da fabrikadan tahliye edildi.

TNT tankerleri patlıyor

Tahliye çalışmaları sürerken saat 09.30'da, patlayıcı yapımında kullanılan sıvı TNT'lerin depolandığı tankerlerden birisinde daha patlama meydana geldi. Bunu 3'üncü ve 4'üncü patlamalar izlerken, fabrikada TNT imalatının yapıldığı şube yerle bir oldu. Sonraki saatlerde irili ufaklı birçok patlama meydana geldi. Özellikle açıkta bulunan TNT kalıplarının infilakından kaynaklanan patlamalar herkesi korkuttu. Saat, 11.00, 11.45 ve 12.13'te çok şiddetli patlamalar meydana geldi. Patlamaların etkisiyle, şarapnel parçaları yaklaşık 500-600 metrelik bir alana yayıldı. 12.30'dan sonra arda arda 5 patlama daha oldu. 500 kiloluk 4 uçak mermisi 2 bin kiloluk bir top mermisinin neden olduğu sanılan bu patlamalarda bazı binaların çatıları yıkıldı, duvarları çatladı. İçerde tahliye çalışmalarında bulunan görevliler ikinci patlamanın ardından dışarı çıkartıldı.

Patlamalar sonucu çevredeki Valilik, belediye ve Devlet Hastanesi dahil olmak üzere tüm binaların camları kırıldı. Telefon ve elektrik bağlantıları kesildi.

Patlamalar yüzünden fabrikanın üzerinde gökyüzüne doğru, sanki nükleer bir bomba atılmış gibi dev toz kütleleri oluştu. Patlamalar nedeniyle fabrikaya kimsenin girmesine izin verilmezken, çevresi de tamamen boşaltıldı. İtfaiye ekipleri olaya müdahale edemezken, ekipler, patlamaların meydana geldiği bölümün yaklaşık 500 metre gerisinde hazır bekletildi.

Valilikte kriz masası

İlk patlamanın şoku atlatıldıktan sonra alınacak önlemler ve yangının söndürülmesi için alınacak tedbirlerin görüşülmesi amacıyla Kırıkkale Valisi Behiç Çelik'in başkanlığında bir kriz masası oluşturuldu. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Vali Çelik'i telefonla arayarak patlamalarla ilgili bilgi aldı.

Başbakan Yardımcısı ve Milli Savunma Bakanı İsmet Sezgin, İçişleri Bakanı Murat Başesgioğlu, Sanayi ve Ticaret Bakanı Yalım Erez ve MKE Genel Müdürü Recai Önder Kırıkkale'ye gelerek incelemelerde bulundular. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Nami Çağan, Bakanlık Müsteşarı, İş Teftiş Kurulu Başkanı ve 6 iş müfettişi bölgeye geldi.

Patlamaların peşpeşe gelmesi üzerine olaya havadan müdahale edilmesi gündeme geldi. Türk Hava Kurumu'ndan (THK) bir keşif uçağı sağlandı. Uçak patlamanın olduğu saha üzerinde keşif yapıp döndü. Olaya müdahale için THK'dan 2 de yangın söndürme uçağı istendi. Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü'ne bağlı Mersin, Adana ve Bursa Orman Bölge müdürlüklerinde konuşlandırılan, 2 ton su atma kapasitesine sahip 3 helikopterin de yangında kullanılabilmesi için girişimlerde bulunuldu.

Söndürme çalışmaları

Söndürme çalışmaları, saat 14.30'da helikopterler ve uçaklardan su bırakılmasıyla başladı. 2 ton su atma kapasitesine sahip helikopterler, Kızılırmak'tan taşıdıkları suları patlama sahasına boşaltarak, soğutma çalışması yaptı. Saat 09.00'dan itibaren olay yerine gelen 2 kilometrelik bir alanda soğutma çalışması yapan Kırıkkale İtfaiyesi'ne, Ankara'dan 7 araç ve 25 personel takviyesi yapıldı.

İki yeni patlama daha

Fabrikada hafif şiddetteki patlamalar sürerken 15.26 ve 15.38'de iki kuvvetli patlama oldu. TNT kalıplarının infilak etmesinden kaynaklanan bu patlamalar yüzünden kentte sağlam kalan camlar da yere indi. Kendi toz ve duman bulutu kapladı. Başba büyük patlama beklemeyen vatandaşlar şok oldu. Patlama şiddetiyle binaların dışlarındaki sıvalar dökülürken fırlayan şarapnel parçaları etrafa yayıldı. Bu sırada onlarca asker-polis ve vatandaş hafif şekilde yaralandı. Yaralılar Devlet Hastanesi'ne götürüldü. Büyük korkuya kapılan vatandaşların ağladıkları, büyük bir moral bozukluğu içinde oldukları görüldü. Kırıkkale'nin Karşıyaka Mahallesinde patlamaların etkisiyle iki evde yangın çıktı. Kırıkkale Rafinerisi'nde de dolum işlemleri durduruldu.


© COPYRIGHT 1997 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr