kapat

Kombassan'ı yakan belgeler

Sermaye Piyasası Kurulu'nun hakkında soruşturma başlattığı Kombassan'ın hukuki hiçbir geçerliliği olmayan bu uyduruk belgelerle milyonlarca mark topladığı anlaşıldı.

AHMET ÖZAY

Kombassan'ın Almanya'daki ortaklarına değeri milyarları bulan döviz karşılığında sadece bir tahsil makbuzu verdiği belgeleriyle de ortaya çıktı. Hiçbir hukuki geçerliliği olmayan ve parayı verenin üzerinde hiçbir hak iddia edemeyeceği bu belgelerde "Hisseler sonra verilecek" ibaresi dikkati çekiyor.

Tahsil makbuzu, parayı veren, parayı alan ve bir şahit huzurunda imzalanıyor. Tutanak kısmında parayı teslim alan ile şahit bölümünde sadece imza olduğu, imzanın kime ait olduğuna dair bir bilgi yer almadığı da özellikle dikkat çekiyor.

Kombassan Holding'in yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarından en az 250 milyon mark topladığı tahmin ediliyor. Topladığı paralar karşılığı, hisse senedi yerine para makbuzu veren Kombassan'ın yetkilileri bu davranışları nedeniyle Sermaye Piyasası Kurulu'nun kıskacı ile karşılaştılar.

Kombassan Holding yurtdışında faaliyet gösteren temsilcileri aracılığı ile hissedar buluyor. Avrupa'nın muhtelif şehirlerinde Kombassan temsilcisi ünvanı ile görev yapan kimseler çeşitli toplantılarda şirket hakkında gurbetçi vatandaşlara bilgi veriyorlar. Paraların bazen de Türkiye'den gelen temsilciler tarafından toplandığı dikkati çekiyor.

Birikimlerini makbuz karşılığında Türkiye'den gelen veya çevrelerinde görüp güvendikleri mutemetlere veren vatandaşlara teslim ettikleri tasarrufları karşılığında, altında parayı teslim alan mutemedin imzası da bulunan bir belge veriliyor. Bu belgenin bir nüshası ile birlikte para Türkiye'ye ulaştığı zaman üzerinde Kombassan Holding'in ticari sicil numarasının bulunduğu bir para makbuzu gönderiliyor. Bu yöntemin dışında Türk banka temsilcilikleri aracılığı ile de Kombassan'ın Türkiye'deki hesaplarına hissedar statüsü ile para havalesi yapılıyor. Ancak şirketin bu yolu çok fazla kullanmadığı dikkati çekiyor.

Tasarruf sahibi yatırım karşılığı tekabül eden kar payını ise Türkiye'den gelen kuryelerden alıyor. Hak sahipleri kar paylarını Türkiye'de bulundukları takdirde şahsen de alabiliyorlar. Ancak kar sahipleri hiçbir şekilde şirketin faaliyetleri ile ilgili olarak tam bilgi sahibi olamıyorlar. Şirketin karda ya da zararda olduğunu ellerine geçen paradan anlıyorlar.

Hisse senedi ihraç etme yetkisi bulunmayan Kombassan'ın bu uygulaması hem Avrupa yasaları, hem de Türk sermaye piyasası kanununa göre suç teşkil ediyor. Bu tartışmalı uygulamanın ortaklar arasında yarattığı tedirginlik sürerken, Kombassan Holding'in Yönetim Kurulu Üyesi Hulusi Yüksel'in hissedarlarla toplantılar yapmak ve çözülmeleri önlemek üzere önümüzdeki günlerde Almanya'ya gideceği öğrenildi.

Kombassan'ın Duisburg temsilcisi olarak uzun yıllar Almanya'da görev yapan Hulusi Yüksel, başarılı çalışmalarından dolayı yönetime seçilmişti.


© COPYRIGHT 1997 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr