kapat

27 OCAK 1997 PAZARTESI

Faili meçhullerde 'Uzi' bilmecesi

Bugüne kadar meydana gelen önemli faili meçhul cinayetlerde İsrail malı Uzi marka otomatik silahların kullanılması dikkat çekti. Ömer Lütfü Topal cinayetinde de suça karışan ve terk edilen Şahin marka otonun arka koltuğunda bir Uzi şarjörü bulunmuştu. Halen katilleri tam olarak yakalanamayan Çetin Emeç cinayetinde de Uzi izine rastlandı.

Ankara- Bugüne kadar meydana gelen önemli faili meçhul cinayetlerde İsrail malı Uzi marka otomatik silahların kullanılması dikkat çekti. Ömer Lütfü Topal cinayetinde de suça karışan ve terk edilen Şahin marka otonun, arka koltuğunda bir Uzi şarjörü bulunmuştu. Halen katilleri tam olarak yakalanamayan Çetin Emeç cinayeti ile Behçet Cantürk'ün avukatı Yusuf Ziya Ekinci cinayetinde de Uzi izine rastlanmıştı.

TBMM Susurluk Araştırma Komisyonu İsrail malı Uzi marka silahlarla işlenen ve faili meçhul kalan cinayetlerin listesinin Meclis'e gönderilmesini istedi. TBMM'de dinlenen ve görevden alınan Özel Harekat Daire Başkanvekili İbrahim Şahin de ifadesinde "Türkiye'de Uzi marka silahları sadece Özel Harekat Şubeleri kullanır. Ömer Lütfü Topal cinayetinde de suçu bizim üzerimize yıkmak için olay yerine seri numaraları silinmiş bir Uzi şarjörü bıraktılar. Onun için Topal cinayeti ile özel harekatçılar ilişkilendiriliyor" dedi.

Yalan söyledi mi?

İbrahim Şahin'in komisyondaki ifadesi de yeniden incelenmeye alındı. Abdullah Çatlı'yı tanımadığını belirten, ancak aynı düğünde hem kirvelik yapan hem de yanyana fotoğrafları bulunan Şahin'in, bu konu ile Uzi'ler için tutanaklara yansıyan sözleri şöyle:

- Başkan: Abdullah Çatlı'yı tanıyor musunuz?

- Şahin: Çatlı olarak değil, Mehmet Bey olarak tanıdım. Birkaç yemekte bir araya geldik. Uzun süredir de hiç mi hiç görmedim.

- Fikri Sağlar: Topal cinayeti ile ilgili bilginiz nedir?

- Şahin: Bu cinayet bizim üzerimize yıkılmak istendi. Olayda kullanılan ve sonradan terk edilen Şahin otonun arka koltuğuna seri numaraları silinmiş bir Uzi şarjörü bırakılmış. Uzileri Türkiye'de sadece Özel Harekat polisleri kullanıyor. Sadece bizim dairede var. Onun için bize yıkılmak istendi.

- Fikri Sağlar: Ekinci cinayetinde de Uzi var.

- Şahin: Onu bilmiyorum.

Topal cinayeti

Şahin, Topal cinayetine adları karışan üç özel timciyi Ankara'ya getirme emrinin de İçişleri eski Bakanı Mehmet Ağar tarafından verildiğini belirtip "Bu konuyu bana Müdürüm Halil Tuğ iletti. Bunun üzerine üç Özel Tim görevlisini almak üzere İstanbul'a gittik. Çamlıca gişelerinde bize Özel Tim görevlilerini teslim ettiler" dedi.

Ancak Şahin'in ifadesinin bu bölümünde İstanbul eski Emniyet Müdür Yardımcısı Bilgi Ünal ile bir çelişkisi oldu. Bilgi Ünal komisyonda "Üç Özel Tim Polisi Ankara ekibine teslim edildiği sırada Ayhan Çarkın turnikelerden atlayıp kaçtı bir saat sonra ortaya çıktı" demişti.

Şahin ise kaçma olayı olmadığını belirterek Çarkın'ı korudu ve "Ayhan Çarkın'ın oğlunun sünnet düğünü olduğu için bir saat sonra geldi. Özel Tim Polislerini Ankara'ya getirdikten sonra sorguya çektik. Topal cinayeti ile bir ilgilerinin bulunmadığı, cinayet günü ve saati başka yerde olduklarını ispatladılar ve biz de bir tutanakla serbest bıraktık" dedi.


© COPYRIGHT 1997 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır) YÖRE Elektronik Yayimcilik A.S.