kapat

22 OCAK 1997 CARSAMBA

Büyük skandal

Almanya'nın Frankfurt 17'nci Ağır Ceza Mahkemesi dün verdiği bir kararda, "Türk Hükümeti'ni uyuşturucu ticaretini korumak"la suçladı. Türkiye'yi rencide eden kararda garip bir iddia daha yer aldı: Alman hakim, "Türk Hükümeti'nde bir bayan bakan kaçakçılarla ilişki içinde" dedi. Gazeteciler "Kim?" deyince "Çiller" cevabını verdi.

Uğur ERGAN

Almanya'nın Frankfurt Eyalet Mahkemesi, dün inanılmaz bir iddia ortaya attı. İkisi Türk üç uyuşturucu kaçakçısını yargılayan mahkemenin 17'nci Ceza Dairesi, Türkiye'yi uyuşturucu ticaretinin üzerini örtmekle suçladı. Daire Başkanı Rolf Schwalbe, ayrıca uyuşturucu kaçakçılığı yapan ailelerin Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Tansu Çiller'le "kişisel ilişki" içinde olduğunu söyledi.

Frankfurt'taki dava, bir yıldan fazla sürüyordu. İkisi Türk, biri Belçikalı, biri de İtalyan dört sanık, uyuşturucu kaçakçılığı yaparken yakalanmıştı. Mahkeme Başkanı Rolf Schwalbe, kararı okumaya başladı. İki Türk ve bir İtalyan 5 ile 9 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırılmıştı. Ancak Schwalbe kararı okumaya devam ettikçe, salondakiler kulaklarına inanamaz oldu.

Mahkeme Başkanı, davanın geçen yılın Ekim ayından beri sürdüğünü, yargılanan kişilerin, Türkiye'de uyuşturucu trafiğinin önemli isimleri Başbaşin ve Şenoğlu aileleri ile yakın ilişki içinde olduklarını söyledi. Ancak olayın takibinde çok zorlanmışlardı. Çünkü Türkiye, uyuşturucu kaçakçılığı yapan bu aileleri koruyordu.

Schwalbe, sözlü olarak açıkladığı kararın son bölümünde, uyuşturucu kaçakçısı ailelerinin "bir bayan bakanla" kişisel ilişki içinde olduklarını da söyledi.

Alman Haber Ajansı muhabiri Hans Bilger, kararın okunmasından sonra Mahkeme Başkanı'na "bu bakanın kim olduğunu" sordu. Schwalbe, bunun üzerine Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Tansu Çiller'in adını açıkça ifade etti.

Şahitler öyle dedi

Frankfurt Eyalet Mahkemesi'ne bağlı 17'nci Ağır Ceza Dairesi Başkanı Rolf Schwalbe, daha sonra SABAH'a yaptığı açıklamada "Mahkeme davayla ilgili tüm şahitleri dinledi. Bu şahitlerin kimler olduğunu söyleyemem. Ayrıca tüm kanıtları değerlendirdik ve bu sonuca ulaştık. Şahitlerden aldığımız bilgiler doğrultusunda kararı bu şekilde açıkladım" dedi. Fazla bir açıklama yapmak istemediğini söyleyen Schwabel "Mesai saatim bitti" dedi.

İkinci haber oldu

Mahkemenin kararı, Alman radyo ve televizyonlarında ikinci haber olarak yer aldı. RTL, SAT 1 ve VOX kanalları, Frankfurt Eyalet Yüksek Mahkemesi, 17'nci Ceza Dairesi'nin kararı ile Tansu Çiller'in töhmet altında kaldığı değerlendirmesini yaptı.

Alman Haber Kanalı NTV de "bir bayan Türk bakan" ifadesinin yer aldığı kararı, fonda Türk bayrağı üzerine yerleştirilmiş şırınga grafiği ile ve "Frankfurt Mahkemesi'nin kararı Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Tansu Çiller'i töhmet altına aldı" yorumu ile izleyicilerine duyurdu.

Alman Haber Ajansı'nın muhabiri Hans Bilger, "Mahkeme heyeti üç hakim ve iki zabıt katibinden oluşuyordu. Mahkekeme Başkanı Rolf Schwalbe, bir bayan bakanın uyuşturucu çeteleriyle yakın ilişkisini ilan edince duruşma sonrası hakimin yanına gidip, bu bakanın kim olduğunu sorduk. Hakim, sorumuz üzerine bu bakanın Tansu Çiller olduğunu söyledi" dedi.

Bilger, duruşmaya fotoğraf makinesi almadan gittiğine çok pişman olduğunu, davada böylesine önemli gelişmeler yaşanacağını tahmin etmediğini de söyledi.

Yargıç'ın sözleri

Frankfurt Eyalet Mahkemesi'ne bağlı 17. Ağır Ceza Dairesi Başkanı Rolf Schwalbe, SABAH'a yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Mahkeme heyetimiz davayla ilgili tüm şahitleri dinledi. Bu şahitlerin kimlerin olduğunu söyleyemem. Ayrıca duruşmalar süresince tüm kanıtları değerlendirmek suretiyle mahkeme kararının açıklanması esnasında böyle bir ifadeyi kullandım. Şahitlerden aldığımız bilgiler doğrultusunda kararı bu şekilde açıkladım."

Duruşmadan sonra fazla bir açıklama yapmak istemediğini vurgulayan Schwabel, "Mesai saatim bittim. Şu esnada fazla açıklama yapamam" dedi.

Öte yandan mahkeme kararını duyuran Alman Haber Ajansı'nın muhabiri Hans Bilger, verdiği haberin Türkiye'de büyük yankı uyandırması karşısında adeta şaşkınlık geçirdiğini söyledi. Bilger, "Haberimin bu kadar ses getireceğini tahmin etmiyordum. Ancak Türkiye'nin gündemini bildiğim için, mahkeme başkanına 'Bu bayan bakan kim' diye sordum ve Tansu Çiller yanıtını aldım" dedi.

Bu arada Başbakan Tansu Çiller'in Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Onur Öymen'e iddiaların araştırılması talimatı vermesinin üzerine Bonn Büyükelçiliği harekete geçti. SABAH'a açıklama yapan Büyükelçi Volkan Vural, " İddialar, Türk Devletini ve hükümetini töhmet altında bırakmaktadır. Biz Alman makamlarından böylesi ifadelere neye dayanarak yer verdiklerini öğrenmek için harekete geçtik" dedi.

Çiller talimat verdi

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Tansu Çiller, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Onur Öymen'e iddiaların araştırılması talimatını verdi. Öymen, "Dışişleri Bakanı Çiller haberi duyunca büyük bir şaşkınlık geçirdi ve derhal harekete geçilmesi için talimat verdi" dedi. Çiller'in haberi kendisine iletenlere "Ben bu adamların hiçbirini tanımıyorum. İsimlerini dahi duymadım" dediği belirtildi.

SABAH'a açıklama yapan Büyükelçi Volkan Vural da "İddialar, Türk Devleti'ni ve hükümetini töhmet altında bırakmaktadır. Biz Alman makamlarından böylesi ifadelere neye dayanarak yer verdiklerini öğrenmek için harekete geçtik" dedi.

Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Onur Öymen kararla ilgili bu sabah derhal Almanya nezdinde resmi girişimlere başlayacaklarını ifade etti.

Dava neydi?

Ekim 1995'te, 22, 31 ve 34 yaşında olan iki Türk ve bir İtalyan, İstanbul'dan Frankfurt'a gönderilen 8 kilo eroinle yakalandı. Polis telefonlarını dinlemiş, kaçakçılara suçüstü yapmıştı. Sanıklar Frankfurt Eyalet Mahkemesi'ne bağlı 17'nci Ağır Ceza Dairesi'nde yargılandı. Türkler'den birine 5, İtalyan'a 7 yıl 3 ay, Belçika pasaportlu Türk'e de 9 yıl hapis cezası verdi. Mahkeme dün kararı sözlü olarak açıkladı. Yazılı karar yaklaşık bir ay sonra çıkacak.


Mahkeme: Türk Hükümeti, eroin ticaretinin üstünü kapatıyor

Türk Hükümeti, Frankfurt Eyalet Mahkemesi'nin açıklamasına göre, Türk kaçakçıların Batı Avrupa'ya yönelik eroin ticaretini kolluyor. 17. Ceza Dairesi Başkanı Yargıç Rolf Schwalbe, Salı günü kararı açıklarken, 3 eroin kaçakçısına karşı açılan ve 1996 yılı Ekim ayından bu yana süren duruşmada Türk eroin tacirlerinin Türk Hükümeti ile sıkı ilişkiler içinde bulunduğunu bildirdi. 22, 31 ve 34 yaşlarındaki 3 Türk'e 5 ile 9 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi.

Yargıç, ayrıca Türkiye'den Almanya ile diğer Batı Avrupa ülkelerine yönelik eroin ticaretinin İstanbul'daki Şenoğlu ve Baybaşin ailelerinin egemenliğinde olduğunu belirtti. Yargıç, bu ailelerin yaptığı uyuşturucu ticaretinin hükümet tarafından kollandığını, bunun cezai takibatı büyük ölçüde güçleştirdiği tespitinde de bulundu.

Mahkemenin kararında bu ailelerin "Türk Hükümeti'yle çok iyi ilişkilere" sahip olduğu, özellikle "Bu hükümetin bir kadın bakanıyla kişisel bağlantı" içinde bulunduğu bildirildi. Soru üzerine yargıç, bu ismin Tansu Çiller olduğunu söyledi. Eski Başbakan ve halen Ankara Hükümeti'nde Dışişleri Bakanı. Türk Koalisyon Hükümeti'nin muhafazakar Doğru Yol Partisi'nın başkanı.

Mahkemeden yapılan açıklamada, eroin ticareti yapan örgüte karşı soruşturmaların 100 kiloluk bir eroin teslimi nedeniyle Belçika'da "Çok daha geniş kapsamda" devam ettiği belirlendi. Frankfurt'taki davanın kararı İstanbul'dan Frankfurt'ta 8 kiloluk bir eroin nakliyesi nedeniyle alınmıştı. Suçlular telefonları dinlenerek tutuklanmış ve eroine de elkonmuştu. Davalılar, kararı derhal kabul ettiler.


© COPYRIGHT 1997 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır) YÖRE Elektronik Yayimcilik A.S.