kapat

Refahlı altın kuryesi

Refah Partisi'ne yakınlığıyla bilinen Yimpaş şirketinin yönetim kurulu üyesi ve RP Yozgat Milletvekili adayı Kadir Şöhret, yurda 24 kilo altın sokmak isterken yakalandı. Şöhret, altınları, ortak olmak isteyenlerin verdiğini öne sürdü.

SAYGI ÖZTÜRK

Ankara- Refah Partisi'ne yakınlığı ile bilinen ve Süpermarketler zinciri ile 15 fabrikası bulunan, Yozgat İhtiyaç Maddeleri Pazarlama Anonim Şirketi (YİMPAŞ) Yönetim Kurulu Üyesi ve RP Milletvekili adayı Kadir Şöhret, yurtdışından Türkiye'ye 23 kilo 900 gram altın sokmak isterken yakalandı.

RP Yozgat İl Başkanlığı da yapan Şöhret, 1991 seçimlerinde RP'nin Yozgat listesinden dördüncü sıra milletvekili adayı olmuş ancak seçimi kaybetmişti.

RP'ye yakınlığı ile bilinen Konya'daki KOMBASSAN şirketinin kuryesi de bir süre önce yine Esenboğa Havalimanı'nda 1.5 milyon Alman Markı ve 28 adet altın bilezik ile yakalanmıştı. YİMPAŞ'ın yönetim kurulu üyesinin de beyan etmeden yurda altın sokmak istemesi bu şirketler üzerindeki kuşkuyu artırdı. Sermaye Piyasası Kurulu YİMPAŞ'ı da incelemeye aldı.

Ankara Gümrük Muhafaza Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, Almanya'dan gelip Esenboğa Havalimanı'ndan yurda giriş yapan YİMPAŞ Yönetim Kurulu üyesi Kadir Şöhret'in hareketlerinden şüphelenip çantasını aradılar. Aramada çok sayıda bilezik, yüzük, küpeler bulundu. 23 kilo 900 gram ağırlığındaki altınlar, Çubuk Cumhuriyet Savcılığı tarafından Ziraat Bankası kasasına emanet olarak konuldu.

Beyan edilmeyen altınlarla yakalanan YİMPAŞ Yönetim Kurulu üyesi Kadir Şöhret'in getirdiği altınlara el konuldu. Şöhret ifadesinde YİMPAŞ Holding'in işçilerin ortaklığı ile kurulduğunu belirtti ve şirkete üye olmak isteyenlerin bu altınları verdiklerini belirtti. Şöhret, daha önce de bu yolla altın getirildiğini söyledi.

Kadir Şöhret, ifadesinde, getirdiği altınların YİMPAŞ'a ortak olmak isteyen işçilere ait olduğunu öne sürmesine rağmen, YİMPAŞ'ın isminin açıklanmasını istemeyen bir yöneticisi ise şunları söyledi:

"Şu günlerde üzerimizde yoğun bir kamuoyu baskısı var. Gayrimeşru iş yapıyormuş gibi takdim ediliyoruz. Kadir Şöhret bizim yönetim kurulu üyemiz. Ancak getirdiği altınların şirketimizle bir ilgisi yok. Yozgat'ta YİMPAŞ ortaklarının da üye olduğu bir yapı kooperatifinin aidatları güvenilir kişi olarak kendisine teslim edilmiş. Olay bundan ibaret."

Yönetim Kurulu Kadir Şöhret'in yanı sıra yine YİMPAŞ'ta görevli olduğu belirlenen Duran Samur'un çantasından da bir miktar altın çıktığı bildirildi.

Çubuk Cumhuriyet Savcılığı yetkilileri olayla ilgili soruşturmanın çok yönlü olarak sürdürüldüğünü söylediler. Esenboğa'da hem KOMBASSAN, hem de YİMPAŞ'a ait para ve altınların tesadüfen ele geçirilmesinin bu şirketlerin aynı yöntemi uzun süredir uyguladıkları kuşkusunu da doğurdu.

Gümrük Muhafaza görevlileri tarafından 23 kilo 900 gram altınla yakalanan YİMPAŞ Yönetim Kurulu Üyesi Kadir Şöhret'in, 1991 genel seçimlerinde Refah Partisi'nden Yozgat Milletvekili adayı olduğu belirlendi. Şöhret bir süre önce de RP'nin Yozgat İl Başkanlığı görevinde bulunmuştu.

RP-MHP-IDP'nin ittifak yaptığı seçimlerde RP kontenjanından dördüncü sırada yer alan Kadir Şöhret, seçimi kaybetmiş, son seçimlerde ise aday olmamıştı. Kadir Şöhret'in yapılacak seçimlerde yine RP'den Yozgat Milletvekili adayı olmak için çalıştığı bildirildi.

YİMPAŞ-Refah bağlantısı

Merkezi Yozgat'ta bulunan YİMPAŞ'ın Refah Partisi ile yakın ilişkisi, sadece İl Başkanlığı yapmış olan ve 1991 seçimlerinin Yozgat Milletvekili adayı Kadir Şöhret'le kalmıyor.

RP Yozgat Milletvekili İlyas Aslan da, daha önce YİMPAŞ Holding'in ikinci başkanlığı görevinde bulunuyordu.

Yozgat Milletvekili Abdullah Örnek de RP Yozgat İl Başkanlığı görevinin yanı sıra YİMPAŞ'ın yönetim kurulu üyesiydi.

RP Yozgat milletvekillerinden Kazım Aslan ise YİMPAŞ'a ait sağlık polikliniğinde doktor olarak görev yapıyordu.

YİMPAŞ yöneticileri, YİMPAŞ'ın 30 bin ortağı, 15 fabrikası, 42 alışveriş merkezi, 24 şirketi, 4 bin 500 çalışanı bulunduğunu belirttiler. 13 fabrikaya sahip olan YİMPAş'ın, tüm mağaza ve işyerleri kendi mülkü.

YİMPAŞ, kendi markasını kendi yaratıyor: Kevser yağ, Yimpaş un, Yimpaş ayakkabı, Yimpaş süt ve et ürünleri gibi.

YİMPAŞ'ın kartıyla alışveriş yapan 300 bin müşterisi var. YİMPAŞ'ın 1996 cirosu 15 trilyon lira. YİMPAŞ, son olarak Çankırı'da bulunan Aytaç Et Entegre Tesisleri'ni de satın almıştı.


© COPYRIGHT 1997 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr