kapat

Kombassan ortakları telaş içinde

Kombassan'a Allah rızası için hizmet ettiklerini belirten ortaklar, "Türkiye'de neler oluyor anlamak mümkün değil" dediler.

TAMER DELİBAŞ/ ZAFER ÖZPOLAT / YUNUS IŞIKOĞLU / HÜSEYİN ŞENOL (FRANKFURT)

Kombassan'ın Almanya'da yaşayan ortakları tedirginlik içinde. Ödedikleri 500'er milyon lira ile Kombassan'a ortak olan 40 ortakdan 11'inin Almanya'da yaşadığı saptandı. Kalan ortaklardan 20'si de çeşitli Avrupa ülkelerinde yaşıyor.

Çevrelerinde "Kombassan Temsilcisi" olarak tanınan kurucu ortaklardan Duisburg Temsilcisi İrfan Yüksel, Kombassan'ın yükselmesine Türkiye'de "bir grubun" engel olduğunu iddia etti. Kendisinin hiç para toplamadığını söyleyen Yüksel "Ben kendim para toplamadım. Sadece Türkiye'de hisse senedi almak isteyenlere verdiğim bilgilerle onların Kombassan'a para yatırmalarını sağladım. Ben kendim 1800 metre derinlikte işçi olarak çalışıyorum, kimsenin bir kuruşunun boşa gitmesini istemem" dedi. Kombassan'a para gönderenlerin "Holding hissedarı" sıfatı kazandığına işaret eden İrfan Yüksel "Hissedarlar arasında 570 bin markı bir kere yatıran insanlar bile var. Kimi ortaklar telaş içinde. Telefon açıp bize soruyorlar. Biz izah ediyoruz durumu. İsteyen parasını geri çekebilir. Ama ben kimsenin parasını geri çekebileceğini sanmıyorum. Zira para yatıranlar seçkin insanlar. Neler olduğunu biliyorlar" diye konuştu.

SABAH'a Hamburg'da açıklama yapan, Kombassan Hamburg Temsilcisi Mehmet Ali Turhal da "Ben inşaat işçisi olarak çalışıyorum. Bu işi Allah rızası için yapıyorum. Hamburg'daki en yetkili kişisiyim. Hisse senetlerini halen satıyorum. Eski hisselerin tanesini 55 marka sattım. 20 hisseden az hisse satmıyoruz. Hisseleri makbuz karşılığı veriyoruz. Kombassan benim sadece benzin paramı ve telefonumu ödüyor" dedi.

Yurdışında yaşayan Kombassan hissedarları panik içinde. Hissedarlarının büyük çoğunluğu da Almanya'da yaşıyor. Hissedarların Kombassan yanında Yimpaş'da da paraları bulunuyor. Aralarında Hollanda'nın Utrecht Temsilcisi Durmuş Şakir ve Hamburg Temsilcilerinden Memduh Kara'nın da adların da bulunduğu, bir çok temsilci ve hissedarın gelişen durumu öğrenmek üzere Türkiye'ye geldikleri anlaşıldı.

Kombassan ve Yimpaş'ın hissedarlarından Ulm'da yaşayan yeminli tercüman Hasan Ünal da Kombassan'a 44 bin mark, Yimpaş'a da 20 bin mark yatırmış. Ünal, "Bu parayı yıllar süren çalışmamız sonucu biriktirdik, bir anda yok olmasına nasıl göz yumulur" dedi. Ödemeyi Ahmet Arslan'a yaptığını söyleyen Ünal, hemen Türkiye'ye gideceğini belirtti.

Kombassan hissedarlarından Mehmet Özdemir, Ceyhan Akara ve Ahmet Tekin de paraların kaybolmasından korkmadıklarını belirterek, "Paramızı devlete yatırmadık. Herhalde, ülkemizin Arnavutluk'a dönmesini istemezler" dedi.


© COPYRIGHT 1997 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr