kapat

1 MAYIS 1997 PERSEMBE

Sivas davasında 42 idam

Daha önce haklarında verilen karar Yargıtay tarafından bozulan Sivas olayları sanıklarından 42'si için idam istenirken, 39 sanığa 5-15 yıl arasında hapis talep edildi. 14 sanığın beraati istendi.

ERSİN BAL

Ankara- Sivas'ta 2 Temmuz 1993'te Madımak Oteli'ni yakarak 37 kişinin ölümüne neden olan sanıkların duruşmasına dün Ankara Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde (DGM) devam edildi, 42 sanık hakkında idam istendi.

Ankara DGM Cumhuriyet Başsavcılığı, Sivas olaylarıyla ilgili davada, Yargıtay'ın bozma ilamı konusundaki görüşünü açıkladı. Başsavcılık, ilk yargılama sonunda sanıklara verilen çeşitli hapis cezalarını esastan bozan Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin kararına aynen uyulmasını istedi.

Buna göre savcılık, 42 sanığın TCK'nın 146-1. maddesi uyarınca idam, 39 sanığın aynı maddenin 3. fıkrasına göre 5'er yıldan 15'er yıla kadar hapis cezaları istemiyle yargılanmasını talep etti.

Ankara 1 No'lu DGM'deki davanın dünkü duruşmasına, tutuksuz yargılanan sanıklardan Sedat Yıldırım, Özkan Doğan ve sanık avukatları ile müdahiller ve avukatları katıldı. Tutuklu olarak yargılanan ve Sivas Kapalı Cezaevi'nde bulunan 22 sanık ise duruşmaya katılmadı.

Duruşmayı, CHP İstanbul Milletvekili Ercan Karakaş, Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş ile çok sayıda kitle örgütüne mensup kişiler de izledi.

Savcının istemi

Yargıtay'ın bozma ilamı doğrultusunda TCK'nın "Devletin Anayasa ve temel nizamlarını bozma" fiilini düzenleyen 146-1 maddesine göre idamı istenen sanıklar şunlar:

Cafer Tayyar Soykök, Muhsin Erbaş, Harun Gülbaş, Bekir Çınar, Murat Karataş, Erol Sarıkaya, Eren Ceylan, Mevlüt Atalay, Bülent Düvenci, Ahmet Turan Kılıç, Temel Toy, Kenan Kale, Harun Yıldız, Zafer Yelok, Faruk Ceylan, Ali Teke, Durmuş Tufan, Yunus Karataş, Halil İbrahim Düzbiçer, Ömer Faruk Gez, Ali Kurt, Ahmet Oflaz, Ekrem Kurt, Erkan Çetintaş, Yusuf Şimşek, Faruk Sarıkaya, Adem Kozu, Hayrettin Yeğin, Sedat Yıldırım, Süleyman Toksun, Mehmet Yılmaz, Vahit Kaynar, Mustafa Uğur Yaraş, Hayrettin Gül, Alim Özhan, Faruk Belkavli, Harun Kavak, Ethem Ceylan, Murat Songur, İbrahim Duran, Ömer Demir ve Ali Temiz.

Savcı Keleş, 3 yıl hapis cezalarına çarptırılan sanıklardan Kerim Küçükkösem, İsmet Onar, Halit Karakaya, Halil Kütükde, Emin Bozkurt, Ahmet Onar, Kemal Onar, Ali Yılmaz, Ergün Kılıç, Mustafa Saydan, Vedat Yıldıran, Murat Çanaklıtaş, Özer Çanaklıtaş ve Mehmet Demir'in ise delil yetersizliğinden beraatlerine karar verilmesi yönündeki Yargıtay 9. Ceza Dairesi kararına uyulması konusunda görüş bildirdi.

17 sanığa gıyabi tutuklama

Savcı Hamza Keleş, Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin kararına göre, suç vasfındaki değişiklik nedeniyle sanıklardan Yusuf Şimşek, Hayrettin Gül, Harun Kavak, Süleyman Toksun, Murat Songur, Hayrettin Yeğin, Sedat Yıldırım, Adem Kozu, Mehmet Yılmaz, Vahit Kaynar, Mustafa Uğur Yaraş, Faruk Belkavli, Ömer Demir, Alim Özhan, İbrahim Duran, Ethem Ceylan ve Ali Temiz'in üzerlerine atılı suçun vasfı itibariyle haklarında ayrı yarı gıyabi tutuklama kararı verilmesini talep ederek, tutuklu sanıkların da tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini mütalaa etti.

Mütalaanın ardından Mahkeme Başkanı M. Orhan Karadeniz, Yargıtay'ın bozma ilamına uyulup uyulmamasına karar verilmesi için dosyanın mahkeme heyetince tetkike alınmasına, gıyabi tutuklu sanıklar Mehmet Demir, Muammer Özdemir, Murat Songur, Ali Temiz, Sadettin Temiz, Eren Ceylan, Murat Karataş ve Bülent Düvenci'nin gıyabi tutukluluk hallerinin devamına, yakalanmaları için yeniden

müzekkere yapılmasına karar verildiğini açıkladı.

Mahkeme, suçun vasıf ve mahiyetine, mevcut delil durumuna göre tutuklu 22 sanığın tutukluluk hallerinen deavamına da karar vererek, duruşmayı 14 Mayıs 1997 gününe bıraktı.

İlk yargılamada verilene karar

Ankara 1 No'lu DGM, ilk yargılama sonunda o dönemde 33'ü tutuklu olan 124 sanıktan 26'sına, TCK'nın "birden ziyade kişiyi yangın çıkarmak suretiyle öldürmek" fiilini düzenleyen 450/5-6 ve "faili belli olmayan adam öldürme" hükmünü içeren 463. maddelerine göre 20 yıl hayis cezası vermiş, daha sonra olayda yazar Aziz Nesin'in tahriki gerekçe gösterilerek cezaları 15 yıla indirmişti.

Mahkeme, ayrıca, 60 sanık hakkında da 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet suçundan 3'er yıl hapis cezası verirken, 37 sanığın da beraatini kararlaştırmıştı.

Ankara 1 No'lu DGM, Yargıtay'ın bozma kararına uymayıp ilk kararda direnirse, dava dosyası Ceza Genel Kurulu'na gidecek. Mahkeme, bozma kararına uyarsa yargılama bu doğrultuda devam edecek.


© COPYRIGHT 1997 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Bu sayfa YÖRE Elektronik Yayımcılık tarafından hazırlanmıştır. Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr
YÖRE Elektronik Yayimcilik A.S.