kapat

22 MART 1997 CUMARTESI

Volvo fabrikası kıymete bindi

Bursa'nın kabul etmediği Volvo fabrikası için diğer illerden Ulusoy'a teklif yağıyor. Eskişehir, Gemlik, İnegöl, Balıkesir fabrikayı bölgelerine çekmek için birbiri ile yarışıyor.

Mustafa Kemal Çolak.

Ulusoy'un Volvo ile kurmayı planladığı fabrikayı Bursa Belediyesi'nin istememesinden sonra başlayan yer kavgası giderek büyüyor. Türkiye tarihinde belki de ilk kez bir ilin belediye başkanı kentine fabrika kurulmasına şiddetle karşı çıkarken, Ulusoy'a çeşitli bölgelerden yer teklifi yağıyor.

Bursa'nın kabul etmediği Volvo fabrikası için Eskişehir, Gemlik, İnegöl, Balıkesir gibi kentlerden Ulusoy'a cazip teklifler yapılıyor.

Ulusoy Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Ulusoy, Bursa-Eskişehir karayolu üzerinde 150 ve 65 dönümlük iki yer bulduklarını, ancak belediyelerin imar veremediğini kaydetti. Bursa'nın gelişmiş otomotiv sektörü, kalifiye eleman ve yan sanayinin çeşitliliği nedeniyle ilk tercihleri olduğuna dikkati çeken Ulusoy, "Ancak belediyeden olumsuz açıklamalar geldi. Çok şaşırdık. Kuracağımız fabrika dünyada otomotiv üzerine sayılı bir tesis olacak. Doğaldır ki istenmediğimiz yere yatırım yapmak mantıklı olmaz" dedi.

Fabrika kurma konusunda Gemlik, İnegöl, Mustafakemalpaşa, Balıkesir'den cazip teklifler aldıklarını kaydeden Ulusoy, "Eskişehir'den de teklif geldi. Hatta Eskişehir Valisi aradı ve 'fabrikayı Eskişehir'de kurun, bedava arsa verelim' önerisinde bulundu" dedi.

Mart ayının 26'sında Volvo yöneticilerinin İstanbul'a geleceğini belirten Ulusoy, "Yatırımın teknik detayları üzerinde görüşmelerimiz olacak. Yer konusunda onlar gelene kadar netleşmek istiyoruz. Alternatifleri birlikte değerlendireceğiz" dedi.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Erdem Saker Bursa'ya yeni bir otomotiv fabrikasını çevre kirliliği, göç ve çarpık kentleşme yarattığı gerekçesi ile istemediklerini belirterek, "Bursa'da işsiz yok. Yeni sanayi tesisi ile göç gelecek. Buna karşıyız" demişti.

Volvo ne yapacak?

* Bin kişi çalışacak

* 100 milyon marka mal olacak

* Üretimin yüzde 60'ı ihraç edilecek

* Ulusoy yüzde 50 ortak olacak

* İki yılda tamamlanacak

* Otomobil, kamyon, çekici üretecek


© COPYRIGHT 1997 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Bu sayfa YÖRE Elektronik Yayımcılık tarafından hazırlanmıştır. Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr
YÖRE Elektronik Yayimcilik A.S.