kapat

20 MART 1997 PERSEMBE

Papua Yeni Gine'de dehşet

Başbakan Julius Chan, bağımsızlık isteyen isyancıları bastırmak için ülke dışından çoğunlugu İngiliz ve Güney Afrikalı 40 kadar paralı askeri ülkeye getirip bunlara tam 27 milyon dolar ödeneceğini açıklayınca fakir halk isyan etti.

Bougainville bölgesinde başlayan isyanı ilginç bir yöntemle bastırmak isteyen hükümet ülkeyi müthiş bir kaosa sürükledi. Başbakan Julius Chan, bağımsızlık isteyen isyancıları bastırmak için ülke dışından çoğunlugu İngiliz ve Güney Afrikalı 40 kadar paralı askeri ülkeye getirince ve bunlara tam 27 milyon dolar ödeneceğini açıklayınca fakir halk isyan etti. Port Morsby kentinde sokaklara dökülen yüzlerce kişi önlerine ne gelirse yakıp yıktılar, bütün dükkanları yağmalayıp kaçtılar.

Gösteriler sırasında askerler protestoculara müdahale edince kanlı olaylar çıktı ve yaralananlar oldu.

Bu arada Başbakan'ın getirdiği paralı askerleri, Savunma Bakan'ı General Jerry Singrok'un tutuklatması hükümet içinde de büyük şoka neden oldu. Başbakan Chan vakit geçirmeden Savunma Bakanı'nın görevden aldı ve Papua askerlerini eğitmesi için getirdiği paralı komandoların serbest bırakılmasını sağladı.

Savunma Bakanı, radyoda yaptığı konuşmada, ordusunun bu paralı askerlerle kesin olarak çalışmayacağını belirtmişti. Singrok ayrıca Başbakan'ın derhal istifa etmesini istemişti. Bu arada Başbakan halkı sükunete davet ederken, paralı askerleri göndereceğini açıkladı.

Papua Yeni Gine'de bağımsızlık isteyen Bougainville gerillaları ile askerler arasındaki çatışmalar 9 yılı aşkın süredir devam ediyor. Çatışmalarda bugüne kadar binden fazla insan yaşamını yitirdi.


© COPYRIGHT 1997 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır)
Bu sayfa YÖRE Elektronik Yayımcılık tarafından hazırlanmıştır. Yorum ve önerileriniz için: editor@sabah.com.tr
YÖRE Elektronik Yayimcilik A.S.