kapat

5 NISAN 1997 CUMARTESI

'Kundaklamayı baba Aziz Demir yaptı'

Krefeld kundaklamasını araştıran Alman polisi, Baba Aziz Demir'i eşi ve iki çocuğunun bulunduğu daireyi 'kasıtlı olarak kundaklama' suçundan tutukladı

Yunus Işıkoğlu. Krefeld

Üç kişinin yaşamını yitirdiği Krefeld kundaklamasında dün ilginç bir gelişme yaşandı. Almanya'da son yıllarda Türkler'e karşı artarak devam eden ırkçı saldırıların bir yenisi olarak görülen 'Krefeld Olayı'nda şok sonuç: Kundaklamanın suçlusu, eşi ve 2 çocuğunu kaybeden Baba Aziz Demir (42). Demir, kasıtlı olarak kundaklama suçlaması ile dün tutuklanarak Krefeld İdari Mahkemesi'ne sevkedildi.

Krefeld polisi ve savcılığından yapılan açıklamada, baba Demir'in cinayet suçundan tutuklandığı bildirildi. Demir'in dün saat 02.00'de Krefeld'de gözaltına alındığı öğrenildi. Aziz Demir'in dün yapılan cenaze töreninde bir konuşma yapması bekleniyordu. Demir'in tutuklanması yüzünden tören bir saat gecikme ile yapılabildi.

Uzun yıllardan bu yana Almanya'da yaşayan Aziz Demir, olaydan sonra polise verdiği ifadede, yangının çıktığı saatte bir kahvede olduğunu söylemiş ve polis yaptığı resmi açıklamada baba Demir'in şüpheli olmayan şahıslar arasına alındığını bildirmişti.

Komşuların tepkisi

Aziz Demir'in komşuları gözaltına alınma olayına farklı tepkiler verdiler. Bazıları, Aziz Demir'in çocuklarını sevdiğini ve onları öldürmesinin mümkün olmadığı yönünde görüş bildirirken, bazıları da "Demir çiftinin sık sık kavga ettiklerini" anlattılar. Bu arada, yangında ağır yaralanan ikizlerden birini dün bitkisel hayata girdiği açıklandı.

Köln'deki törenler

Almanya'nın Köln kenti 4 yıl sonra ikinci kez yürek paralayan bir cenaze törenine sahne oldu. 29 Mayıs 1993'de Solingen'de katledilen Genç ailesinin beş ferdi gibi, Demir ailesine mensup üç kurban için de Köln'de bir törenden düzenlendi.

Cesetler, otopsi işleminin bitiminden sonra, Krefeld Savcılığı tarafından Demir Ailesine teslim edildi. Daha sonra cesetler yoğun güvenlik önemleri arasında Köln'deki Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu'na getirildi.

Vatana acı dönüş

Konuşmaların ardından eller üzerinde bir süre taşınan Fadime Demir (41), Serpil Demir (19) ve Ümit Demir'in (17) cenazeleri yoğun güvenlik önlemleri arasında Köln-Bonn Havalimanı'na getirilerek Türk Hava Yolları'na ait bir uçakla Türkiye'ye gönderildi. Cenazelerin havalanına getirilmesi esnasında polisin oto yollarda yoğun güvenlik önlemleri aldığı gözlendi.

Büyükelçi Volkan Vural'ın önceki gün Dışişleri Bakanlığı'na çağrılmasından sonra Alman Hükümeti dün de bir açıklama yaparak, Türk Hükümeti'nin Almanya karşısındaki tutumunu yumuşatmasını beklediklerini bildirdi. Hükümet Sözcüsü Herbert Schmülling, Bonn'da yaptığı açıklamada, "Ancak böylelikle iki ülke arasındaki ilişkiler düzebilir. Bizim düzeltme yapmamız gereken hiç bir açıklamamız olmamıştır" dedi.

Federal Meclis Dış Politika Komisyonu Başkanı Karl-Heinz Hornhues ise, Başbakan Erbakan ile İçişleri Bakanı Akşener'in yaptıkları açıklamaların Türk-Alman ilişkilerini zedelediğini söyledi. Hornhues, Türk Hükümeti'ne çağrıda bulunarak, iç politik çatışmalar yüzünden iki ülke ilişkilerine daha fazla zarar verilmemesini istedi.

Hollanda'dan ödül

Bu arada Hollandalı yetkililer, bir Türk kadını ve beş çocuğunun ölümüyle sonuçlanan kundaklama eylemi hakkında herhangi bir ipucu getirene 53 bin dolarlık ödül verileceğini açıkladılar. Olayı soruşturan 30 dedektifin bölgede yaşayan 1500 kadar Türk vatandaşıyla yaptığı soruşturma sonrası henüz bir tutuklama yapılamadığını belirten Savcılık Sözcüsü Elizabeth Horstink, "Ödül cinayeti aydınlatmak için uygulanan bir yoldur. Yoksa bu polisin aciz kaldığı anlamına gelmez" dedi.


© COPYRIGHT 1997 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Bu sayfa YÖRE Elektronik Yayımcılık tarafından hazırlanmıştır. Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr
YÖRE Elektronik Yayimcilik A.S.