kapat

14 NISAN 1997 PAZARTESI

Hollanda'dan mesaj: Erbakan'la olmaz

CHP lideri Baykal'ı Hollanda'da kaldığı otelde ziyaret eden Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Marrten Traa, Erbakan'ın tutumunun Avrupa Birliği ile ilişkileri olumsuz etkilediğini söyledi

Emin Koç. Yalçın Çakır

Amsterdam - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne tam üyeliği konusunda Hollanda'da üç gün süren temaslarından olumlu mesajlar aldı.

Lahey'den Amsterdam'a geçerek kendisini otelinde ziyaret eden Hollanda Başbakanı Wim Kok'tan Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine destek sözü alan Baykal, iktidardaki İşçi Partisi yönetimi ve Türkiye'ye karşı sert tutumuyla tanınan Avrupa-Türkiye Komisyonu Eş Başkanı Dankert'in tutumlarının da yumuşamasını sağladı. Ancak, Hollanda Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Marrten Traa, "Erbakan'lı bir aile fotoğrafı istemiyoruz" diyerek kesin mesaj verdi.

Baykal'ı kaldığı otelde ziyaret eden Traa, Türkiye'deki siyasi yapının ve Erbakan'ın tutumunun AB ile ilişkileri olumsuz etkilediğini bildirdi. AB Dönem Başkanı olmaları nedeniyle 16-17 Haziran tarihlerinde Hollanda'da AB Zirvesi yapacaklarını, bu zirvede bir aile fotoğrafı çektireceklerini, buraya asıl üyelerin dışında AB'ye girecek muhtemel aday ülkeleri de çağıracaklarını söyleyen Traa'nın, "Türkiye'yi burada görmek istiyoruz, ancak Erbakan'lı bir aile fotoğrafı çektirmek de istemiyoruz. Size çok önem veriyoruz. İktidarda siz olsanız, sorunlar daha kısa sürede çözülür" dediği öğrenildi.

Gümrük Birliği'ne girerken, Baykal'ın Dışişleri Bakanı, Tansu Çiller'in ise Başbakan olduğunu hatırlatan Traa, "Sayın Çiller, bizden Erbakan'a karşı destek istedi. Bunun Türkiye için çok önemli olduğunu söyledi. Biz de destek olduk. Gümrük Birliği'ne girdikten sonra Erbakan'ı iktidar yaptı. Bunu anlamıyoruz" dedi. Traa, Kıbrıs sorunu ve Yunanistan'la ilişkileri de gündeme getirdi. Baykal ise, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Türkiye ile Yunanistan'ın aynı parelelde gittiğini, Türkiye'nin hep Avrupa içinde olduğunu hatırlatarak, "Biz dışlandık, Yunanistan AB üyesi yapıldı. Paralellik ortadan kalktı. Barışı bozan nedenler bunlar. Türkiye, AB üyesi olsaydı, ne Kıbrıs sorunu, ne Kardak krizi olurdu. Bu sorunlar AB içinde çözülürdü" dedi.

Baykal'dan Türkiye dersi

Baykal, iktidardaki İşçi Partisi'nin düzenlediği "Türkiye, AB üyesi olmalı mıdır, yoksa izole mi edilmelidir?" konulu toplantıda yaptığı konuşmada da, yaklaşık 2 saat Türkiye dersi verdi ve toplantıya katılan Türkler ve Hollandalılar tarafından sık sık alkışlandı. Baykal, şunları söyledi:

"Türkiye, bilimiyle, mimarisiyle, demokrasiye başlamasıyla, laik devletiyle, Avrupa'dan geri değildir. Bunları sağlamak için Avrupa'dan önce başladık. Mimarinize bakın, Türkiye'den alınan çok şey vardır. Avrupa şunu bilmelidir; biz bir farklı bir konum istemiyoruz. Talebimiz tam üyeliktir."

Dankert yumuşadı

Baykal'dan sonra konuşan Avrupa Türkiye Komisyonu Eş Başkanı ve iktidar Partisi PVDA'nın ikinci Başkanı Piet Dankert sözlerine "Sayın Baykal, (belli bir sürede kesin üyelik) dedi. Bu doğrudur. Türkiye'nin üyeliği Doğu Avrupa ile birlikte olmalıdır" diye başladı. Dankert, şöyle devam etti:

"Ancak Avrupa, bu noktada Türkiye'den ne istediğini nokta nokta söylemelidir. Biz, Türkiye'nin Avrupa'da olmasını istiyoruz. Nedeni, Türklerin çoğunluğunun bunu istemesindendir. Ancak sorunlar bir türlü çözülemiyor. Ama Türkiye'de Sayın Baykal'ın partisinin Avrupa ile entegrasyonu savunduğunu biliyoruz. Bu parti yönetimde olsa, sorunlar daha hızlı aşılırdı. Ama Türkiye'nin Avrupa içinde olacağını da herkes bilmelidir."


© COPYRIGHT 1997 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Bu sayfa YÖRE Elektronik Yayımcılık tarafından hazırlanmıştır. Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr
YÖRE Elektronik Yayimcilik A.S.