kapat

3 MAYIS 1997 CUMARTESI

Tanker yangınında kaptan suçlu

SEDEF ŞENKAL (SHA)

Tuzla Tersanesi'nde 13 Şubat'ta meydana gelen ve 2 itfaiyecinin ölümüyle sonuçlanan tanker yangınıyla ilgili soruşturma tamamlandı. Pendik Cumhuriyet Savcısı Ahmet Yavuz Berberoğlu'nun 2.5 aydır sürdürdüğü soruşturma kapsamında hazırlanan bilirkişi raporunda kaptan Cem Yücer suçlu bulundu. Söndürme çalışmaları sırasında ölen iki itfaiyeci nedeniyle İstanbul İtfaiye Müdürü Muhittin Soğukoğlu ve iki yardımcısı hakkındaki dosya ise valiliğe gönderildi.

Kaptan Cem Yücer için Pendik Savcılığı tarafından hazırlanan fezleke, suçun ağır cezalık olması nedeniyle Kartal Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi. Fezlekede, kaptanın Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 383/1'inci maddesi gereği "tedbirsizlik, dikatsizlik ve meslekte acemilikle yangına ve infilaka sebeb olmak" suçlarından 30 ay hapis ile cezalandırılması istendi.

Olayda iki itfaiyecinin ölmesi nedeniyle de Yücer'in ayrıca, TCK'nın 383/2'nci maddesi gereğince "tedbirsizlik, dikatsizlik ve meslekte acemilikle yangına ve infilaka sebebiyet vermek, ölüme neden olmak" suçundan 5 yıla kadar hapis "ile cezalandırılması talep edildi.

İstanbul İtfaiye Müdürü Muhuttin Soğukoğlu ile olay sırasında Nöbetçi Müdür olan Şükrü Öztürk ve Müdahaleden Sorumlu Müdür Yardımcısı Mehmet Sürmeli hakkında hazırlanan ikinci bir dosya ise "Memurin Muhakematı Hakkındaki Kanun" gereğince yetkisizlik kararıyla İstanbul Valiliği'ne gönderildi. Valiliğin de İl İdare Kurulu'na gönderdiği dosyada müdürlerin, "Adam öldürmeye sebebiyet" suçundan TCK 455/2'nci maddesi gereğince 4 yıldan 10 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi. İtfaiye müdürlerinin yargılanıp yargılanmayacağına İl İdare Kurulu karar verecek.

Bilirkişi raporu

Üç kişiden oluşan bilirkişi kaptan Cem Yücer'in usulsüz yakıt transferi yapması nedeniyle suçlu olduğu kanaatine varıldı. Teknik incelemeler sonucunda hazırlanan bilirkişi raporuna göre tankerdeki yangın söyle meydana geldi:

TPOA'nun slaç temizliği bittikten sonra tersane görevlileri gemiden ayrıldı. Tankerde kaptan ve 10 kişilik mürettabatı bulunuyordu. Çalışma için saati ilerlemesine rağmen kaptan Cem Yücer personeline emir vererek tanklarda bulunan petrol su karışımı sıvının yakıt tankına aktarılmasını istedi. Bu transferin yapılabilmesi için tershane yetkililerinin haberinin olması ve gemide kimyager bulundurulması zorunluluğunu hiçe sayan kaptan, tanklardan yakıt tankına uzattığı spiral boru ile bunu usulsüz olarak gerçekleştirdi.

Temizlik esnasında saclarının su alması nedeniyle gemi yana yattı. Bunun üzerine kaptanın geminin balans ayarı yapmak için tanklara tuzlu su aktarması faciaya davetiye çıkardı. Yakıt transferi ve tuzlu su aktarımı sırasında çalışan pompalar kısa sürede tankerde gaz birikimine neden oldu. Kaptanın tersaneye haber vermemesi ve kimyager istememesi de tankerin patlamasına neden oldu. Yangının çıkış nedeni ise pompaların çalışması esnasında herhangi bir statik elektrik ya da kuruyan slaçların birdenbire yanması olarak gösterildi. Bu nedenlerle kaptan Cem Yücer hem tankerin infilakı hem de infilaka bağlantılı olarak iki itfaiye erinin ölümü nedeniyle kusurlu olarak gösterildi.

Kararı Kartal Cumhuriyet Savcısı verecek

Ölümlerin de meydana gelmesiyle ağırlaşan suç ağır ceza mahkemesinde yargılama yapılmasını gerektirince kaptan hakkında hazırlanan dosya Kartal Cumhuriyet Savcılığı'na gönderildi. Kartal Savcılığı da kaptan Cem Yücer'in ölümlerle bağlantısını kabul ederse, kaptan, 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle Kartal Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanacak. Eğer bu iddialar kabul edilmesse, TPAO tankeri kaptanı, Pendik Asliye Ceza Mahkemesi'nde "infilaka sebeb olmak" suçundan 30 aya kadar hapis cezası istemiyle yargılanacak.

İtfaiye Müdürü'nü yakan sözler

İstanbul İtfaiye Müdürü Muhittin Soğukoğlu hakkında dosya hazırlanmasına gerekçe olarak basına yaptığı açıklamalar esas alındı. İtfaiye erlerinin yanan elbiselerle tankerin üzerine çıkartılmaları ve itfaiye müdürünün, "Yanmaz elbiseler depodaydı" sözleri, Pendik Cumhuriyet Savcısı Ahmet Yavuz Berberoğlu'nu harekete geçirdi. Savcı, hazırladığı dosyada Muhittin Soğukoğlu, yardımcısı Şükrü Öztürk ve Mehmet Sürmeli ile varsa diğer görevliler hakkında "tedbirsizlik ve dikkatsizlik neticesinde adam öldürmek" iddiasıyla idari tahkikat açılmasını istedi. Bunun için de dosyayı yetkisizlik kararıyla valiliğe gönderdi. Müdürlerin kaderi İl İdare Kurulu'nun vereceği karara kaldı.

İl İdare Kurulu da itfaiye müdürlerini kusurlu bulursa, müdürler Pendik Asliye Ceza Mahkemesi'nde 4 yılla 10 yıl arasında hapis istemiyle yargılanacak.


© COPYRIGHT 1997 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Bu sayfa YÖRE Elektronik Yayımcılık tarafından hazırlanmıştır. Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr
YÖRE Elektronik Yayimcilik A.S.