kapat

Sultanahmet doldu taştı

Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) öncülüğünde tertiplenen "Işığını al, Sultanahmet'e gel" mitingi dün yapıldı. Çok sayıda demokratik kuruluşun desteklediği mitinge yaklaşık 50 bin kişinin katıldığı açıklandı. Saat 13.00'de başlayan mitingde çeşitli konuşmalar yapıldı, sanatçılar konser verdi. Topluluk olaysız dağıldı.Sultanahmet Meydanı DYP'nin 'Sağda Birlik" ve islamcı grupların, "İmam Hatiplerime Dokunma" mitinglerinin ardından dün de ÖDP'nin, "Ne Refahyol, Ne Hazırol" sloganıyla çağrı yaptığı "Yurttaş Buluşması"na sahne oldu. Sultanahmet Meydanı'nı dolduran binlerce vatandaş, "Halk Konuşacak, Çeteler Şeriat Susacak" sloganları attı. Metin Akpınar, Tarık Akan, Rutkay Aziz, Can Dündar, Leyla Umar gibi ünlülerin de katıldığı mitingde, "Çeteler halka hesap verecek", "Sınırsız din ve vicdan özgürlüğüne evet, siyasal İslam'a din devletine hayır", "Hepimiz kayıp anasıyız, tutsak yakınıyız", "Biz anayız, barıştan yanayız" pankartları dikkat çekti.

HASAN ERŞAN/AYDIN ŞENTÜRK/CEMAL KÖYÜK/EROL AKKIR (SHA)

Özgürlük ve Demokrasi Partisi'nin günlerden bu yana hazırlandığı "Ne Refahyol Ne Hazırol" mitingi HADEP ve DİSK ve KESK'in katılımıyla dün Sultanahmet Meydanı'nda yapıldı. Binlerce kişinin katıldığı miting öncesinde katılımcılar alana tek tek aranarak alındı. 3 ayrı noktada kurulan arama girişlerinin yanı sıra miting alanının girişinde konuşlanan polis otobüsünden sürekli olarak çekim yapıldı. Terörle Mücadele Şubesi Müdürü Mehmet Çağlar da bu otobüsten mitingi izledi.

ÖDP Genel başkanı Ufuk Uras ve HADEP Genel Başkanı Murat Bozlak miting alanına başlama saati olan saat 13.00'de geldiler. Parti başkanlarının gelişi sırasında alanda büyük bir izdiham yaşandı. Genel başkanların gelişinden sonra ÖDP ve HADEP'lilerin kürsünün sağında ve solunda kümelendikleri dikkat çekti. Durumun farkına varan kürsüdekilerin "birleşin" çağrılarına rağmen tam bir kaynaşma sağlanamadı.

"Son vuruşu biz yapıyoruz".

Kürsüye planlanan konuşma saatinden yaklaşık 1 saat sonra çıkabilen ÖDP genel başkanı Ufuk Uras yaptığı konuşmada siyasi mefta olmuş Refahyol'a son vuruşu kendilerinin yaptığıklarını söyledi. Uras "Bu pespayeliği ve bu rezilliği burada bitiriyoruz. 'Hacı hacıyı Mekke'de bulur' demişler. Bunlar da kendilerine yaraşır ortağı hemen buldular. Yolsuzlukları aklayıp, birbirlerinin pisliğini kapattılar" dedi.

"Aynasız yok değil mi?"

ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras mitinge vatandaşların aynaları ile geldiklerini hatırlatarak kalabalığa, "Aranızda aynasız yok değil mi" diye bir soru yöneltti. Esprilere neden olan bu sorunun ardından konuşmasını sürdüren Uras, kendilerinden önce meydana dinbazların, çetecilerin geldiğini ve meydanın havasını pislettiğini belirterek şöyle dedi:

"Biz bunları süpürmeye geldik. Buranın eski adı At Meydanı'ydı. Onlar bu At Meydanı'nda atıp tuttular at koşturdular. Biz bu ülkenin aydınlık demokrat yüzünü ortaya koymaya geldik. Bu gün burada bir dev uyanıyor. Onlara görkemli bir cevaptır bu. Bu rezilliklere ve tehditlere yeter artık. Bıktık artık. Kırk katır mı, kırk satır mı yı reddediyoruz. Burada duyarlı ve inatçı insanlar var. Siyasi mefta olmuş Refahyol'a son vuruşu biz vuruyoruz. İsrail'e 'şeytan' dediler şeytanla kolkola girdiler. Onların buyurdukları gibi yaşamak istemeyenleri ortaya katmazlar. Fırsat buldukça bu ateşe tapanlar, kin üstüne kin kusarlar."

"Allah korusun"

Ufuk Uras, hükümetin giderken arkasında başbakanlık sivil yönetmeliğini bıraktığını iddia ederek, "Bunlar çocuklarımızın geleceğini bağlayan imzalar attılar. Bir daha Refah mı Allah korusun" şeklinde konuştu.

ÖDP başkanı Ufuk Uras, konuşmasında Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Çiller'i de eleştirerek " Hanları, hamamları, yalıları, Kuşadası'nda çiftliği aldın yetmedi mi? Bu ülke senin babanı çiftliği mi? Bir de gider ayak ülkenin gözbebeği gençleri joplatıyorsun. Sen kimsin." dedi. Barışa da bir şans tanımak gerektiğini belirten Uras "Yurtta barış, dünyada barışın da takibi üzerimize kaldı. Kürt sorununa çözüm bu topraklardadır. Gelin özgürce yaşanan bir dünya yaratalım. Toplar bu toplumun diğer yarısını denize dökemeyeceğine göre gelin bu çok kültürlü dokuda demokrasiyi öne çıkaralım." şeklinde konuştu.

Uras konuşmasında 12 Eylül zihniyetini de eleştirerek sözlerini şöyle tamamladı:

"12 Eylül'den beri siyaseti kamu çalışanına yasaklayanlar siyaseti tarikatı olan, silahı olanların ellerine bıraktılar. 12 Eylül paşaları şeriatçıları güçlendirdi. insanların yaşam biçimine, dinine ve kıyafetine de karışılmasına karşıyız ve laikliğin güvencesi tanklar değil özgürlük ve demokrasidir. Süngülerin gölgesinde demokrasi olamaz. Kimse aklından askeri darbeyi geçirmesin. Mücadele asıl şimdi başlıyor. Türkiye'nin geleceğini birlikte kuracağız. Halk kabuğunu kırmıştır. Krizden çıkışın yolu halk iradesidir. Meydanı asla boş bırakmayacağız"

Bozlak operasyonu eleştirdi

Ufuk Uras'tan sonra kürsüye gelen HADEP Genel Başkanı Murat Bozlak ise konuşmasında Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Kuzey Irak'ta yaptığı sınır ötesi operasyonu sert bir dille eleştirdi. Murat Bozlak Barzani'nin bir aşiret reisi olduğunu, devletin 100 bin kişilik kuvvetiyle aşiret reisinin çağrısına uyarak Kuzey Irak'a girmesinin yanlış olduğunu belirtti. Bozlak "Bu gün bu meydanda hırsızlar yok. Tabancalar, özel birlikler yok. Meydanda ülkenin aydınları sanatçıları, emekçileri, işçileri, yurtseverleri var. Bu ülkenin gerçek sahipleri bizleriz" diye konuştu.

Bozlak'tan sonra Disk Genel Sekreteri Kemal Dayral ve Kesk Genel Başkanı Siyami Erdem'de kürsüye gelerek Refahyol'un icraatlarını eleştirdiler ve darbe ve şeriata karşı çözümün daha çok demokrasi daha çok özgürlük olduğunu söylediler.

Uras ve Bozlak'ın konuşmaları sırasında bir grup PKK sempatizanı PKK bayrağı açtılar. Genel başkanların konuşmaları süresince bayrak açan ve "Biji Serak Apo" sloganları atan bu grup mitinge katılanların ve kürsüden konuşma yapanların tepkisine neden oldu. Bozlak ve uras sık sık konuşmalarını keserek grubu topluluğa uyum sağlamaları konusunda uyardılar ve mitingin legal bir miting olduğunu bu tür davranışlara müsamaha gösteremeyeceklerini ifade ettiler.

"Susurluk zırıltısı gözde"

Bu arada ağaçlara ve Ayasofya Müzesi'nin duvarlarına çıkanlar, İHL mitingi hatırlatılarak, "Biz tarihimize saygılıyız" anonsuyla aşağıya indirildi.

Konuşmalar öncesinde çocuklar tarafından söylenen Kürtçe şarkılar mitinge katılanlarca dakikalarca alkışlandı. "Susurluk zırıltısı" adı verilen alet de mitingin gözdeleri arasında idi. Bu arada binlerce vatandaş da yanlarında getirdikleri aynaları güneş ışınlarına karşı tutarak tepkilerini ilginç bir biçimde ortaya koydular.

Mitinge katılan sanatçılar arasında yer alan Deniz Türkali şarkılar söyledi. Tiyatro sanatçısı Genco Erkal ise, oyunlarından bazı bölümler oynadı ve Nazım Hikmet'in "Suç Sende" adlı şiirini okudu. Sırrı Sakık, Genco Erkal, Ataol Behramoğlu, Yusuf Çetin, Fehmi Yaşar, Orhan Aydın, Rutkay Aziz, Akın Birdal, Deniz Türkali ve Siyami Erdem'in de aralarında bulunduğu bir çok ünlü sanatçı, yazar ve siyasetçinin de katıldığı mitinge ünlü sinema sanatçısı Türkan Şoray'da bir telgraf mesajıyla katıldı. Mitingde ilginç sahneler de yaşandı. Genellikle İslamcı grupların boy hedefi olan İsrail'in bayrağı yakıldı, Amerikan bayrağı ise tutuşturulamadığı için yanmaktan son anda kurtuldu. Kürt lider Barzani'nin şeytan biçiminde resmedilmiş portresi de ellerde taşındı.

Miting sonunda kalabalık olaysız bir şekilde dağılırken ÖDP'liler parti görevlileri vasıtasıyla Sultanahmet Meydanı'nı temizlediler.


© COPYRIGHT 1997 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr