kapat

Cobra ve Cougar'ı PKK füzesi vurdu

Genelkurmay Genel Sekreteri Tümgeneral Erol Özkasnak'ın, Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'nda düzenlediği basın toplantısında, 18 Mayıs ve 4 Haziran'da düşen iki helikopterin PKK tarafından SA-7B tipi füzelerle vurulduğunu açıkladı

Tümgeneral Özkasnak, "PKK'ya başta Suriye olmak üzere, İran, Yunanistan, Sırbistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Ermenistan'ın bu füzelerin temini ve eğitiminde rol oynadıkları istihbarat kaynaklarınca teyit edilmiştir. Bu füzelerin atış eğitimini gören PKK'lıların isimleri ve eğitim gördükleri ülkelerini bile biliyoruz" dedi.

Genelkurmay Genel sekreteri Tümgeneral Erol Özkasnak'ın yaptığı açıklama aynen şöyle:

"18 Mayıs 1997 günü Süper Cobra ve 04 Haziran 1997 günü Cougar tipi helikopterlerin Kuzey Irak'ın Zap bölgesinde düşmesi olaylarının teknik çalışmaları tamamlanmıştır.

Teknik çalışmalar sonucu, her iki helikopterin Rus yapısı SA-7B tipi karadan havaya atılan füzeler ile düşürüldüğü tespit edilmiştir.

Bölücü terör örgütünün uzun zamandan beri bu tür silahları temin etme gayreti içerisinde olduğu Genelkurmay Başkanlığı'nca bilinmekte idi. Başta Suriye olmak üzere İran, Yunanistan, Sırbistan, Güney Kıbrıs Rum yönetimi ve Ermenistan'ın bu füzelerin temini ve eğitiminde rol oynadıkları istihbarat kaynaklarınca teyit edilmiştir. Hatta bölücü terör örgütünden bu füzelerin atış eğitimini gören teröristlerin isimleri ve eğitim gördükleri yabancı ülkeler dahi Genelkurmay Başkanlığı'nca bilinmektedir.

İlk helikopterin düşürülmesinden sonra, özellikle füzenin atıldığı bölgede yoğunlaştırılan operasyonlar sırasında yapılan arazi aramalarında helikopterin düşmesine neden olan gördüğünüz Rus menşeili SA-7B füzesi ele geçirilmiş, ikinci helikopterin üzerinde yapılan teknik araştırmadan da aynı füze çeşidinin kullanıldığı tespit edilmiştir.

Ayrıca, Kuzey Irak bölgesinde örgütün elinde halen 50-60 kadar Rus yapısı SA-7B füzesi bulunduğu öğrenilmiştir. Teröristlerin dinlenen telsiz konuşmalarından, bunların, Ermenistan'dan temin edilip, bölgeye İran üzerinden getirilen hava savunma füzeleri olduğu teyit edilmiştir.

Sağ ele geçirilen bir teröristin ifadesinden; bu füzelerden bir adedinin 18 Mayıs 1997 tarihinde iki pilotumuzun şehit olduğu Süper Cobra helikopterine karşı kullanıldığı öğrenilmiştir.

Aynı füzelerden ikincisinin, 29 Mayıs 1997'de iki Süper Cobra helikopterine karşı kullanıldığı, ancak isabet sağlamadığı pilotlarımız tarafından beyan edilmiş ve olay teröristlerin telsiz konuşmalarından da doğrulanmıştır.

04 Haziran 1997 günü meydana gelen son olayda da bu füzelerden üçüncüsünün kullanıldığı kesinleşmiştir.

Bildiğiniz gibi PKK terör örgütünün, Kuzey Irak'ta meydana gelen otorite boşluğundan faydalanarak Kuzey Irak'ta etkin bir güç olmak ve bölgeyi kendi kontrolünde tutmak maksadıyla; bölge halkı üzerinde baskı ve zulüm uygulaması ve Kürdistan Demokratik Partisi birliklerine saldırmasıyla başlayan çatışmalar üzerine Barzani, Türkiye'den yardım ve destek talebinde bulunmuştur.

Barzani'ye destek sağlamak maksadıyla; 14 Mayıs 1997 günü 2'nci Ordu Komutanlığı'nın sevk ve idaresinde Kuzey Irak'ta Çekiç Harekatı, başlatılmıştır. Harekat halen planlandığı şekilde sürdürülmektedir.

Çekiç Harekatı'nda şu ana kadar kontrol altına alınan; Sinath, Haftanin, Hayırsız dağ, Beyaz dağ, Haruna, Metina, Zap, Gara dağı bölgelerinde bulunan kamplara girilmiş ve bu kamplarda çok miktarda silah, mühimmat ve gıda malzemesi ele geçirilmiştir. Arazi arama-tarama faaliyetleri sürdürülmektedir.

'Bölge halkı memnun'

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Barzani ile müşterek icra ettiği harekat ile terör örgütünün zulüm ve baskısından kurtulan bölge halkı memnuniyetini her fırsatta ve her zeminde dile getirmektedir. Bunun yanı sıra birliklerimizin bölgede yürüttükleri sağlık taramasının da son derece olumlu izlenimler yarattığı ve bölge halkının harekatı gönülden desteklediği Kürdistan Demokratik Partisi yetkililerince ve bölge halkı tarafından birliklerimize ifade edilmektedir.

PKK terör örgütünün Kuzey Irak'taki sözde merkez karargahı konumunda olan Zap Vadisi'nin kontrol altına alınmasıyla, terörist grupların direnci kırılmış ve çözülmeler başlamıştır.

Bu operasyonla büyük darbe yiyen bölücü terör örgütünün verdiği kayıplar nedeniyle tükenme noktasına geldiği, örgüt başının çözülmeyi önlemek ve zayiatını karşılamak maksadıyla, Kuzey Irak'ın Erbil bölgesinden 500, Suriye'den 700, İran'dan 300 ve Avrupa'dan 500 olmak üzere 2500 kadar militanı Kuzey Irak'a getirtmek için talimat verdiği öğrenilmiştir.

Bugüne kadar yapılan operasyonlarda bölücü terör örgütüne; 2252'si ölü, 289'ü yaralı ve 4'ü sağ olmak üzere toplam 2545 zayiat verdirilmiştir. Bunlarla birlikte, ana silah ve malzeme olarak:

- 625 piyade tüfeği

- 40 makinalı tüfek

- 29 Doçka uçaksavar sihalı

- Çeşitli çaplarda 30 havan silahı

- 5 Katyuşa roket lançeri

- 2000 muhtelif mayın

- 15 tüfek bombası

- 45 RPG-7 roketatar

- 1650 el bombası

- 2155 roket mermisi

- 500 bin civarında muhtelif mühimmat

- 520 ton muhtelif gıda maddesi ele geçirilmiştir.

Ele geçirilen ana silah ve malzemenin tahmini maliyeti 2 milyon 650 bin dolar, yaklaşık 370 milyar liradır.

Buna karşılık güvenlik güçlerimizin kayıpları ise, 13 subay, 3 astsubay, 58 erbaş ve er, 21 geçici köy korucusu olmak üzere toplam 95 şehit ve 244 yaralıdır.

1994 yılından itibaren yeni bir konsept ve yeni bir anlayışla sürdürülen terörle mücadelede kesintisiz devam eden seri operasyonlarla terör örgütü 1996 yılı sonu itibariyle yurt içinde marjinal hale getirilmiştir. Ancak, Kuzey Irak'taki otorite boşluğu nedeniyle PKK terör örgütü Kuzey Irak'ta yerleşmeye başlamıştır.

Kuzey Irak'ta Talabani ve Barzari arasında kalıcı ateşkesin sağlanmasının mimarı olan Türkiye Cumhuriyeti, bu barış ve istikrar ortamını bozmaya çalışan PKK terör örgütüne karşı Barzani güçlerine her türlü desteği sağlamaya kararlıdır.

Özellikle vurgulamak istiyorum, harekatın maksadı, bölgede kalıcı barış ve istikrar ortamını oluşturmak, bölge halkını olası bir katliamdan kurtarmak ve tekrar yurtiçine girerek masum insanları katletmelerine mani olmak için bölücü terör örgütünü etkisiz hale getirmektir. Bu meyanda Kürdistan Demokratik Partisi'ne sağlanan yardım ve destek sadece terör örgütünün bölgede etkisiz hale getirilmesine yöneliktir. Harekat hiç bir şekilde Irak Cumhuriyeti'ni, bölgedeki diğer güçleri ve Kuzey Irak'ta yaşayan sivilleri hedef almamaktadır.

Türkiye Cumhuriyeti, Irak'ın bağımsızlık, toprak bütünlüğü ve egemenlik haklarına büyük önem vermektedir. Bu itibarla Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Kuzey Irak'taki mevcudiyeti kalıcı olmayacaktır. Operasyon, Barzani kuvetlerinin bölgedeki terörist grupları etkisiz hale getirinceye ve bölgeyi tam kontrolü altına alıncaya kadar devam edecektir.

Türk Ordusu, terörle mücadelede üstün bir deneyim ve bilgiye sahiptir. Bu azim ve kararlılıkla başlatılan operasyon son derece başarılı bir şekilde sürdürülmektedir. Türk Ordusu'nun bu onurlu ve kararlı mücadelesi, barışı ilke edinen bütün bölge ülkelerince örnek alınmalıdır.

Bugün teröre destek veren ve kısa vadeli çıkar hesapları peşinde koşan devletlerin, uzun vadede kendilerinin de terörizme kurban olabileceklerini hatırdan çıkarmamaları gerekir.

Türk Silahlı Kuvvetleri, bölücü terör örgütü tamamen yok edilinceye kadar bu haklı mücadelesine azim ve kararlılıkla devam edecektir. bu vesile ile aziz şehitlerimize bir kere daha huzurunuzda tanrıdan rahmet diler, aziz ruhları önünde saygı ile eğilir, ailelerine ve bütün Türk ulusuna başsağlığı dileriz."


© COPYRIGHT 1997 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr