kapat

Mahsun Kırmızıgül serbest

Başkasına ait eseri kasetinde okuyarak Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na muhalefet suçundan yargılandığı davanın 3 duruşmasına gelmediği için hakkında gıyabi tutuklama kararı çıkartılan ünlü sanatçı Mahsun Kırmızıgül, dün mahkemede ifade verdikten sonra serbest bırakıldı.

NEZİH GÜROL-CEMAL KÖYÜK (SHA)

İstanbul Adliyesi'ne korumaları ve avukatlarıyla birlikte gelen Mahsun Kırmızıgül, İstanbul 4. Asliye Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıktı.

Aşık daimi olarak tanınan İsmail Aydın'a ait eseri "İnsan hakları" adlı kasedinde anonim olarak göstererek izinsiz olarak okuduğu gerekçesiyle 3 aydan 1 yıla kadar hapsi istenen sanatçı, suçlamaları kabul etmedi.

Kırmızıgül, "'Ne Ağlarsın Benim Zülfü Siyahım' adlı eser anonim olduğu ve halk ezgisi niteliğinde olduğu için kasedimizi çıkarttık. Kaset çekiminden önce böyle bilgimiz vardı. Bu parça televizyonlarda okunmasından sonra bu iddialar ortaya çıktı" dedi.

Müzik dünyasında her eserin normal değerlendirilmesinin bir bedeli olduğunu söyleyen Kırmızıgül, şöyle devam etti: "Hem Tahtakale hem de borsa piyasası varsa bizim de müzik eserleri ile ilgilenen Mesam adlı bir devlet kuruluşumuz vardır. Mesam kaset satışlarına göre bütün eserlerin telif haklarını kendileri belirler. Şirketimin yetkilileri de Mesam'ın tespit ettiği bedeli dava tarafına teklif etti. Ancak davacı taraf bir devlet kuruluşu durumunda olan Mesam'ın değerini kabul etmedi. Bunun sonucu mahkemeye başvuracaklarını söylediler. Ve dava konusu gündeme geldi. Olay bundan ibarettir."

Sanık avukatı Muammer Aydın da müvekkilinin olayda kıstı bulunmadığını ve ifadesine katıldığını belirtti.

Cumhuriyet savcısının istemi doğrultusunda savunmasını veren sanık Kırmızıgül hakkındaki gıyabi tutuklama kararını kaldıran mahkeme heyeti, sözkonusu eserin kaynağının ve derleyeninin kimler olduğunun bilinmesi için TRT'ye sorulmasına ve Aşık Daimi olarak tanınan kişinin İsmail Aydın lakaplı kişi olup olmadığının araştırılmasına karar vererek duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.

Serbest bırakıldıktan sonra mahkeme çıkışında davacı olan kişilerin üç sene önce 1 milyar lira istediklerini belirten Kırmızıgül, "Bu parayı ünlü olduğum için istediler. Mahkemenin biçeceği değeri vermeye razıyım" dedi.

Aşık Daimi'nin mirasçıları Ali Naki Aydın, Gülsüm Aydın, Uğurcan Şahin ve Yadigar Orhan şikayetleri üzerine açılan davada Mahsun Kırmızıgül için "Fikir ve sanat eserleri kanuna" muhalefet ettiği gerekçesiyle 3 aydan 1 yıla kadar hapis ve 600 milyon lira para cezası ile cezalandırılması isteniyor.


© COPYRIGHT 1997 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr