kapat

23 OCAK 1997 PERSEMBE

Oral Çelik serbest kaldı

Malatya'da bir öğretmenin öldürülmesi, birinin de yaralanması olayıyla ilgili olarak Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan Oral Çelik için tahliye kararı verildi. Çelik daha önce gasp davasından beraat etmiş, Abdi İpekçi suikasti davasından da tahliye edilmişti.

MALATYA- Gazeteci-Yazar Abdi İpekçi suikastı ve Papa 2'nci Jean Paul'e yönelik suikast girişiminin kilit isimlerinden Oral Çelik, tutuklu bulunduğu son davadan da tahliye edildi. Çelik, gasp davasından beraat etmiş, İpekçi suikasti davasından da tahliye olmuştu. Böylece Oral Çelik'in cezaevinde kalmasını gerektirecek davası kalmamış oldu.

Malatya'da bir öğretmeni öldürmek, birini de yaralamak iddiasıyla Ağır Ceza Mahkemesi'nde "kasten adam öldürmek" suçundan yargılanan Oral Çelik'in, karar duruşması dün yapıldı. Malatya'da 1980'den önce öğretmen Nevzat Yıldırım'ı öldürmek, Mustafa Cankulu'yu da yaralamak iddiasıyla hakkında 24-30 yıl arasında değişen hapis cezası istenen Çelik, daha önce olduğu gibi bu duruşmaya da katılmadı. Halen Kırklareli Cezaevi'nde tutuklu bulunan Çelik, verilen talimat üzerine yazılı olarak gönderdiği ifadesinde, hakkındaki suçlamayı reddetti.

Mağdur olmasın

Duruşmaya katılan Çelik'in avukatı Faik Demez de, müvekkilinin suçlandığı olayla ilgisi bulunmadığını, bu konuda yeterli kanıtın da olmadığını belirterek, tahliye isteminde bulundu. Duruşma Savcısı da, mevcut delil durumuna göre Çelik'in tutukluluk halinin sürmesinin mağduriyetine neden olabileceği düşüncesi ile savunmanın tahliye istemine katıldı.

Mahkeme heyeti, açıkladığı ara kararında, "mevcut kanıt durumuna göre, tutukluluk halinin devam etmesinin, telafisi mümkün olmayacak mağduriyete yol açacağından sanık Çelik'in tahliyesine oy birliği ile karar verildi. Başka bir suçtan tutuklu veya hükümlü değilse, derhal tahliyesi için Cumhuriyet Savcılığı'na müzakere yazılmasına karar verilmiştir" denildi.

Dışarı çıkacak

Duruşma ileri bir tarihe bırakılırken, tahliye kararının Oral Çelik'in tutuklu olduğu Kırklareli Cumhuriyet Başsavcılığı'na bugün fakslanacağı bildirildi. Çelik, böylece tutuklu bulunduğu son davanın da sonuçlanmasıyla serbest kaldı. Çelik'in işlemlerin tamamlanmasından sonra Kırklareli Cezaevi'nden çıkacağı belirtildi.

Papa 2'nci Jean Paul'e yapılan suikast girişiminin kilit ismi olduğu ileri sürülen Oral Çelik, Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Abdi İpekçi'nin öldürülmesi eylemine yardımcı olduğu gerekçesiyle 20 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmıştı. İstanbul 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan duruşmaya tutuklu olarak katılan Oral Çelik hakkında mahkeme heyeti, "mağdur edilmemesi" için tahliye kararı vermişti.

18 yıllık dava

Oral Çelik, 3 arkadaşıyla birlikte 19 Eylül 1979'da bir taksiyi gaspederek avukat yazıhanesi bastıkları ve bir kişiyi yaraladıkları iddialarıyla yargılandığı davadan da beraat etmişti. Türkiye'ye döndükten sonra İpekçi cinayetine ilişkin tutuklanan ve önce Bayrampaşa sonra da Kırklareli Cezaevi'ne konulan Çelik, Eyüp 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi yapılan duruşmaya katılmıştı.

Çelik, daha önceki duruşmalarda verdiği ifadede, hakkındaki suçlamaları reddederek, aynı iddialarla İstanbul 3 No'lu Sıkıyönetim Mahkemesi'nde yargılanan

Yücel İnce ile Mehmet Beşer'in beraat ettiklerini söylemişti. Bunun üzerine mahkeme heyeti, 40 yıla kadar ağır hapis cezası istenen Çelik'le ilgili yeterli delil bulunmadığına kanaat getirerek sanığın beraatine karar vermişti.


© COPYRIGHT 1997 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır) YÖRE Elektronik Yayimcilik A.S.