kapat

HADEP davasında ceza yağdı

HADEP Kongresi'nde Türk Bayrağı'nı indiren Faysal Akcan 22.5 yıl, Genel Başkan Murat Bozlak ile divan başkanı da 6'şar yıl hapis cezasına çarptırıldı. 29 sanığa 4 yıl 6'şar ay hapis verildi. 14 sanık beraat etti.

Ankara 1 No'lu Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM), 23 Haziran 1996'da yapılan Halkın Demokrasi Partisi (HADEP) Kongresi'nde Türk Bayrağı'nın indirilerek yerine PKK'nın sözde bayrağı ve liderinin resminin yer aldığı bez parçalarının asılmasından sonra haklarında dava açılan 1'i tutuklu, 46 sanık hakkındaki kararını açıkladı.

Mahkeme, bayrak indiren Faysal Akcan'ı 22 yıl 6 ay, HADEP Genel Başkanı ile kongre Divan Başkanı HADEP İstanbul İl Başkanı Hikmet Fidan'ı 6'şar yıl, 29 sanığı 4 yıl 6'şar ay hapis cezalarına çarptırırken, 14 sanığın da beraatini kararlaştırdı. Mahkeme HADEP ile PKK arasında yakın ilişki bulunduğu gerekçesiyle bu parti hakkında yasal işlem yapılmak üzere Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.

Davanın dünkü karar duruşmasına, tutuklu sanık Faysal Akcan ve tutuksuz sanıklardan Hamit Geylani ile sanık avukatları katıldı. Sanıklar ve avukatları, önceki savunmalarını tekrar ettiklerini belirterek, beraat talebinde bulundular.

Kararı açıklayan Mahkeme Başkanı Mehmet Orhan Karadeniz, HADEP Genel Merkezi, Ankara il ve ilçe binalarındaki aramalarda PKK propagandası yapan bildiriler, MED TV haberleri, örgütle ilgili dökümanlar elde edildiğini belirterek, bu belgelerden, HADEP ile bölücü örgüt PKK arasında yakın ilişki bulunduğu anlaşıldığını kaydetti. Karadeniz, bu nedenle HADEP hakkında yasal işlem yapılmak üzere Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasının kararlaştırıldığını açıkladı.

Mahkeme, HADEP Genel Kurulu'nda Türk Bayrağı'nın indirilmesine, ayaklar altında çiğnenmesine göz yuman ve gerekli müdahaleyi yapmayan güvenlik görevlileri ile hükümet komiseri hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulmasına da karar verdi.

DGM, Türk Bayrağı'nı indiren Faysal Akcan'ı, "bölücü terör örgütü PKK'nın üyesi olduğu, bu örgüt adına Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin bayrağını indirdiği anlaşıldığından", 22 yıl 6 ay ağır hapis cezasına çarptırdı.

Mahkeme, HADEP Genel Başkanı Murat Bozlak ve Kurultay Divan Başkanı olan HADEP İstanbul İl Başkanı Hikmet Fidan'ı, "Türk Bayrağı'nı indiren yasadışı PKK silahlı terör örgütü üyelerine yardım ettikleri" gerekçesiyle 6'şar yıl ağır hapis cezasına mahkum etti.

DGM İsmail Arslan, Osman Özçelik, Bahattin Günel, Mehmet Zeynettin Unay, Mehmet Nuri Güneş, Cabbar Leygara, Hamit Geylani, Veli Aydoğan, Hasan Celalettin Ezman, Cihan Sincar, Ali Rıza Yurtsever, Melik Aygün, Celalattin Erkmen, Kudret Gözütok, Fırat Anlı, Kemal Okutan, Babür Pınar, Bayral Önal, Ferhan Türk, Ethem Bingöl, Tevfik Kaya, Nebahat Altınok, Abdullah Akın, Ahmet Cihan, İsa Karakurt, Musa Kulu, Aynur Gürbüz ve Ziya Arıkan'ı ise Türk Bayrağı'nı indiren bölücü terör örgütü üyelerine yardım ettikleri gerekçesiyle 4 yıl 6'şar ay ağır hapis cezasına çarptırdı.

Sanıklardan DEP eski Milletvekili Sırrı Sakık, Seracettin Kırıcı, Edip Yıldız, Serap Mutlu, Yaşar Küpeli, İlhan Akalın, Dursun Turan, Meliha Özcan, Ömer Doyuran, Reşit Pinç, Ali Akgül, Şahhanım Kanat, Abdurrahim Bilen ve Yaşar Özcan ise beraat etti.

Kararda 15 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan İbrahim Elveren'in adına rastlanmadığı için, hakkında ne yönde hüküm kurulduğu anlaşılamadı. Melik Aygün'ün ismi ise 4 yıl 6'şar ay hapis cezası alan sanıklar arasında iki kez yer aldı.

Faysal Akcan ve beraat eden Sırrı Sakık haricindeki sanıklar için verilen karar oybirliği ile diğer sanıklar hakkındaki kararı ise mahkemenin askeri üyesi Deniz Hakim Kıdemli Albay Erman Başol'un muhalefeti ile oy çokluğuyla verildi.

Faysal Akcan, hakkındaki 22.5 yıl hapis cezasını tebessümle karşılarken, duruşmanın sona ermesiyle birlikte görevli jandarmalarca hemen salondan çıkarıldı. Genel Başkan Bozlak'ın Avukatı Yusuf Alataş mahkemenin HADEP'in kapatılması amacıyla Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasına, "Ben hiç şaşırmadım" dedi ve " HADEP'in kapatılması için zemin hazırlandığı gün gibi belliydi. Siyasi ve taraflı olan bu karar karşısında hukuki ve yasal itirazımızı yapacağız. Gerekirse Avrupa İnsan Hakları nezdinde başvuralarımızı sürdüreceğiz" yorumunu yaptı.


© COPYRIGHT 1997 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr