kapat

20 MART 1997 PERSEMBE

'Tuzla katliamı' davasında 2 idam

Tuzla tren istasyonunda 5 yedeksubay öğrencinin ölümü, 36 öğrencinin de yaralanmasıyla sonuçlanan bombalama eyleminden sorumlu tutulan dört sanıktan 2'si hakkında idam cezası verildi.

Veli Sarıboğa. (SHA)

Tuzla tren istasyonunda, 12 Şubat 1994 sabahı çöp tenekesine konulan bombanın patlaması sonucu 5 yedeksubay öğrencinin ölümü, 36 öğrencinin de yaralanmasıyla ilgili davaya dün İstanbul 4 No'lu Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde devam edildi. Duruşmaya tutuklu sanıklar Hediye Aybek, Cumali Karsu ve Enver Özek ile tutuksuz sanık Musa Aydemir katılmadı.

İndirim uygulanmadı

Son duruşmada kararını açıklayan mahkeme heyeti, çöp kutusuna bombayı koyan Cumali Karsu ve Enver Özek'i, TCK'nın 125'inci maddesi gereğince, "Devletin hakimiyeti altındaki topraklardan bir kısmını ayırarak, başka bir devlet kurmaya teşebbüs ettikleri" suçundan idamın cezasına çarptırdı. Savunmalarında, suçlarını kabul eden ve pişman olmadıklarını söyleyen sanıklar hakkında mahkeme heyeti indirim uygulamadı.

TCK'nın 168/2'nci maddesi gereğince, "yasadışı bölücü örgüt üyesi olmak" iddiasıyla 10 ile 15 yıl arasında ağır hapis cezası istenen Hediye Aybek ise 12.5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Bir kişi beraat etti

Sanıklara yardım ve yataklık yaptığı iddia edilen Musa Aydemir hakkında ise yeterli ve inandırıcı delil bulunmadığı gerekçesiyle beraat kararı verildi.

Bu davanın sanıkları arasında bulunan Şerif Mercan ise, Bayrampaşa Cezaevi'nden nakledildiği Bursa Özel Tip Cezaevi'nde 15 Haziran 1994'de intihar etmişti.


© COPYRIGHT 1997 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Bu sayfa YÖRE Elektronik Yayımcılık tarafından hazırlanmıştır. Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr
YÖRE Elektronik Yayimcilik A.S.