kapat

09 OCAK 1997 PERSEMBE

'Yalnız Kurt Duyguları'

Abdullah Çatlı'nın "Yalnız Kurt Duyguları" adını verdiği şiir defteri ortaya çıktı. Defterde 'belge niteliği' taşıyan ve tanıdık isimlere hitaben yazılan çarpıcı dizeler var.

Susurluk kazasından sonra adı gündemden düşmeyen ülkücü Abdullah Çatlı'nın "Yalnız Kurt Duyguları" adını verdiği şiir defteri ortaya çıktı. Yeni Şafak gazetesinin ele geçirdiği şiir defterinde, şair Çatlı'nın yazdığı şiirler çoğunlukla tanıdık isimlere ithaf edilmiş ve dizelerin içeriği "belge" niteliğinde.

Şiir defteri incelendiğinde Çatlı'nın gitmediği ülkenin kalmadığı anlaşılıyor. Abdullah Çatlı'nın 1986'da Batı Almanya'da, 1990'da Balıkesir, Bursa ve İstanbul'da, 1992'de Ankara ve Londra'da, 1993'te Bakü, Köstence, Frankfurt ile Atina'da, 1994'te Roma, Leningrad, Erivan, Palermo, Mostar, Paris ve Batman'da, 1996 yılında ise Dağıstan'ın başkenti Mohaçkale, Doğu Türkistan'da bulunan Urumçi'ye ve Çeçenistan'ın başkenti Grozni'ye gitmiş, buralarda yaşamış.

Herkese şiir

Çatlı'nin defterinde şiirlerinden bazılarını Azerbaycan'ın devrik Cumhurbaşkanı Ebulfeyz Elçibey, Çeçen komutan Salman Raduyev'e ANAP'lı Yaşar Okuyan ve eşi Bilge Okuyan'a, Kadir Çelik'e, Ayvaz Gökdemir'e, Leyla Alaton'a, Gülay Atığ'a, Hiram Abbas'a, Oral Çelik'e, Kenan Evren'in kızı Şenay ve damadı Erkan Gürvit'e hitaben yazdığı anlaşılıyor.

Çatlı'nın Yaşar Okuyan'ın eşine armağan edip, şunları söylemiş:

"Avuçların yere değdi, içinden bir yaprak düştü/ Beni yıkarak, hırpalayıp mıncıklayarak düştü/ Dünyayı bir kez daha genişlemiş sanırken/ Yıldızlar boğazımdan toza toprağa kayarak düştü."

Kendisini anlattı

Şiirlerinde genellikle kendini ve ünlü isimlerle ilgili düşüncelerini anlatan Çatlı'nın 1992'de Viyana'da yazdığı şu dizeler ise çok çarpıcı:

"Bulvar köşesinde yerleşerek küçücük sevgiliyle

Bana ters gelen, aksayan dalgın nice ayyaş tükettim.

Zaman oldu dünyayı bir pula sattım gitti.

Saldırdım insana, kafa yürek beyin, göz, baş tükettim."

Okuyan: Komplo

ANAP Genel Sekreteri Yaşar Okuyan, Abdullah Çatlı'nın kendisine ve eşine atfen şiir yazdığı yolundaki haberleri yalanladı. Çatlı'yı hiç tanımadığını söyleyen Okuyan, haberin bir komplo olduğunu söyledi ve "Bu haberi yazan gazete hakkında da dava açıyorum" dedi.

Alaton: Tanımam

Şiir defterinde kendisine hitaben yazılmış bir şiir çıkan Leyla Alaton "Abdullah Çatlı'yı tanımıyorum. Kendisinden bana gelen herhangi bir mesaj da olmadı" dedi. Çatlı'nın dizelerinden bir anlam çıkaramadığını da belirten Alaton "Doğrusu bir edebiyat hocasına yorumlatmak lazım. Dizelerden ben bir anlam çıkaramadım" diye konuştu. Çatlı, Alaton'a yazdığı şiirinde şu dizeleri yazmış:

"Kendimi ürettim, geliştirdim, tükettim yedim./ Parça parça edilmiş zambağa karanfil dedim./ İlkyaz akşamları kokular getirir insana./ Bir gün en berbat en zorlu çiçeği benimsedim."

Atığ: Şaşırdım

Çatlı tarafından adına şiirler yazılan Şişli Belediye Başkanı Gülay Atığ, konuyu öğrenince çok şaşırdığını söyledi. Atığ, "Kendisini tanımıyorum. Çevremdeki herkese sordum. Kimse kendisini tanımıyor. Hatta bana vatandaşlar tarafından gönderilen mektupları bile incelettim. Çatlı adına rastlayamadık. Bu şiirlere bir anlam veremedim" dedi.


© COPYRIGHT 1997 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır) YÖRE Elektronik Yayimcilik A.S.