kapat

11 OCAK 1997 CUMARTESI

Erbakan'ın özel iftarına tepki

Başbakan Erbakan'ın, tarikatların İslamiyete ve laikliğe bakış açılarının sorgulandığı bir dönemde 51 tarikat ve cemaat liderini iftara çağırması tepki yarattı.

Aczmendiler olayı ile birlikte Türkiye'de tarikatlara yönelik tepkiler sürerken, Başbakan Necmettin Erbakan'ın 51 tarikat ve cemaat liderini bu akşam Başbakanlık Konutu'nda özel iftara davet etmesi Ankara'da rahatsız yarattı. Askeri ve yargı çevreleri tarikatların İslamiyete ve laikliğe bakış açılarının sorgulandığı bir dönemde yapılan çağrıyı yanlış bulduklarını belirttiler.

Olayı duyan DYP'li bazı bakanlar da davetten huzursuz olduklarını dile getirdiler.

Erbakan'ın Başbakanlık Konutu'na davet ettiği isimler arasında, Fetullah Gülen, Süleyman Hilmi Tunahan'ın damadı ve kamuoyunda 'Süleymancılar' olarak bilinen cemaatin lideri Kemal Kaçar, İsmailağa Cemaati lideri Mahmut Ustaosmanoğlu, İskenderpaşa Cemaati lideri Prof. Dr.Esat Coşan, Kadiri Şeyhi Haydar Baş, Mehmet Kırkıncı Hoca, Nurcuların lideri Mehmet Kutlular, Abdülbaki Efendi, Şeyh Nazım Kıbrısi ve Rıza Çöllü gibi isimler de bulunuyor.

Başbakan Erbakan'ın Başbakanlık Konutu'nda vereceği iftara Türkiye Gazetesi sahibi Enver Ören ve çeşitli akademisyen ve yazarlar da çağrıldı.

Fetullah Hoca gitmiyor

Ancak Başbakan Erbakan'la, Fetullah Gülen'in arası "Susurluk listesi" yüzünden açılmıştı. Fetullah Gülen'in adının, MİT'in listesinde yeraldığı öne sürülmüş, Gülen de buna sert tepki göstermişti.Bu yüzden Gülen'in iftara katılmayacağı, yerine Prof. Dr. Suat Yıldırım'ı ya da başka bir temsilcisini göndereceği öne sürülüyor. Ayrıca, Kemal Kaçar, İsmailağa Cemaati'nin önderi Mahmut Efendi, Haydar Baş ve Tahir Büyükkörükçü gibi isimlerin de iftara katılmayacakları öne sürülüyor.

Aynı şekilde, davete katılmayacağı belirtilen Cerrahi Cemaati lideri Sefer Efendii'nin yerine de iftar yemeğine cemaati temsilen sanatçı Ahmet Özhan ve Tuğrul İnançer'in katılacağı ifade ediliyor.

Caferiler de davetli

Erbakan'ın, iftar için Caferi Cemaati'ne de bir davetiye gönderdiği belirtiliyor. Erbakan'ın daveti üzerine, iftara Halkalı Şii-Caferi Cemaati'nden bir temsilci katılacak. Caferiler, Kerbelâ'nın yıldönümünde kendilerini zincirle döven ve eziyet çeken eden tarikat olarak biliniyor.

İftar yemeğinde, cemaat liderleri ve ilim adamlarının yanısıra Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz ve Din Görevlileri Federasyonu Başkanı İsmail Karakaya da bulunacak.

İşte "Konut'ta iftar"ın davetliler listesi

Kemal Kaçar (Süleyman Hilmi Tunahan Efendi'nin damadı), Fethullah Gülen Hocaefendi, Enver Ören (Türkiye Gazetesi sahibi), Mahmut Ustaosmanoğlu (İsmailağa Cemaati), Tahir Büyükkörükçü (Alim, vaiz), Prof. Dr. Esat Coşan (İskenderpaşa Cemaati), Doç.Dr. Raşit Küçük, Prof. Dr. Said Yazıcıoğlu, Mehmet Nuri Yılmaz (Diyanet İşleri Başkanı), Lütfi Doğan (Diyanet İşleri eski Başkanı), Ahmed Yaşar Hocaefendi (Alim), Kemal Güran, Abdülbaki Efendi (Menzil Cemaati), Haydar Baş (Kadiri Cemaati), Said Özdemir (Bediüzzaman Said-i Nursi'nin talebesi), Mehmed Kırkıncı Efendi, Mehmet Kutlular (Yeni Asya Gazetesi sahibi), Sefer Efendi (Cerrahi), Akif İnan, Dârendevi Efendi, Halkalı Caferi Cemaati temsilcisi, Asım Köksal Hocaefendi, Şeyh Nazım Kıbrisi, Mehmet Emin Er Hoca, Mehmet Emin Halveti, Dr. Emin Acar, İsmail Turan Efendi, Ankaralı Ömer Efendi, Abdullah Büyük Hoca, Hüsnü Aktaş, Rıza Çöllü, Halil Gönenç, Mehmet Savaş, Emin Saraç, Ali Rıza Demircan, Mahmut Vanlıoğlu, Abdullah Çetin Faruki, Abdullah El-Cizrevi Efendi, Hacı Galip Efendi, Hüseyin Aksarayi Efendi, Ali Küçüker, Molla Bahri Tunç, Baran Yüksel Hoca, Mehmet Nayir Efendi, Hacı Hasan Burkay Efendi, Ali Ramazanoğlu (Yahyalılı), Hikmet Tuzkaya Efendi, Doç.Dr. İrfan Gündüz, Abdürrahim Reyhan Efendi, İhsan Tamgüney Efendi, İsmail Karakaya (Din.Gör. Federasyonu Başkanı)


© COPYRIGHT 1997 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır) YÖRE Elektronik Yayimcilik A.S.